Linkuri accesibilitate

Corina Erhan: „Comunicarea vie niciodată nu va putea fi înlocuită de niciun gadget”


O conferinţă intitulată „Motivat.or”, la care 100 de tineri de 16 ani vor afla experiența împărtășită de oameni mai în vârstă din diferite domenii, are loc azi la Orhei. Evenimentul, organizat de Fondul pentru tineri şi Centrul de Tineret din Orhei, îşi propune astfel să stimuleze dialogul dintre generaţii. De asemenea, organizatorii vor să-i ajute pe tineri să depășească provocările vârstei şi să găsească nişte oportunităţi în viitor. Discutăm de Corina Erhan, coordonatoarea Fondului pentru Tineri Orhei.

Interviul dimineții: cu Corina Erhan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:27 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, dna Erhan, să ne spuneți pe scurt care sunt mizele unui asemenea eveniment. Ce urmăriți să obțineți?

Corina Erhan: „Miza este una foarte frumoasă probabil pentru cei care vor fi acolo 100 de tineri - nu știm sigur dacă au toți câte 16 ani, s-ar putea să aibă 15 sau 17 unii dintre ei - ar fi să interacționeze cu speakerii pe care am reușit să-i convingem să vină la eveniment. Or, pentru mulți dintre noi uneori un cuvânt sau o istorie din partea unui om care a trecut prin viață poate deveni un moment foarte important de care să te agăți într-un moment greu al vieții, să-l depășești și apoi să te bucuri de succesul tău.”

Corina Erhan
Corina Erhan


Europa Liberă: Publicul țintă au fost totuși tinerii de 16 ani. E aceasta o vârstă de răspântie?

Corina Erhan: „Este o vârstă a marilor drame ale adolescenței, când tinerii sunt în căutare, au niște provocări pe care uneori nici nu le înțeleg, intră în niște momente de căutare, de singurătate și au impresia că viața se termină la 16 ani și nu mai este nimic dincolo, de aceea au nevoie să audă că viața continuă, continuă frumos și această interacțiune este foarte importantă pentru ei. Altfel nici nu am fi gândit acest generic cu referință la 16 ani.”

Europa Liberă: Dna Erhan, dar cum alegeți invitații care să le vorbească acestor tineri?

Corina Erhan: „Invitații îi aleg chiar tinerii. De data aceasta, echipa cu care noi am lucrat la organizare, am făcut un brainstorming și ne gândeam la acei oameni care ar putea cu adevărat să inspire tinerii prin propriul exemplu, prin propria viață. Știți, tinerii astăzi foarte mobili, participă și ei la diverse evenimente, cunosc cumva sau văd oamenii și ei au venit cu idei. Practic, toți speakerii care au fost propuși ne-au răspuns „da”.”

Europa Liberă: Există părerea că între generații este un deficit de comunicare, iar uneori - chiar o adevărată prăpastie. Sunt în măsură asemenea întâlniri să creeze o apropiere și un dialog real sau comunicarea se termină subit, odată cu terminarea evenimentului?

Îi înțeleg perfect pe tinerii de 16 ani care au probleme în a comunica cu cei adulți, dar niciodată nu-i înțeleg pe cei adulți care uită că au avut și ei cândva 16 ani...


Corina Erhan: „Mi-ar plăcea să cred că nu se termină subit, mi-ar plăcea să cred că acest eveniment îi va ajuta să se apropie unii de alții. Îi înțeleg perfect pe tinerii de 16 ani care au probleme în a comunica cu cei adulți, dar niciodată nu-i înțeleg pe cei adulți care uită că au avut și ei cândva 16 ani. Speakerii noștri anume din acest motiv au fost aleși, în primul rând, oameni cu spiritul tânăr care, credem noi că știu și-și aduc aminte de această vârstă și nu au uitat că au trăit-o. Și aceasta va spori înțelegerea între generații, după cum ați menționat și Dvs.”

