Linkuri accesibilitate

Oleg Serebrian: „Europa trebuie să se salveze împreună. Nu vor fi uitate nici țările Parteneriatului Estic”


Graffiti la Munchen: „Coronavirus este un semnal de deșteptare și șansa noastră de a construi o societate nouă și plină de iubire”.
Graffiti la Munchen: „Coronavirus este un semnal de deșteptare și șansa noastră de a construi o societate nouă și plină de iubire”.

Germania a conștientizat foarte rapid problema noului coronavirus și a acționat în consecință. Germania are o rată de mortalitate foarte scăzută de COVID-19, cel mai probabil pentru că testarea decurge mult mai rapid în comparație cu alte state. Ambasadorul moldovean la Berlin, Oleg Serebrian vorbește despre realitățile din această țară și soarta moldovenilor aflați acolo.

Interviu cu ambasadorul Oleg Serebrian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:38 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle ambasador, mai întâi poate e bine să faceți o precizare, dacă ar exista o statistică aproximativă: câți cetățeni ai Republicii Moldova se află în Germania și cât de afectată este această comunitate?

Oleg Serebrian: „E întotdeauna foarte greu să estimăm numărul cetățenilor moldoveni aflați într-o țară din spațiul Schengen, lucru valabil și pentru Germania. Din datele furnizate de colegii noștri germani deducem că numărul concetățenilor noștri aflați legal, cu titlu de ședere pe teritoriul Republicii Federale ar fi în jur de 30 de mii, ceea ce desigur nu e un adevăr, în realitate numărul de cetățeni moldoveni este mult mai mare, pentru că majoritatea absolută a concetățenilor noștri care lucrează în Germania au dublă cetățenie, deci sunt și cetățeni români. Putem estima, iarăși e o estimare foarte aproximativă, numărul real de moldoveni aflați în Germania la circa de 100-120 de mii.”

Europa Liberă: Cine sunt cei care vor cu tot dinadinsul să ajungă acum acasă? Sunt multe voci care spun că persoanele care au carieră, care au case, afaceri, copii care-și fac studiile acolo nu se grăbesc să se întoarcă. Care e contingentul celor care doresc neapărat să revină acasă?

Cei care pleacă spre Republica Moldova sunt, întâi de toate, persoane aflate în dificultate...

Oleg Serebrian: „Să nu uităm că din Republica Moldova au plecat în jur de un milion și jumătate de cetățeni. Iarăși este o estimare, pentru că datele nu sunt de o acuratețe exemplară. Au venit în Republica Moldova sau intenționează să vină câteva mii, deci, asta înseamnă două-trei procente din numărul celor care au plecat din Republica Moldova, cifra este infimă. Cea mai mare parte a moldovenilor care lucrează în Germania, care sunt stabiliți aici de multă vreme, care au un loc de muncă fix – nu pleacă. Bineînțeles că vizitează Republica Moldova, în momentul de față deplasările nu sunt foarte indicate. Cei care pleacă spre Republica Moldova sunt, întâi de toate, persoane aflate în dificultate, surprinse pe teritoriul Republicii Federale de toate aceste probleme care au apărut cu traficul aerian, cu transportul terestru, inclusiv persoane venite în vizită la prieteni, la rude, aflate în tranzit, sunt sute, sunt mii de persoane aflate în astfel de situații care sunt, într-un fel, victime ale unei conjuncturi de împrejurări neprielnice. Ei, întâi de toate, aceste persoane trebuie să ajungă acasă. Am organizat deplasarea a trei autocare acum câteva săptămâni, obținând un coridor de trecere prin Polonia și Ucraina, au plecat peste 150 de concetățeni de-ai noștri. Miercuri, 8 aprilie, va zbura de la Frankfurt un avion, o rută Air Moldova, peste o săptămână va mai fi o rută aeriană de la Berlin. Bineînțeles că doritori sunt mult mai mulți, dar sunt limite, întâi de toate, legate de transport, dar nu este, în orice caz, o situație într-atât de dramatică precum s-ar crede.”

