Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „E nevoie de o mai mare atenție din partea politicului, altfel nu vom avansa în apropierea față de UE”


Imagine generică
Imagine generică

Un interviu cu directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, IPRE.

Piața europeană este principala destinație pentru produsele din Republica Moldova. În perioada 2006-2014, ponderea UE în exportul de mărfuri a variat în jurul cotei de 50%, iar după crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, - parte a Acordului de Asociere - cota exportului pe piața UE s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018. Anul trecut, din totalul exportului de bunuri, livrările spre CSI au reprezentat 15,4%, iar cota altor țări a fost de 15,8%, informează agenția IPN, citând un expert economic.

Republica Moldova a îndeplinit însă doar o treime din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Până la finele anului curent, autoritățile statului trebuie să-și mărească semnificativ efortul de implementare pentru a reuși finalizarea celor aproape o mie de măsuri rămase. Concluziile se regăsesc într-un raportul alternativ prezentat, astăzi, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Directorului executiv IPRE, Iulian Groza sugerează că noul Executiv va trebui sa demonstreze mai multă voință politică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ați prezentat un raport deloc îmbucurător, nici măcar 50 la sută din ceea ce și-a asumat guvernarea de la Chișinău atunci când a semnat Acordul de Asociere cu UE, din angajamente nici 50 la sută nu au fost îndeplinite. Aveți o explicație?

Iulian Groza: „Sunt mai multe explicații. Unele din ele sunt la suprafață, care țin de spiritul actual de dialog între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care anul trecut, în cea de-a doua jumătate a trecut așa, într-o fază de răcire și cu o mai mare incertitudine legată de viitorul acestei relații, foarte mult legată într-un fel de modul în care vor fi organizate aceste alegeri parlamentare, care au fost deja organizate și aceasta ar putea fi o explicație...”

Iulian Groza în studioul Europei Libere de la Chișinău
Iulian Groza în studioul Europei Libere de la Chișinău

Europa Liberă: Dar Chișinăului i-a fost convenabil să răcească relația cu Uniunea Europeană?

Iulian Groza: „Având în vedere că guvernarea în general pe parcursul celei de-a doua jumătăți a anului a fost mai mult preocupată de obiective preelectorale și setarea agendelor mai mult politice legate de aceste alegeri parlamentare, sigur că anumite priorități legate de restanțele care țin de domeniul justiției, spre exemplu, să nu fi fost soluționate ca atare. De fapt, acest lucru s-a și întâmplat. Un exemplu este iarăși faptul că anul trecut Parlamentul a ratat o oportunitate pentru a opera niște modificări la Constituție care țin de independența judecătorilor și numirea inclusiv a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.”

Europa Liberă: Dvs. constatați că ar mai exista încă o mie de acțiuni pe care autoritățile Republicii Moldova ar trebui să le îndeplinească. Se împlinesc, de fapt, cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Autoritățile recunosc că, în funcție de viteză și calitatea exercițiului de implementare a angajamentului, în acest an vor putea să definească ceea ce ar însemna cooperarea de după, următorul document politic?

Iulian Groza: „Până a discuta despre noul cadru de planificare în realizarea Acordului de Asociere, într-adevăr, noul Guvern care o să fie creat are responsabilitatea să ducă până la capăt acele angajamente pe care și le-a asumat până la sfârșitul anului curent. Mai ales că anul curent expiră și în agenda de asociere cu Uniunea Europeană care include aceste seturi de priorități convenite cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului și iarăși în situația în care Uniunea Europeană este mai mult într-o expectativă așteptând care vor fi evoluțiile aici, la Chișinău, legate de cum va fi creat noul Guvern, care vor fi prioritățile noului Guvern, mingea mai mult e pe terenul Chișinăului pentru a încerca de a crea anumite premise cel puțin pentru ca relația noastră cu Uniunea Europeană, dar mai important acele restanțe constatate pe domeniul justiției sau al instituțiilor democratice să fie abordate și să fie soluționate cât mai curând posibil pentru a reveni la un cadru de dialog normal, care să presupună și reluarea asistenței financiare, care să presupună și suportul Uniunii Europene pentru realizarea acestor reforme. Deci până la urmă noua guvernare de la Chișinău urmează să demonstreze în ce măsură este atașată față de aceste angajamente pe care Republica Moldova și le-a asumat în Acordul de Asociere și cel puțin să vină cu o listă de priorități pe termen scurt care ar fi preocupările guvernării de a arăta voință politică în soluționarea problemelor reale care țin de funcționarea justiției, cooperarea cu societatea civilă.

Guvernul trebuie să vină cu o poziție foarte clară...

Aici vorbim despre noua lege pe organizațiile necomerciale, care tot nu a fost adoptată anul trecut, mai recent apar și speculații precum că s-ar pregăti o nouă lege, care ar contraveni versiunii inițiale. Deci sunt alte aspecte legate de dimensiunea drepturilor omului, trebuie să existe și anumite eforturi legate de eliminarea acelor carențe care s-au constatat în urma acestor alegeri parlamentare, remarcate inclusiv de observatorii internaționali, mai ales că anul curent avem și alegeri locale planificate, există niște activități care țin de reforma administrației publice la nivel local. Iarăși aceste procese trebuie monitorizate îndeaproape, iar Guvernul trebuie să vină cu o poziție foarte clară cu privire la prioritățile perioadei imediat următoare.”

Europa Liberă: În acest raport de alternativă pe care l-ați prezentat Dvs., vorbiți și despre anumite progrese, chiar și dacă sunt modeste, oricum le-ați amintit - faptul că s-a îmbunătățit gestionarea hotarelor, anumite aspecte ce țin de domeniul migrației și azilului, ați amintit și despre avantajele de pe urma comerțului.

