Linkuri accesibilitate

Cât de mare este „cea mai mare” mărire de pensie


Guvernul a aprobat mărirea pensiei minime până la 2000 de lei pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare, dar și indexarea tuturor pensiilor cu 3,86%, ambele de la 1 octombrie.

Cât de mare este „cea mai mare” mărire de pensie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Acum, „cea mai mare creștere de pensii din istoria țării”, după cum a numit-o prim-ministra Natalia Gavrilița, va fi trimisă parlamentului, unde majoritatea PAS urmează să o adopte, prin lege, dorind să livreze rapid rezultate, așa cum a promis la alegerile din iulie. Dar cât de mare este totuși „cea mai mare” mărire a pensiei?

Majorarea anunțată de pensii și alte alocații sociale va însemna pentru unii beneficiari dublarea plăților lunare. Pensia minimă astăzi de 1.188 va ajunge la 2.000 de lei, respectiv creșterea se va reflecta proporțional și asupra altor prestații, fie în cazul pensiilor pe caz de boală, fie în cazul celor care au stagiu incomplet de cotizare, îngrijesc persoane bolnave, etc.

Potrivit autorităților, de așa-numitul „supliment de solidaritate” - diferența până la pensia minimă suportată de stat, în funcție de cât a cotizat fiecare la fondul social - vor beneficia peste 300 de mii de persoane. În cazul altor 84 de mii de persoane li se vor majora alocațiile sociale.

În acest an cabinetul de miniștri a programat cheltuieli suplimentare de jumătate de miliard de lei, plus alte 200 de mii pentru indexare. La anul viitor aceste majorări vor însuma peste 2 miliarde de lei.

În medie, creșterea este de 366 de lei

Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Creșterea pensiilor e alt lucru pe care în facem în paralel cu indexarea și creșterea pensiilor va duce la o creștere reală a puterii de cumpărare a sute de mii de oameni. În medie, creșterea este de 366 de lei. Pensionarii care nu au stagiul complet de cotizare și primesc o pensie meritată raportată la pensia minimă la fel vor primi simțitor mai mult ca urmare a acestor majorări”.

Potrivit unuia dintre autorii inițiativei legislative Dan Perciun, președintele comisiei parlamentare pentru protecție socială, cronologic, întâi vor fi indexate pensiile cu 3,86%, sau ajustarea la creșterea prețurilor, ulterior cei care vor avea pensii mai mici de 2.000 de lei vor beneficia și de majorare. Odată stabilită pensia minimă pentru un anumit beneficiar, ulterior la indexarea de la anul se va porni de la 2.000 de lei. Prin urmare „suplimentul de solidaritate” nu va avea rol de ajutor unic, cum s-a procedat anterior, a precizat Dan Perciun.

L-am întrebat pe vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, în perioada comunistă viceministru al muncii, dacă majorarea pensiilor este „cea mai mare din istoria țării”, mai ales că în perioada PCRM au fost mai multe creșteri de pensii și alocații sociale.

„Chiar la așa mărime nu au fost majorate, fiindcă atunci pensia minimală era mai mică, iar acum s-a făcut un salt esențial. Cum se primește? Statul a acordat un suport financiar pentru toți pensionarii care au o pensie până la 2.000 de lei. Și asta deja e o garanție pentru toți. La anul viitor cel care are o pensie de 2.000 de lei la fel se va indexa pensia. La anul viitor poate fi stabilită o altă pensie minimală, poate ea va fi raportată la rata inflației. Dacă inflația va fi 5%, înseamnă că va fi stabilită pensia minimă de 2.100 de lei. Legislația așa și prevede ca în fiecare an să fie indexată. Până în prezent se indexa cu un procent foarte mic, aici este momentul”.

Concret, Sergiu Sainciuc amintește că anterior indexările de pensii erau mai consistente pentru că formula prevăzută în legislație conținea raportarea la inflație, dar și la salariul mediu. Apoi decidenții politici au stabilit să se raporteze doar la inflație, fiind cazuri când cu anii nu se înregistrau schimbări ori erau prea minore. Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor speră că ajustarea pensiei la minimul de existență și a pensiei minime la inflație să fie în calculele guvernanților și pe viitor. Altfel spus, aceste majorări în timp să se apropie de cheltuielile reale pe care le fac reprezentanții păturilor considerate cele mai sărace.

Dar pentru ca pensiile din R. Moldova să devină mai mari, atrage atenția Sergiu Sainciuc, trebuia ca să crească și salariile. Dacă statul și antreprenori ar majora lefurile, s-ar mări și contribuțiile sociale, și fondul de pensii. Una din soluții ar fi ca economia neformală să fie adusă în albia legalului, dar pentru asta sunt necesare și stimulente, au opinat, în altă ordine de idei, diferiți economiști.

XS
SM
MD
LG