Linkuri accesibilitate

Michael Isikoff: „Scopul primordial al dezinformării rusești este să promoveze interesele Kremlinului”


Imagine-simbol
Imagine-simbol

Interviu cu redactorul-șef al departamentului investigații la Yahoo! News și co-autorul unei cărți despre implicarea rusească în alegerile prezidențiale americane.

Redactorul-șef al departamentului investigații la Yahoo! News și co-autorul unei cărți despre implicarea rusească în alegerile prezidențiale americane din 2016, Michael Isikoff a participat cu un discurs la o sesiune despre știri false în cadrul conferinței jurnalistice ONA (Online News Association), care a avut loc în Austin, Texas, în perioada 13-15 septembrie. Natalia Sergheev a discutat cu ziaristul și publicistul american și a aflat de ce, în opinia sa, propaganda rusească este eficientă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct


Michael Isikoff: „Întotdeauna există firicele și bucăți de adevăruri care pot fi folosite în scopuri propagandistice, deoarece este nevoie doar de un fapt veridic pe care îl poți împleti într-un păienjeniș conspiraționist pentru a dezinforma. Atâta timp cât există cât de puțin adevăr, îl poți folosi ca să agăți de el tot ce vrei, ca să portretizezi sau să prezinți un mesaj care la rădăcinile sale este fals sau manipulator.”

Europa Liberă: Dar care este scopul real al acestui mesaj? Se vrea dezinformarea sau promovarea unui anumit narativ?

Michael Isikoff: „Scopul primordial al dezinformării rusești este să promoveze interesele Kremlinului. O componentă importantă a acesteia este combaterea narativelor occidentale, destabilizarea democrațiilor liberale din Vest și subminarea încrederii în Occident și în instituții. Ținta finală a întregii campanii de dezinformare poate fi văzută anume prin această lentilă - avansarea intereselor Federației Ruse. Se mai vrea atacarea adversarului Kremlinului. Anume asta fac rușii cu ajutorul trolilor de pe rețelele sociale, prin atacuri cibernetice și prin intermediul propagandei.”

Europa Liberă: Care este rolul statelor ex-sovietice în aceste eforturi?

Michael Isikoff: „Primele atacuri cibernetice ale Rusiei au avut loc în Estonia, atunci când rușii „au închis” internetul acolo, întrerupând munca instituțiilor financiare, a instituțiilor publice, și totul ca revanșă pentru mutarea unei statui… [Statuia de bronz din Tallinn, Estonia - n.r.] Există multiple instanțe în care rușii au încercat, au testat ceea ce au pus în aplicare în 2016, în cadrul alegerilor americane. La început au fost încercări și probe pe teritoriul țărilor ex-sovietice.”

Europa Liberă: Deseori, jurnaliștii înțeleg magnitudinea campaniilor de dezinformare abia după vreun scrutin electoral, când consecințele deja devin evidente și când e prea târziu ca să se facă ceva. Cum poate fi prevenit asta?

Michael Isikoff: „Trebuie să fim mult mai vigilenți. Cred că acum oamenii deja sunt. În 2016 exista un teren fertil pentru a face oamenii să atragă atenția la ceea ce întreprind rușii. Totuși, din păcate, totul s-a întâmplat în mijlocul unei campanii electorale prezidențiale, și din cauza naturii polarizante a politicii americane era greu să faci lumea să se concentreze pe ceea ce s-a dovedit a fi o serioasă uzurpare a democrației nostre.”

Europa Liberă: Dar nu e prima dată când Rusia a lansat astfel de campanii de dezinformare… De ce de data asta le-a reușit să ducă cetățenii în eroare?

În 2016 rușii au transformat campania practic într-o simfonie a destabilizării și dezinformării...

Michael Isikoff: „Ceea ce au făcut rușii în 2016 a fost un adevărat salt cuantic, comparativ cu ceea ce au făcut anterior, cel puțin în Statele Unite, poate mai puțin în cazul țărilor ex-sovietice. Totul a fost adunat la un loc. Nu au fost doar atacurile cibernetice, nu a fost doar scurgerea documentelor prin intermediul WikiLeaks, nu a fost doar cercetarea sistemelor electorale naționale, care au indus frici că Rusia ar putea încerca să manipuleze numărul de voturi, nu a fost doar exploatarea rețelelor sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. A fost o combinație a acestor elemente, toate puse în aplicare concomitent, care a transformat această campanie practic într-o simfonie a destabilizării și dezinformării. Anume asta a fost unic, politica americană n-a trecut prin așa ceva până acum.”

Europa Liberă: Cum ar putea fi combătută propaganda în țări în care mulți cetățeni văd Rusia într-o lumină pozitivă? De exemplu, în Republica Moldova?

Michael Isikoff: „Singura soluție reală este să onorăm adevărul și să fim cât se poate de meticuloși când relatăm despre așa subiecte. Adică, să facem jurnalism adevărat.”

XS
SM
MD
LG