Iulian Groza: „Acele reforme care țin de dimensiunea economică, sectorială și care nu au o anumită legătură directă cu aspectele valorice care țin de democrație, stat de drept, reforma în justiție, exact acele domenii într-un fel sau în altul acolo observăm mai multe progrese. Fie că este vorba de apropierea economică a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, fie că este vorba de cooperarea în domeniul sectorial, în domeniul transporturilor, energetic sau dacă este vorba de cooperarea în domeniul gestionării frontierelor, migrației și azilului.

La nivel de promovare de legislație totuși anul trecut am întreprins anumite acțiuni de promovare a unei noi politici legate, spre exemplu, de domeniul avertizărilor de integritate sau operaționalizarea Autorității Naționale de Integritate, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, serviciilor spălării banilor – toate aceste lucruri, sigur că acolo a existat progres și, respectiv, invers, regresele se constată exact acolo unde e nevoie de mai multă voință politică, de a consolida democrația, de a consolida statul de drept în Republica Moldova. Și acele derapaje care s-au constatat anul trecut au arătat foarte clar că, chiar dacă există anumite evoluții în realizarea prevederilor Acordului de Asociere, ele sunt cumva umbrite de aspecte care devin deja istorice, nesoluționate în Republica Moldova, fie că este vorba de reforma justiției sau de lupta cu corupția la nivel înalt, sau de funcționarea instituțiilor democratice. Aceste domenii necesită o mai mare atenție din partea politicului, din partea guvernării și mai multă voință politică, altfel nu vom avansa cu adevărat în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, mai ales în acest obiectiv de integrare europeană.”

Europa Liberă: Guvernanții deseori spun că ceea ce demotivează Republica Moldova rămâne a fi lipsa unei perspective de aderare la Uniunea Europeană. Dacă ar exista această perspectivă clară, lucrurile ar arăta altfel în Republica Moldova?

Iulian Groza: „Eu cred că cei care spun aceste lucruri folosesc lipsa unei perspective europene mai mult ca o scuză pentru lipsa rezultatelor care sunt la nivel de apropiere, la nivel de asociere a noastră la Uniunea Europeană și de integrare în cadrul Uniunii Europene. Și ceea ce lipsește cu adevărat - și acest lucru l-am observat anul trecut - este că prin acțiunile care s-au întreprins s-a observat că lipsesc aceste linii roșii pe care politicul trebuie să le respecte în aspecte de guvernare, în aspecte de democrație și stat de drept.

Iulian Groza în studioul Europei Libere de la Chișinău
Iulian Groza în studioul Europei Libere de la Chișinău

Și în momentul în care aceste linii roții s-au depășit, subiectul perspectivei europene, inclusiv în contextul în care este reconfirmat de către guvernare, el devine mai puțin credibil pentru cetățenii Republicii Moldova sau pentru partenerii noștri de dezvoltare. Ce așteaptă cetățenii Republicii Moldova și partenerii noștri de dezvoltare? Uniunea Europeană, în special, așteaptă rezolvarea problemelor care s-au constatat și așteaptă aplicarea valorilor la care am aderat în momentul în care am semnat Acordul de Asociere – democrație, stat de drept, drepturile omului. Când va exista evoluție în acest sens, atunci fiți siguri că și perspectiva europeană a Republicii Moldova va fi mult mai aproape de noi.”

Europa Liberă: Contează și culoarea politică a următoarei guvernări pentru ca să fie reluat dialogul Chișinău-Bruxelles?

Iulian Groza: „Ceea ce contează mai mult este ca să existe o guvernare care poate să-și asume responsabilitatea pentru a rezolva problemele. Pentru Uniunea Europeană ceea ce contează este să existe un Guvern care să-și reconfirme angajamentele sale în raport cu Acordul de Asociere, să arate rezultate tangibile în implementarea reformelor sistemice, să demonstreze voință politică în asigurarea funcționării instituțiilor democratice în Republica Moldova și să aibă suficientă voință politică, să promoveze o reformă a justiției care să funcționeze independent de politică, independent de interesele politice.

Mingea este pe terenul Republicii Moldova...

De asta și spuneam, practic, mingea este pe terenul Republicii Moldova, iar Uniunea Europeană la momentul actual este într-o expectativă, să vadă care vor fi evoluțiile și, în funcție de aceste evoluții, în funcție de cum se va crea Guvernul, care va fi atitudinea față de opoziție, care va fi atitudinea guvernării față de obiectivele de reforme sistemice, care va fi atitudinea față de acele carențe care au fost constatate anul trecut, inclusiv în contextul acestor alegeri parlamentare și în funcție de aceste lucruri și Uniunea Europeană își va forma poziția sa de dialog, de conlucrare cu Guvernul de la Chișinău.”

Europa Liberă: Și de susținere financiară inclusiv?

Iulian Groza: „Totul este posibil în momentul în care va exista o resetare a priorităților care trebuie soluționate legate de restanțele și de derapajele care vor fi constatate la momentul de față, de asemenea va conta foarte mult în ce măsură guvernarea va coopera cu societate civilă, cu opoziția politică în realizarea acelor angajamente care real țin de implementarea Acordului de Asociere, care țin de democratizare, de reforma justiției, de lupta cu corupția la nivel înalt. Toate aceste lucruri sigur că vor conta foarte mult, inclusiv într-o eventuală resetare a relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.”

XS
SM
MD
LG