Linkuri accesibilitate

Oficiali ruși cer ca vaccinul Sputnik V să ajungă cât mai repede și în republicile separatiste


Medici sârbi administrând vaccinul rusesc Sputnik V. Belgrad, 6 ianuarie 2021
Medici sârbi administrând vaccinul rusesc Sputnik V. Belgrad, 6 ianuarie 2021

Experți internaționali, dar și cei din Rusia au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba un vaccin fără ca acesta să fi trecut toate etapele de testare.

În Rusia se discută organizarea de campanii de vaccinare în regiunile separatiste ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și în Nagorno-Karabah. Konstantin Zatulin, adjunctul președintelui comitetului pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, a solicitat ca un demers în acest sens să fie expediat guvernului rus.

„În Federaţia Rusă a început vaccinarea împotriva Covid-19 pentru întreaga populație. Trebuie să solicităm guvernului să ne spună în cât timp și în ce volume am putea contribui la vaccinare în republicile populare Donețk și Luhansk, în republica moldovenească nistreană și în cazul populației din Nagorno-Karabah”, a declarat Zatulin luni, la prima ședință de după vacanță a Dumei de stat de la Moscova.

În regiunea transnistreană, liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski a declarat încă la începutul acestui an că locuitorii din stânga Nistrului vor fi vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik-V. Krasnoselski a vorbit despre încheierea unui acord cu Federația Rusă privind furnizarea unui lot de vaccin rusesc în regiune. Subiectul vaccinării locuitorilor din regiunea transnistreană a fost discutat în cadrul unei întâlniri la Moscova de la sfârșitul anului trecut a lui Krasnoselski cu șeful adjunct al Administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak. Cei doi au stabilit că din primele 30 de mii de doze vor fi vaccinați medicii, profesorii și reprezentanții structurilor de forță. Anunțul a fost făcut la începutul acestei luni, însă de atunci administrația transnistreană nu a mai dat detalii privind perioada în care vaccinul rusesc ar putea ajunge în regiunea transnistreană.

Luni, 18 ianuarie, în Rusia a fost lansată campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru întreaga populație. Rusia, care are al patrulea cel mai ridicat număr de cazuri de infectare cu COVID-19 din lume, a început vaccinarea luna trecută, când vaccinul se afla în fază avansată de testare, la început însă numai pentru angajații din anumite profesii, ca lucrătorii medicali și profesorii.

Tot luni, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că Rusia va oferi în curând Republicii Moldova „câteva sute de mii de vaccinuri” Sputnik V. La o conferință de presă, Dodon a precizat că a discutat despre vaccinuri săptămâna trecută la Moscova, unde s-a întâlnit – nu este clar în ce calitate – cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Experți internaționali, dar și cei din Rusia au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba un vaccin fără ca acesta să fi trecut toate etapele de testare. În momentul în care a fost înregistrat în Rusia, vaccinul fusese testat pe doar câteva zeci de persoane, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat Rusia să respecte protocoalele internaționale, pentru a se asigura că vaccinul este eficient și sigur.

Republica Moldova urmează să primească la începutul lunii februarie vaccinuri prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății și până acum autoritățile sanitare a reafirmat că nu vor fi utilizat decât vaccinuri sigure și testate, omologate de OMS.

XS
SM
MD
LG