Linkuri accesibilitate

Giuseppe Palmisano: „În perioadele de pandemie, protecția dreptului la sănătate trebuie să fie obiectivul principal al statului”


„Pandemia cu coronavirus ne reamintește în mod brutal de importanța respectării drepturilor sociale”, spune într-un interviu cu Europa Liberă, Giuseppe Palmisano, președintele Comitetului European pentru Drepturile Sociale, instituție care în ultimii ani a tras anual semnale de alarmă guvernelor europene cu privire la situația precară a sistemelor de sănătate. „Sper ca această pandemie să determine guvernele să progreseze în respectarea drepturilor sociale ale cetățenilor și să reconstruiască sistemele de sănătate greu încercate în această perioadă.”

Interviu cu Giuseppe Palmisano
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:36 0:00



Comitetul a atras nu o dată atenția în rapoartele sale asupra situației sistemelor de sănătate europene și nu numai.

Într-o declarație publicată zilele trecute pe tema dreptului cetățenilor de a le fi protejată, de către state, sănătatea în perioade de pandemie (articolul 11 din Carta socială europeană), Comitetul European pentru Drepturile Sociale evaluează în mod pozitiv măsurile adoptate de state ca răspuns la COVID - 19: „Testarea și urmărirea infectărilor, distanțarea fizică și autoizolarea, furnizarea de măști și dezinfectant, precum și impunerea carantinei, sunt măsuri care trebuie proiectate și puse în aplicare având în vedere datele științifice disponibile și în conformitate cu standardele relevante pentru drepturile omului”, spune Palmisano.

Președintele Comitetului european pentru drepturi sociale reamintește guvernelor de obligația de a furniza resursele necesare sistemelor de sănătate publică, inclusiv pentru cercetare și dezvoltarea vaccinurilor și prevenirea viitoarelor îmbolnăviri.

Cât privește drepturile omului afectate de pandemie, inclusiv dreptul la sănătate și siguranță la locul de muncă sau drepturile copiilor și persoanelor în vârstă, cărora autoritățile trebuie să le acorde atenție, acesta spune: „În perioadele de pandemie, protecția dreptului la sănătate pentru toți cetățenii trebuie să fie obiectivul principal al politicilor și măsurilor statului, deoarece pandemiile - și răspunsurile statului la acestea - pot reprezenta, de asemenea, riscuri semnificative pentru multe alte drepturi sociale. ”


Comitetul European pentru Drepturile Sociale va oferi îndrumări suplimentare statelor privind cerințele drepturilor sociale ca răspuns la COVID-19. Comitetul va analiza îndeaproape acțiunile întreprinse de state ca răspuns la pandemie în ceea ce privește obligațiile guvernelor de a asigura și respecta drepturile sociale ale cetățenilor.

Chiar înaintea pandemiei, Comitetul a publicat ultimul său raport pentru anul 2019.

„În 2019, Comitetul European pentru drepturi sociale a examinat 47 de rapoarte trimise de tot atâtea state membre referitor la respectarea drepturilor sociale a familiilor și copiilor. Din cele 900 de concluzii, 50% dintre acestea au fost de conformitate cu Carta socială europeană. Aceasta arată că statele europene s-au achitat rezonabil de obligațiile asumate prin ratificarea Convenției. Dar 42% din concluziile noastre au fost de neconformitate. Aceasta arată că există în multe state probleme legate de respectarea drepturilor sociale. Sigur, există îmbunătățiri, și aș menționa aici faptul că tot mai multe state au interzis prin lege violența asupra copiilor, sau protejarea locurilor de muncă a femeilor care se află în concediu de maternitate. Dar persistă probleme foarte grave și în anumite situații este din ce în ce mai rău.


De exemplu, am remarcat că multe state nu supraveghează cu atenție practica unor angajatori de a angaja copii sub 15 ani. În Turcia și Grecia suntem îngrijorați de situația copiilor migrați ilegal. Apoi, familiile nu sunt suficient protejate de multe prea multe state: Grecia, Italia, Irlanda, Belgia, Polonia sau Spania. Dreptul la o locuință este o problemă nerezolvată în state precum Franța, Turcia, Italia, Spania sau Portugalia. Pe scurt, în general, situaţia este încă departe de a fi satisfăcătoare când vine vorba de respectarea drepturilor sociale a cetățenilor. Iar pandemia cu coronavirus ne reamintește în mod brutal de importanța respectării drepturilor sociale. Sper ca această pandemie determine guvernele să progreseze în respectarea drepturilor sociale ale cetățenilor și să reconstruiască sistemele de sănătate greu încercate în această perioadă, adaugă Giuseppe Palmisano, președintele Comitetului European pentru Drepturile Sociale.

Comitetul European pentru Drepturile Sociale este un corp de experți de pe lângă Consiliul Europei care se pronunțe asupra conformității legislației și practicilor naționale ale statelor care au ratificat Carta socială europeană (revizuită), Protocolul adițional din 1988 și Carta socială europeană din 1961.

Comitetul este compus din 15 membri independenți, imparțiali, care sunt aleși de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pentru un mandat de șase ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Acesta adoptă concluzii în cadrul procedurii de raportare și decizii în cadrul procedurii colective de reclamații. România și Moldova se află printre cele 47 de state care au semnat, respectiv între cele 43 care au ratificat Carta drepturilor sociale. Doar 15 state au acceptat procedura de plângere colectivă, prin care organizațiile civice pot da un stat în judecată pentru violarea drepturilor sociale. România și Moldova nu se regăsesc între aceste state.

XS
SM
MD
LG