Oleg Serebrian
Oleg Serebrian

Europa Liberă: Informațiile care vin de acolo, din Germania, arată că țara se descurcă destul de bine cu pandemia, Germania are mulți contaminați cu coronavirus, dar foarte puține decese. Care este explicația? Asta înseamnă că sistemul de sănătate este perfect?

Oleg Serebrian: „Este un sistem de sănătate foarte bun și am auzit experți în medicină vorbind acum despre Germania ca o supraputere medicală. Bineînțeles că și sistemul medical german se confruntă cu anumite dificultăți, nimeni nu se aștepta la o situație de criză de genul celeia pe care o avem în momentul de față. Cu toate astea, în comparație cu țări vecine, chiar țări din G7, cum ar fi Franța sau Italia, sistemul medical german funcționează mult mai bine. Sunt peste 100 de mii de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, dar puțin, în jur de 1.500 de persoane decedate.”

Europa Liberă: Și asta dintr-o populație de 83 de milioane de locuitori?

Am auzit experți vorbind acum despre Germania ca despre o supraputere medicală...

Oleg Serebrian: „S-a făcut un număr impresionant de teste, de altminteri asta contează cel mai mult. Atunci când discutăm despre statistica coronavirusului, cel mai mult contează, și asta ne spun experții virusologi, epidemiologi de aici, din Germania, câte teste au fost efectuate, vedem țări care au un număr foarte mic de cazuri raportate și ne dăm seama că acest număr mic de cazuri raportate este și din pricina numărului limitat de teste, capacităților medicale destul de reduse. În Germania s-a făcut un număr impresionant de teste, peste un milion, de cinci ori mai mult decât în țări precum Franța sau Marea Britanie. Sunt și cazuri critice...”

Europa Liberă: Dar se vorbește și despre o doză mare de încredere în recomandările autorităților de acolo și par să respecte mult mai conștiincios aceste recomandări cetățenii?

Oleg Serebrian: „Cetățenii respectă. E adevărat că în Germania măsurile luate au fost, comparativ cu îngrădirile impuse în țările sud-europene, au fost undeva mai relaxate, mai ales în statele din centrul și nordul Germaniei. Bunăoară, puteți să vă plimbați pe străzile Berlinului fără ca să fiți oprit și întrebat unde vă duceți, care este scopul acestei ieșiri. Șantierele de construcții în Germania, în general, n-au fost stopate, lucrările agricole de asemenea, unele ramuri ale economiei germane funcționează în momentul de față cu toate pânzele sus, cum ar fi industria farmaceutică sau industria de tehnică medicală. Aici fac o paranteză, Germania produce peste jumătate din tehnica și echipamentul medical din lume, cred că asta și este una din cauzele performanței despre care se vorbește în momentul de față în Germania. Este într-adevăr interesant că Germania, având un număr mai mare de persoane infectate, - cel puțin s-au făcut raportări în acest sens -, decât China, are aproape de trei ori mai puține decese decât le are China, ca să nu mai vorbim de Spania sau Italia. Dar e adevărat că cetățeanul german este unul disciplinat și acele sfaturi care au fost date, îndemnuri care au fost făcute de autorități și de medici sunt în mare parte respectate nu doar de persoanele în vârstă, chiar și de tineri. Observ în parcuri, pe stradă toți păstrează distanța recomandată de un metru jumătate în spațiile deschise.”

Având un număr mai mare de persoane infectate decât China, are aproape de trei ori mai puține decese...

Europa Liberă: În ultimul timp, se vorbește tot mai mult dacă Europa va fi capabilă să fie una solidară sau chiar ar putea să nu mai fie Europa. Au apărut critici care denunță lipsa de solidaritate a statelor membre UE. Dvs. de acolo, din inima Uniunii Europene, din Germania, cum vedeți această solidaritate?

