Linkuri accesibilitate

Gianluca Esposito: „În goana către un tratament nu trebuie să se încalce proceduri legate de transparență”


Gianluca Esposito, secretar executiv GRECO
Gianluca Esposito, secretar executiv GRECO

​​​​​​​Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat o serie de linii directoare adresate celor 50 de state membre care vizează prevenirea corupției în contextul situației de urgență sanitară cauzată de pandemia Covid-19.

Liniile directoare, emise de președintele GRECO, Marin Mrčela, subliniază faptul că pandemia crește riscurile de corupție, sectorul sănătății fiind expus în mod special. Nevoia urgentă de servicii si echipamente medicale impune in unele cazuri simplificarea normelor de achiziții. Practicile corupte pot afecta sectorul public sau cel privat și pot fi corelate cu sistemul de achiziții publice, luarea de mită în serviciile medicale, corupția în cercetarea și dezvoltarea noilor produse, inclusiv conflicte de interese, ca sa nu mai vorbim de fraude legate de comercializarea produselor medicale contrafăcute, arată președintele GRECO.

„Deciziile legate de măsurile luate de autoritățile centrale, regionale și locale pentru a face față pandemiei trebuie să fie transparente și supuse supravegherii arată și secretarul executiv al GRECO, Gianluca Esposito, într-un interviu cu Europa Liberă.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării de către aceștia a standardele anticorupție. GRECO ajută statele să identifice deficiențele în politicile naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, GRECO cuprinde 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

Europa Liberă: Gianluca Esposito, GRECO a emis un avertisment cu privire la riscurile privind corupția în această perioadă de pandemie.

Este vorba mai ales de transparență, de asumarea răspunderii

Gianluca Esposito: „Este vorba de un document de poziție al președintelui GRECO, prin intermediul căruia oferă linii directoare pentru cele 50 de state membre (toate statele membre ale Consiliului Europei plus Belarus si Kazahstan) astfel încât în această perioadă principiile de bază ale Consiliului Europei să rămână respectate. Este vorba mai ales de transparență, de asumarea răspunderii, prevenirea corupției, trebuie să fie respectate în toate acțiunile comerciale sau necomerciale, pe care companiile și guvernele le întreprind pentru a face față acestei tragedii.”

Europa Liberă: Dar această comunicare este diferită. De regulă, GRECO vorbește in comunicările sale despre justiție, despre parlament și privilegiile parlamentarilor. De astă dată, mesajul este concentrat pe achizițiile publice în cazul medicamentelor sau materialelor sanitare.

Gianluca Esposito: „Sigur, acestea sunt domenii care se află în risc în acest moment din cauza situației medicale pe care o traversăm, dar trebuie să menționez că în prima noastră rundă de evaluare, GRECO a acoperit chestiunea achizițiilor publice. Standardele pe care le avem pentru achizițiile publice sunt valabile și trebuie aplicate. Mai este chestiunea lobby-ului. Și aici, autoritățile trebuie să nu uite să aplice standardele GRECO de transparentă privind relația dintre lobbyst și autoritatea publică. Pe scurt, pandemia nu este un motiv pentru autorități să facă rabat la transparentă, mai ales că este vorba de achiziții de materiale și echipamente pentru sănătatea publicului.”

Europa Liberă: GRECO face un soi de apel la înțelepciune, răbdare și rațiune. În această goană către medicamente, în goana către un tratament si un vaccin, GRECO vine si ne spune, bine, bine, oricât de mult v-ați grăbi, totul trebuie să se deruleze in baza unor standarde de siguranță și transparență.

Gianluca Esposito: „Să ne înțelegem. Sigur că și GRECO dorește găsirea cât mai rapidă a unui tratament sau vaccin, dar asta nu înseamnă că, în goana către un tratament sau vaccin, trebuie să se sară peste reguli și să se încalce proceduri legate de transparență, lobbing, sau asumarea răspunderii. Mai mult, trebuie să protejăm semnalizatorii de integritate care mai ales in sectorul sănătății sunt atât de importanți.”

Europa Liberă: Veți publica un raport după pandemie în care să vedem cum s-au făcut achizițiile de medicamente și vaccinuri? Cat de transparent si corect si la ce prețuri?

Gianluca Esposito: „Nu vă pot răspunde direct la acestă întrebare, dar nimic nu e exclus, monitorizăm situația și totul este posibil”

XS
SM
MD
LG