Europa Liberă: Cei care vor încerca să motiveze tinerii din propria experiență au trăit la vârsta de 16 ani într-o altă lume oarecum și au avut atunci altă sensibilitate. Nu poate fi acesta un impediment pentru a le trezi interesul tinerilor și cât de oportună e experiența maturilor de azi pentru acești tineri?

Corina Erhan: „Este foarte oportună, deoarece poate am să surprind, dar la 16 ani toate grijile și temerile noastre sunt unele veșnice, ca să le zic așa, mai puțin depind de ceea ce ține de contextul politic, social, economic. Bine, și asta influențează, dar în mare parte este mai mult despre sine, despre viață, despre provocări interioare, despre drumul acesta de a te autodetermina și explora. De aceea vor fi foarte oportune, sunt sigură de asta.”

Europa Liberă: Dna Erhan, evenimentul este la a treia ediție, am văzut noi. Puteți să ne dați un exemplu al faptului că discuțiile din edițiile precedente au dat roade?

Corina Erhan: „Fiecare „Motivat.or” are genericul său, dar vreau să vă spun că cu fiecare „Motivat.or” cererea tinerilor de a ocupa un loc în sală este tot mai mare și mai mare. Așadar, la primul „Motivat.or”, dacă nu greșesc, au fost în jur de 80 de persoane și noi am avut nevoie să promovăm evenimentul, ca să avem tineri în sală, la al doilea – 100, iar acum ne pregătim cu 150 de scaune și nu știm dacă nu vom avea bătălie la ușă. De aceea cred că asta vorbește de la sine.”

Europa Liberă: Totuși, aș vrea să mă întorc la un aspect: adolescenții din epoca Facebook-ului și a gadgeturilor cât de interesați sunt ei de dialogul cu generațiile mai vârstnice, care pot să li se pară perimate sau, nu știu, vetuste?

Tinerii au nevoie de comunicare, dar de una foarte sinceră, deschisă...


Corina Erhan: „Știți cum e? Comunicarea vie niciodată nu va putea fi înlocuită de niciun gadget. Și mă conving de asta în fiecare zi, pentru că lucrez cu tinerii și relaționez cu ei aproape zilnic. Ei au nevoie de comunicare, chiar mare nevoie de comunicare, dar de una foarte sinceră, deschisă, în care ei să fie centrul universului. Este încă o mare dorință a lor este să-i vedem și să-i auzim. De aceea, în scrisorile către speakeri am fost nițel obraznici și i-am rugat foarte mult să înțeleagă că acest eveniment este pentru tineri.”

Europa Liberă: Dna Erhan, pentru că aveți experiența comunicării cu tinerii, am vrea să vă cerem o părere despre recente statistici publicate de poliție, care arată că în acest an peste 700 de copii au plecat de acasă, numărul acesta fiind cu 200 mai mare decât cel de anul trecut. Doar în ultimele patru zile au fost înregistrate 13 noi cazuri, copiii fiind dați în căutare. Cum s-ar explica acest fenomen, în opinia Dvs.?

Corina Erhan: „Păi mi se pare că tocmai din lipsa asta de comunicare cu adulții responsabili de lângă ei se și întâmplă aceste lucruri. Lipsa de căldură, de dragoste, de comunicare de fapt și este cauza tuturor problemelor adolescenților.”

Europa Liberă: Proiectul Dvs., din câte înțeleg, e unul de lungă durată, e anual?

Corina Erhan: „Vă referiți la aceste întâlniri?”

Europa Liberă: La aceste întâlniri, da, da.

Corina Erhan: „Da, „Motivat.or”-ul, de fapt, este un eveniment care este în planul de lucru al Serviciului tineret și sport din cadrul Consiliului raional Orhei și este realizat în fiecare an, doar că în primii doi ani a fost realizat de către cei care l-au gândit - Consiliului raional al tinerilor - și doar în acest an noi suntem implementatori, pentru că ei au multe alte chestiuni importante de realizat.”

XS
SM
MD
LG