Guvernul a avizat, pe 6 martie, un proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, care s-a inspirat din experiența unor țări europene, în special a Austriei, unde există nouă camere agricole ale landurilor federale și una națională.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că este vorba de o „revoluționare” a agriculturii din R. Moldova.
... stoparea distrugerii și degradării agriculturii
„Nu mi-e frică să spun cuvântul «revoluționar», deoarece crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii și degradării agriculturii din R. Moldova. Am văzut cum arată agricultura în state unde există aceste asociații, aceste camere agricole”, a declarat Bolea la o conferință de presă.
El a precizat că membri ai camerelor agricole vor putea fi doar agricultorii și conducătorii acestora vor fi aleși tot doar de ei.
Pe de altă parte, asociația „Forța Fermierilor”, care a organizat în ultimii ani majoritatea protestelor antiguvernamentale ale agricultorilor, spune că nu este de acord „categoric și conceptual” cu această inițiativă.
Organizația crede că guvernanții vor să-i asocieze forțat pe fermieri și să controleze activitatea acestora.
„Chiar dacă Ministerul Agriculturii încearcă să camufleze colectivizarea silită a agricultorilor sub forma de persoană juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli, prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara, cu obligarea tuturor fermierilor să devină membri ai acestora”, spune asociația într-un comunicat.
Anul trecut, ministrul Vladimir Bolea anunța o altă „revoluție în agricultură”, după modelul Italiei – asocierea producătorilor agricoli în cooperative, care nu s-a produs deocamdată.