Linkuri accesibilitate

„La Chișinău, bătălia se dă tot între Ion Ceban și Andrei Năstase” (Adevărul)


Revista presei de la București.

Revista presei românești, semnată de Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct


Pe blogurile „Adevărul”, un articol semnat cu numele unui ONG se referă la alegerile locale care vor avea loc curând în Republica Moldova. Scrutinul va fi „un barometru geopolitic” pentru această țară. Deocamdată, sondajele arată că opțiunile electoratului nu s-au schimbat. La Chișinău, bătălia se dă tot între Ion Ceban și Andrei Năstase. Acesta din urmă pierzând însă teren cu fiecare zi, pe seama foștilor nehotărâți, în majoritate vârstnici pro-ruși, care înclină acum să-l voteze pe Ceban. Instabilitatea politică din țară e evocată cu referire la amploarea fenomenului de migrație politică a primarilor: în intervalul 2015-2019, jumătate dintre primari au trecut o dată la alt partid, dintre ei fiind și unii care au schimbat tabăra de două ori. E clar că „primarii sunt racordaţi la putere, nu neapărat la ideologie (…). Important este să fie în echipa câştigătoare”.

În România, premierul desemnat Ludovic Orban este criticat pe baza celor declarate ieri, la Cotroceni, când a anunțat prioritățile guvernului pe care urmează să-l constituie. Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, îl suspectează că a avut o discuție cu o fracțiune din Partidul Social-Democrat. Numai așa se explică de ce lipsește din lista de priorități tema independenței justiției. Ceea ce i se pare jurnalistei că sare în ochi e hotărârea nemărturisită a liberalilor de a guverna până la viitoarele alegeri, o mare poftă de guvernare după seceta prelungită a șederii în opoziție. Cu lipsa din lista de priorități a revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PNL pare că anunță chiar dependența sa, „vasalitatea”, spune Ioana Ene, față de PSD și de Uniunea Democrată a Maghiarilor, principalii apărători ai actualului sistem de alegere a primarilor.


În ciuda amenințărilor de la PSD, la votul de investitură va fi cvorum, mai mulți pesediști vor vota pentru acest guvern, invocând nevoia de stabilitate a țării. Vor spune că-i susțin, dar că la prima abatere îi retrag sprijinul. Or, prima abatere va fi, cu siguranță, orice încercare de a drege stricăciunile aduse de pesediști sistemului de justiție. Sunt voci care susțin că Ludovic Orban trebuie să vină repede cu un guvern, pentru ca Viorica Dăncilă să fie cât mai curând îndepărtată de la Palatul Victoria. Greșit, spune Ioana Ene: „Între un guvern care sa fie un an vasal al unei aripi din PSD, al ALDE si UDMR, dispus la orice concesie ca sa nu piarda beneficiile guvernării, și un guvern Dancila fără drept de a emite OUG pana la anticipate nu vad nicio diferenta”.

Demararea procesului de reforma Constituțională...

Dacian Cioloș, cel care a fost propus premier de alianța dintre USR și PLUS, își anunță propriile priorități, ca și cum ar furniza o contraofertă. Textul publicat de asemenea de Ziare.com enunță câteva chestiuni „imperative pentru scoaterea țării din criza”: demararea procesului de reforma Constituțională, votul în două tururi de scrutin la locale, reprezentarea adecvată a diasporei la votul pentru parlamentare, profesionalizarea și depolitizarea administrației publice, refacerea echilibrului în sistemul judiciar și întărirea garanțiilor de independență față de politic, investiții publice imediate în școli și spitale, politici economice și fiscale care să asigure predictibilitatea pentru mediul antreprenorial”. „Dupa alegeri, o nouă majoritate parlamentară va trebui să își asume un mandat de modernizare pe termen lung”, mai spune Dacian Cioloș. Modernizarea ar atinge toate sectoare, inclusiv pe cel referitor la organizarea guvernului. Potrivit liderului PLUS, executivul se poate descurca cu 12 ministere, dacă are o cancelarie puternică.

XS
SM
MD
LG