Linkuri accesibilitate

Harriet Tubman, The Terror End of Beauty


Detaliu de pe coperta albumului.
Detaliu de pe coperta albumului.

Jazz, rock progresiv, rock psihedelic, toate astea îmbinate însă cu ritmuri, moduri și strategii compoziționale care se află în esența a ceeea ce azi se numește EDM

Harriet Tubman, The Terror End of Beauty
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:46 0:00

Ghitaristul Brandon Ross, basistul Melvin Gibbs și bateristul JT Lewis fac împreună de aproape 20 de ani o trupă numită Harriet Tubman. Titulatura grupului e numele unei activiste politice care a militat pentru abolirea sclaviei în Statele Unite la sfîrșitul secolului 19, începutul secolului 20, iar faptul că cei trei muzicieni americani au ales acest nume pentru trupa lor arată că ei înșiși militează împotriva rasismului și a discriminărilor de orice fel.

Potrivit unui cronicar muzical de la Bandcamp, ceea ce cântă trio-ul Harriet Tubman ocupă spațiul muzical dintre improviație și partitura fixă, un teritoriu mai degrabă gri deci, fără granițe și contururi clare, care să limiteze sunetele din reprezentarea lor pe hîrtie de corporalitatea lor sonoră.

Din cauza asta probabil, albumul „The Terror End of Beauty”, lansat în 2018, sună de parcă ar fi un spectacol spontan, în direct, deși e o operă de studio, cu repetiții studiate atent înaintea înregistrării.

Iar conținutul e jazz, rock progresiv, rock psihedelic, toate astea îmbinate însă cu ritmuri, moduri și strategii compoziționale care se află în esența a ceeea ce azi se numește EDM, adică Electronic Dance Music, o denumire-umbrelă pentru nenumăratele genuri ale muzicii electronice moderne.

Noi ascultăm acum piesa „Farthur Unknown”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol, ea va fi urmată de „Redemption Song”, o uluitor de frumoasă și stranie reinterpretare a faimosului cântec compus de Bob Marley.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG