Linkuri accesibilitate

Justiția premierului slovac Fico: pedepse mai mici pentru corupție, prescrierea mai rapidă a acuzației de viol


Un protestatar anti-Fico la summitul UE din 1 februarie, de la Bruxelles, unde a fost prezent și liderul Slovaciei.
Un protestatar anti-Fico la summitul UE din 1 februarie, de la Bruxelles, unde a fost prezent și liderul Slovaciei.

Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, a obținut aprobarea parlamentului pentru o serie de modificări în codul penal considerate de opoziție încercări de a-și salva de la pușcărie prietenii prin „pachetul legislativ mafiot”. Fico și oamenii lui spun că este vorba de „umanizarea” justiției.

Adunarea Populară, legislativul unicameral de la Bratislava, a aprobat joi seară într-o procedură accelerată modificări ale codului penal care prevăd, printre altele, micșorarea pedepselor pentru furt și acte de corupție. De asemenea, în cazul mai multor delicte, inclusiv al violului, se reduce durata după care cazul se prescrie.

Reprezentanții opoziției s-au abținut de la vot.

Portalul ceh de știri Seznam.cz notează că dezbaterile au avut accente emoționale, mai ales cele legate de reducerea de la 20 la 10 a ani a timpului după care se prescrie un caz nereclamat de viol sau de abuz sexual împotriva copiilor.

Inițiatorii schimbării spun că astfel victimele sunt încurajate să se plângă cât mai devreme. Opoziția crede însă că e vorba de măsuri „personalizate” pentru prietenii puterii care se tem de reclamații încă „tăinuite”.

„Vreau să cer iertare în numele întregului parlament femeilor care vor fi afectate de această schimbare”, a spus la dezbateri deputata Zuzana Števulová, de la formațiunea de opoziție pro-occidentală Slovacia Progresistă.

Noua legislație desființează Procuratura Specială, care avea în atribuții cercetarea celor mai grave cazuri. Ea a pregătit în trecut zeci de dosare de politicieni, oligarhi și alte persoane afiliate partidului Směr, al lui Robert Fico. Printre ei: fostul șef al poliției, actualul deputat Tibor Gašpar.

În decembrie, Fico însuși a descris Procuratura Specială ca pe o „pepinieră a încălcării drepturilor omului”, iar pe Procurorul Special Daniel Lipšic l-a numit „politician plin de ură, escroc și delincvent” care „folosește legile pentru lichidarea oponenților politici”.

„Cea mai mare amnistie”

Fico și coaliția de guvernământ spun că schimbările legislative, împotriva cărora protestează în Slovacia mii de oameni, în fiecare săptămână, sunt o „salvare” a statului slovac, care ar fi fost „confiscat” de vechea putere și magistrații fideli ei.

Opoziția spune că noua legislație reprezintă de fapt cea mai mare amnistie din istoria țării. Președinta Zuzana Čaputová, o luptătoare anticorupție la capăt de mandat, a anunțat deja că se va opune prin veto schimbărilor, dar coaliția lui Fico are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste acest obstacol.

Schimbările puse în practică în Slovacia după victoria lui Fico au fost criticate de organismele europene, inclusiv într-o rezoluție din Parlamentul European.

Victoria populistului slovac în toamnă a fost înregistrată de presa internațională mai ales ca un pericol pentru ajutorarea Ucrainei. El spusese în campanie că nu va mai trimite spre Kiev „niciun glonț”.

Criticii interni ai lui Fico au avertizat că dacă în relația cu Kievul ar putea arăta flexibilitate (între timp a spus că firmele de armament slovace sunt libere să exporte în Ucraina) nu va da înapoi niciun pas din adevărata lui misiune: de a folosi statul pentru a-și proteja aliații certați cu legea, ajutându-i să-și urmărească în continuare interesele economice.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG