Linkuri accesibilitate

„Lupta de clasă” în Marea Britanie și statutul de „candidat la UE” al Ucrainei și Moldovei


Statuia lui Winston Churchill în fața clădirii Parlamentului de la Londra, cu turnul Big Ben,
Statuia lui Winston Churchill în fața clădirii Parlamentului de la Londra, cu turnul Big Ben,

Emmanuel Macron s-a adresat miercuri seara națiunii, pentru prima oară de la alegerile parlamentare de duminica trecută care au dus la un câștig fără precedent în număr de membri al extremelor de dreapta și stânga.

«Macron cu totul depășit», este titlul mare în această dimineață în Libération. Macron a căutat să câștige timp în fața francezilor, anunțându-le că nu ia nici o decizie acum, nu schimbă guvernul, cere răbdare, o amânare deoarece, cum a rezumat-o Le Monde, el trebuie să meargă la Bruxelles, la summitul de joi și vineri, 23-24 iunie, unde Franța va preda președinția rotativă a UE Cehiei.

Summit UE: „statut de candidat” pentru Ucraina și Moldova

Tot Le Monde publică, pe o pagină întreagă, un comentariu al europarlamentarului român Dacian Ciolos, care îndeamnă UE să primească cele două țări. Una din principalele teme la acest summit UE de la Bruxelles va fi de altfel acordarea „statutului de candidat” Ucrainei și Moldovei. Cei 27 vor trebui însă să găsească un răspuns dilemei: cum să încurajezi Ucraina fără să superi Balcanii?

Balcani care își arată iarăși instabilitatea, chiar prin intermediul unei țări membre în UE, cum e Bulgaria, unde ieri noul guvern a fost răsturnat după numai șase luni la putere, cum o analizează în detaliu The Guardian, la Londra.

Asta s-a întâmplat exact în momentul în care noul guvern reformist anunțase, cum o amintește site-ul Euractiv, că își retrage veto-ul opus negocierilor cu țara candidată Macedonia (de Nord).

Șeful guvernului, Kiril Petkov, un economist cu studii la Harvard, a acuzat mafia și pe ambasadorul Rusiei la Sofia că au uneltit împotriva lui și a guvernului său. Țara se îndreaptă către noi alegeri legislative, a patra oară într-un an.

Inflation nation: lupta de clasă în Marea Britanie

În Marea Britanie au început mari greve ale lucrătorilor feroviari, greve pe care The Guardian, cotidianul stângii intelectuale londoneze, le numește, doar în parte ironic, „lupta de clasă”, prezicând în același timp un total haos.

Grevele, declanșate de nemulțumirea în legătură cu inflația, stagnarea salarială și creșterea continuă a prețurilor, sunt anunțate a se extinde și în învățământ și în sectorul sănătății (NHS).

Cotidianul conservator The Times scrie că sindicatele au acum un cadru precis al negocierilor cu patronatul, la scară națională, după ce muncitorii feroviari din Liverpool au obținut în noaptea trecută un spor salarial de 7,1%.

The Daily Telegraph îl citează pe ministrul învățământului, Nadhim Zahawi, care spune că dacă greva se va extinde și în școli, cuprinzând cadrele didactice, asta ar fi „de neiertat”, după ce elevii au avut deja de suferit în timpul pandemiei.

O recesiune globală e tot mai probabilă

„Probabilitatea ca economia globală să se scufunde în recesiune este aproape de 50%”, estimează economiștii de la Citigroup, în timp ce „băncile centrale își înăspresc politica monetară, iar cererea scade”, cum relatează agenția Bloomberg.

„Rupturile în aprovizionare continuă să facă să crească inflația și să afecteze creșterea”, observă experții de la firma financiară. Iar dacă băncile centrale încă mai pot calma „cu blândețe” supraîncălzirea economică, „va fi necesar ca tensiunile logistice să se atenueze și ca cererea să reziste” pentru a evita criza.

Între inflație, creșterea ratelor și scăderea consumului, perspectivele nu sunt deloc strălucite, spun economiștii. Ceea ce acel guru al tehnologiei din SUA, Elon Musk, a tradus ieri prin: „O recesiune este inevitabilă”.

Întoarcere în „Londongrad”

Le Soir, la Bruxelles, revine asupra felului în care, în ciuda sancțiunilor, miliardarii ruși plebiscitează în continuare Londra, miliardari care au cumpărat atât de mult din părți istorice ale Londrei, precum Belgravia, în așa măsură încât acum acel cartier, cu locuințe inaccesibile muritorilor de rând, a fost botezat Londongrad” sau „Piața Roșie.”

Unii activiști pentru drepturile omului, sau pur și simplu glumeți cu idei lucrative, oferă kleptocracy tours”, turnee turistice prin străzile cu somptuoase locuințe goale, bănuite a fi legate de ceea ce e numitLondon laundromat, un sistem de achiziționare de locuințe scumpe în Londra pentru spălarea unor sume colosale de bani.

În Londra locuiește, de pildă, proprietarul echipei de fotbal Chelsea, miliardarul Roman Abramovich, dar, cum a scris-o The Times, tot acolo fiul unui apropiat al lui Putin, Vladimir Iakunin, posedă o locuință în valoare de nu mai puțin de 35 milioane euro.

De altfel, în aprilie 2018, pe când era ministru de externe, Boris Johnson a zburat de la Bruxelles la o petrecere în Italia pentru a se întâlni cu un fost agent KGB, Alexander Lebedev, imediat după reuniunea miniștrilor de externe din NATO unde se discutase încercarea de asasinare în Anglia a unui alt fost agent KGB, Serghei Skripal.

Or, Alexander Lebedev nu este altul decât patronul site-ului britanic de informații The Independent, odinioară un ziar, dar acum un site cu pretenții de informații... independente, aparținând acestui apropiat al Kremlinului.

Compromițătorul prieten rus al prințului Albert de Monaco

Săptămânalul satirico-politic francez Le Canard enchaîné - Monaco aduce (doar în ediția pe hârtie) detalii „crocante” despre relațiile strânse dintre prințul Albert de Monaco și un sulfuros oligarh rus și politician rus, Leonid Sluțki, succesorul lui Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului ultranaţionalist LDPR.

Sluțki este cel care, pe 18 mai, de la tribuna Dumei de stat de la Moscova, cerea pedeapsa cu moartea pentru luptătorii ucraineni capturați în Mariupol.

Prieten al prințului Albert, Sluțki, richissime proprietar al unei colecții de mașini de lux, a fost emisarul lui Putin în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar și raportorul comisiei APCE care a supervizat primirea principatului Monaco în Consiliul Europei.

Derusificarea în Ucraina

Le Monde revine asupra procesului “derusificării” în Ucraina: nume de străzi, monumente programe școlare, totul e schimbat, modificat, de mai mulți ani, sistematic, în Ucraina, în scopul de a debarasa țara de moștenirea comunistă, sovietică… dar și de cea rusă.

Rezistența ucrainenilor în fața agresiunii ruse trece și prin ștergerea oricărei moșteniri a invadatorilor. Mișcarea a început încă înainte de manifestațiile de pe Maidan din iarna 2013-2014 (cf. revista presei din 15 iunie), și, dincolo de dărâmarea statuilor lui Lenin, sau rebotezarea străzilor Lenin cu numele «Str. (John) Lennon», asta duce și la renunțarea la nume de străzi și piețe ca «Pușkin», «Lev Tolstoi» sau «Caterina a II-a».

Le Monde precizează că noile legi, care interzic cărțile sau filmele în limba rusă, nu privesc autorii clasici precum Pușkin, Tolstoi sau Dostoievski, care vor continua să fie publicați în rusă și vor fi disponibili în librării.

Urbi et Orbán

Săptămânalul satirico-politic francez Le Canard enchaîné aduce detalii suplimentare și în legătură cu lejeritatea cu care, la Budapesta, Viktor Orbán decide salariile și beneficiile membrilor guvernului, dar și ale sale proprii.

În momentul în care forintul a atins pragul cel mai de jos în raport cu euro, iar inflația în Ungaria e de 10%, Orbán este cel care decide salariile miniștrilor, acordându-le de acum înainte aproape două milioane de Forinți (5.000 euro) pe lună (4.300 pentru un secretar de stat).

Asta — în vreme ce Comisia Europeană de la Bruxelles ține blocate subvențiile Covid de 7,2 miliarde de euro pentru Ungaria din pricina încălcării regulilor elementare ale statului de drept în țara lui Orbán (iar Orbán, la rândul său, nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE Rusiei prietenului lui, Vladimir Putin).

What's in a name?

În sfârșit, la rubrica «People», Le Soir în Belgia aduce amănunte noi în legătură cu ce l-a făcut pe copilul transgen al miliardarului Elon Musk să depună o cerere în fața justiției pentru a-şi schimba atât numele de familie, cât și genul.

Copilul, Xavier Alexander Musk, a făcut 18 ani, așa încât a putut legal să ceară o nouă identitate pe lângă tribunalul din Los Angeles: «deoarece nu mai trăiesc cu tatăl meu biologic și nu vreau să mai am vreo legătură cu el».

Devenit femeie, copilul dorește să se numească de acum înainte Vivian Jenna Wilson, de la numele mamei sale, Jenna Wilson.

Asta amintește feluritele presupuneri și în legătură și cu ce l-a determinat pe Elon Musk să-și boteze ultimul copil cu numele X AE A-12. Adevărul e că R2-D2 suna mai bine, dar a fost luat deja.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG