Linkuri accesibilitate

Iohannis „a sacrificat o țară pentru a-l mătura pe Orban de la șefia PNL” (Dan Tăpălagă/G4Media)


Revista presei de la București.

Iohannis „a sacrificat o țară pentru a-l mătura pe Orban de la șefia PNL” (Dan Tăpălagă/G4Media)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

„Cronica unei retrageri anunţate: plecarea lui Igor Dodon de la conducerea PSRM” este titlul analizei lui Iulian Chifu din Adevărul (secțiunea bloguri). Autorului I se pare semnificativă înainte de toate formula de retragere: în favoarea unei conduceri colective, așadar culoar pentru o redresare a stângii pro-ruse după dezamăgirea Dodon. Căci Moscova a fost într-adevăr dezamăgită. Dodon „a reușit să dărâme un mit: faptul că dacă asculţi şi serveşti Moscova, vei putea să-ţi rezolvi problemele statului tău”, iar la sfârșit a mai făcut un deserviciu Rusiei, ștampilând oarecum negocierea prețului la gaze cu numele său. Chifu citește chiar o anume derută a Moscovei: în acest moment, nu prea mai are niciun om de încredere la Chișinău. Rămâne de văzut în ce măsură Republica Moldova va reuși să-și rezolve problema energetică cu sprijin din Vest, fiind clar, că „Dacă Rusia lui Putin îşi epuizează acum această carte, a dependenţei de gaz şi de preţ, există şanse mari să fi epuizat glonţul de argint şi să fi pierdut definitiv Republica Moldova”.

Cîțu este Frankensteinul lui, să se spele cu el pe cap

Cronica unei respingeri anunțate ar fi formula potrivită pentru ce s-a întâmplat azi în Parlamentul de la București: echipa prezentată de premierul desemnat Dacian Cioloș a fost respinsă, obținând doar cu 8 voturi pentru peste numărul celor 80 de parlamentari ai săi. Mai multe voci din presă îl critică pe Cioloș că nu și-a depus mandatul joi, când devenise clar că nu are șanse: liderii partidelor parlamentare anunțaseră vot negativ. S-a luptat pentru imaginea partidului, care, iată, a spus Cioloș, își asumă guvernarea în condiții grele, dar Andreea Pora îi reproșează în revista 22 că n-a făcut decât să întârzie cu cel puțin două săptămâni rezolvarea crizei politice. Dar vina cea mare îi aparține președintelui Klaus Iohannis, spune Pora : „a refuzat să instaleze un premier liberal capabil să gestioneze situația și să inspire încredere oamenilor că viața lor nu e pe mâinile unor iresponsabili. Există astfel de oameni în PNL, fără discuție. În loc de asta, Iohannis a vrut să plătească USR o poliță, să-l umilească și să-i dea o lecție”. Pe un ton mult mai puțin strunit, Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) îi aruncă în față lui Iohannis susținerea fără limite a lui Florin Cîțu : „Cîțu este Frankensteinul lui, să se spele cu el pe cap și să rezolve problema!” Iată-l și pe Dan Tăpălagă, pe G4Media : Iohannis „a sacrificat o țară întreagă pentru ambiția de a-l mătura pe Ludovic Orban cu orice preț de la șefia PNL. Timp de șase luni, țara a fost paralizată de alegerile interne (ale liberalilor), de lupta dintre Orban și restul statului român, mobilizat de sus până jos să-l instaleze pe Cîțu șef de partid pentru că așa a decretat șeful suprem”.

Toată clasa politică, în frunte cu președintele și premierul, la fel televiziunile și Biserica se află sub asaltul presei pe tema gestionării pandemiei de COVID-19. Pe site-ul digi24, un titlu anunță că ieri au murit de COVID în România mai mulți oameni decât în toate statele europene la un loc. Iar spotmedia.ro îl citează pe teologul Cristian Bădiliță cu un „mesaj dur pentru toți preoții, dar și politicienii și cetățenii care, pretinzând că o fac în numele dreptei credințe, răspândesc mesaje antivaccinare și teorii conspiraționiste despre pandemie”.

XS
SM
MD
LG