Unul dintre motive este că pe măsură ce forțele americane se retrag, vidul de putere este ocupat de Rusia și forțele pe care le susține.
Decizia președintelui Trump de a retrage forțele americane face că deznodământul actualei crize să depindă, mai mult decât era cazul anterior, de Putin. Forțele ruse au intrat în Siria în 2015 pentru a-l ajuta pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad să recâștige controlul în țară și, făcând-o, Moscova și-a extins influență în regiune.
În față ofensivei forțelor turcești și abandonați de aliații americani, kurzii au încheiat o înțelegere cu președintele Assad și cu susținătorul acestuia, Putin. Dar trimiterea forțelor siriene în nord-estul țării ar putea antrena un conflict direct cu Turcia. Trimisul special rus în Siria a spus că situația actuală este inacceptabilă, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că trupele lor separă în prezent pe kurzi de turci.
Turcia vrea să-i alunge pe kurzi de la frontieră și să plaseze acolo refugiați sirieni, din Turcia. Assad dorește controlul asupra acestei porțiuni din teritoriu. Kurzii vor să fie protejați și să aibă un cuvînt de spus în legătură cu propriul viitor. Toate aceste trei aspirații depind într-o oarecare măsură de Rusia, care are relații cu toate cele părți și prezența militară în Siria.
Rob Malley, președinte al organizației Internațional Crisis Group, crede că doar Rusia are în prezent datele să obțină o înțelegere acceptabilă. Este ceea ce susțin și criticii lui Trump, care spun că deciziile sale servesc interesele inamicilor Americii, Rusia și Iran.
Dar nu există nici o îndoială că situația creată de decizia lui Trump de a retrage forțele americane a schimbat fundamental datele problemei în regiune.Cu doar cîteva zile în urmă, kurzii erau în relativă siguranță, elemente ISIS în închisori păzite de kurzi, iar Turcia amenința doar cu o invazie, dar nu îndrăznea să o facă. Acum – la doar câteva zile distanță – morți, zeci de mii de refugiați, kurzii aliați cu Assad și Rusia, Turcia – un membru în NATO – obiect al sancțiunilor americane și occidentale și răspunzând sfidător și pe ansamblu o regiune în derivă. Cele două situații, la diferență de doar câteva zile, vorbesc de la sine.