Linkuri accesibilitate

Noi proteste în capitala Kârgâzstanului


Protestatari în Bișkek, 7 octombrie 2020.
Protestatari în Bișkek, 7 octombrie 2020.

Protestele din Kârgâzstan continuă.

Manifestanții și-au început protestele în fața clădirii guvernamentale precum și în piața centrală Ala-Too, cerând unei generații „curate” de politicieni să formeze următorul guvern al țării central asiatice.

Printre cererile protestatarilor se numără ca omul de afaceri Tilek Toktogaziev să fie numit noul prim-ministru, respingând decizia parlamentului de marți seară de a-l numi pe politicianul de opoziție Sadîr Japarov - eliberat din închisoare de protestatari cu câteva ore mai devreme - ca prim-ministru. Această decizie a determinat o mulțime furioasă să pătrundă în hotelul unde fusese convocată întâlnirea, obligându-l pe Japarov să fugă printr-o ușă din spate, potrivit presei kârgâze.

Proteste violente în Kîrgîzstan după alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Autoproclamatul Consiliului de Coordonare a Poporului, înființat de mai multe partide de opoziție, a declarat miercuri că nu va recunoaște cabinetul interimar al lui Japarov și că își asumă toate puterile de stat și dizolvă parlamentul. Președintele Sooronbai Jeenbekov a repetat că este dispus să medieze situația.

Protestele masive au început, după ce Comisia Electorala Centrală a anunțat că partidele pro-guvernamentale au câștigat alegerile generale din 4 octombrie, protestatarii contestând rezultatele. Comisia electorală Centrală a anunțat marți că a anulat alegerile.

Un protestatar în vârstă de 19 ani a murit în timpul ciocnirilor dintre polițiști și protestatari și în jur de 600 de oameni au fost răniți în timpul demonstrațiilor, la care forțele de poliție au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și bastoane de cauciuc.

Protestatarii spun că reprezintă organizații de tineret și au cerut ca „vechii politicieni corupți” să stea departe de guvern.

Toți tinerii kârgâzi care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă

Omul de afaceri Toktogaziev a declarat colegilor noștri de la serviciul kârgâz că este „nominalizat de tinerii membri ai mai multor partide politice pentru a ocupa postul de șef al guvernului interimar”. „Obiectivul nostru major este să menținem lustrația tuturor politicienilor. Vechile autorități conduse de [președintele] Sooronbai Jeenbekov sunt pe deplin responsabile pentru această criză politică și economică cu care ne confruntăm acum. Vom înființa un nou guvern de tineri profesioniști. Toți tinerii kârgâzi care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă. Problema majoră pe care o avem este situația în care revoluțiile din Kârgâzstan sunt efectuate de tineri, care își sacrifică viața pentru reforme, în timp ce vechii politicieni corupți rămân la putere ", a spus Toktogaziev.

Protestatarii au reușit apoi să-și croiască drum în interiorul clădirii și Toktogaziev s-a alăturat altor politicieni reprezentanți ai partidelor de opoziție pentru a discuta despre componența noului guvern și despre posibilele nominalizări ale unui nou prim-ministru.

Melis Mîrzakmatov, fostul primar al Osh, s-a întors în oraș miercuri și s-a adresat susținătorilor, spunându-le că Kârgâzstanul este „într-o situație foarte periculoasă” și că „hoții și escrocii” se pregătesc să semene confuzie, „dar nu vom permite acest lucru și vom lupta pentru integritatea țării și dezvoltarea acesteia. "

El și-a îndemnat susținătorii „să păstreze unitatea națională și să reziste forțelor interesate să organizeze un război civil și să împartă țara”.

Primarul în funcție al localității Osh, Taalaibek Saribașov, a declarat pe 7 octombrie că își va îndeplini sarcinile în continuare, în ciuda mitingurilor în curs de desfășurare ale susținătorilor și oponenților săi din oraș.

Protestatari în fața clădirii guvernului, Bișkek, Kârgâzstan, 6 octombrie 2020.
Protestatari în fața clădirii guvernului, Bișkek, Kârgâzstan, 6 octombrie 2020.

Între timp, partidele de opoziție Meken Yntymagy (Unitatea Patriei), Chon Kazat (Marea Cruciadă), Yiman Nuru (Raza credinței), Ordo (Hoarda) și Reforma (Reforma) au anunțat miercuri că au creat un alt consiliu, numit Consiliul Popular de Coordonare, iar ministrul adjunct de interne, Almaz Orozaliev, a spus că poliția din Bișkek controlează situația din oraș.

Presa relatează că zeci de persoane neidentificate au încercat să pătrundă miercuri în biroul companiei canadiene Kumtor Gold Company din Bișkek. Kumtor, principala companie producătoare de aur din Kârgâzstan, este deținută de firma canadiană Centerra Gold.

XS
SM
MD
LG