Oleg Serebrian: „Nu doar Germania, toată Uniunea Europeană și toată lumea a fost prinsă pe picior greșit, total nepregătită pentru un astfel de eveniment nefast cum este această pandemie. E adevărat că țările Uniunii Europene au reacționat mai curând cu politici naționale, deci nu a fost o politică concertată paneuropeană. S-ar fi cuvenit și cred că pentru viitor Uniunea Europeană va avea o strategie comună în acest sens. A fost un pic de anarhie, s-a observat asta și la nivel național chiar, în anumite țări, altele au fost mai organizate, altele mai puțin, dar o coordonare la nivel european nu a existat. Dar ea apare pe parcurs, cu cât lucrurile avansează, evident că și consultările dintre diferite capitale europene cu atât mai mult se adâncesc, se prefigurează cel puțin o anumită concepție de reacție europeană la problema pandemiei. Referitor la solidaritate, nu putem spune că ea este lipsă. Exemplul german este foarte elocvent, landul Baden-Württemberg din sud-estul Germaniei a dat o mână de ajutor regiunii vecine Alsacia, una dintre cele mai contaminate regiuni din Europa la momentul de față. Cazuri complicate din Italia, pacienți complicați cu afecțiuni grave au fost aduși în Germania. Deci, da, a fost o lipsă de reacție la început, dar cred că lucrurile se vor corecta, cred că sunt prea pesimiste sau prea patetice aceste aserțiuni ale unor politologi, inclusiv din România, dar am auzit și din vestul Europei care spun că Uniunea Europeană și globalizarea, în general, e pusă sub semnul întrebării. Dimpotrivă, pandemia demonstrează încă o dată cât de legați suntem unii de alții, că nu există frontiere, că frontierele pot fi păzite de oameni, dar ele sunt destul de permisive pentru virusuri. E o lume foarte interconectată, deci, avem nevoie de un răspuns, nici nu european, dar de un răspuns global în aceste momente la anumite probleme.”

Pandemia demonstrează încă o dată cât de legați suntem unii de alții...

Europa Liberă: Este un moment important, poate chiar crucial și pentru relația Uniunii Europene cu imediata sa vecinătate, acolo unde se află și Republica Moldova. Germania a fost țara care a sprijinit mult Republica Moldova. Va continua să o facă și în perioada post-coronavirus?

Oleg Serebrian: „Cred că cel mai grav efect al acestei pandemii va fi de natură economică. Asta spun toți experții și reverberațiile acestor efecte dure care s-ar putea vedea deja în următoarele luni ar putea să dureze timp de ani de zile, pentru că este un șoc pentru economia multor țări, inclusiv pentru economia Germaniei, considerată motorul economiei europene. Bineînțeles că Germania a luat măsuri în acest sens, sunt puși bani la dispoziție, aproape un trilion de euro pentru producătorii germani cei mai afectați. De fapt, toți sunt afectați - și întreprinderile mici, și întreprinderile mijlocii, și marii producători de automobile, electrotehnică, companii hipermari, cum ar fi Airbus chiar. Bineînțeles că Germania va căuta, înainte de toate, să-și ajute propriile întreprinderi, dar și întreprinderile europene, pentru că economia germană este într-atât de interconectată la cea europeană, încât nu putem vorbi despre salvarea unei economii lăsând într-o situație dificilă economia altor țări. Europa trebuie să se salveze împreună. Nu vor fi uitate nici țările Parteneriatului Estic în niciun caz, am văzut deja că Uniunea Europeană a acordat un ajutor foarte binevenit Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, neașteptat pentru noi. Cred că acest ajutor va continua. În momentul de față se discută la nivel european despre o politică comună de refacere, de redresare a situației economice și sociale după acest șoc social-economic pe care îl trăim, un nou „plan Marshall” pentru Europa și bineînțeles că țările partenere ale Uniunii Europene nu vor fi uitate, într-o măsură decât țările membre, dar fără îndoială vor face și ele parte din acest plan, vor fi luate în considerare.”

Europa Liberă: Pe bilaterală ne interesează dacă Germania va fi disponibilă și în continuare să ofere asistență Republicii Moldova.

În momentul de față se discută despre un nou „plan Marshall” pentru Europa...

Oleg Serebrian: „Germania contribuie foarte mult la bugetul european. Proiectele pentru țările partenere vor fi, întâi de toate, europene. Acțiunile de salvare vor fi și ele europene și naționale. Cred că Germania nu va stopa ajutorul oferit Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Cooperării Economice, poate îl și va extinde, dar cred că în cea mai mare parte ajutorul va veni prin canale europene.”

Europa Liberă: Și pe final să vă întreb despre pandemia COVID-19 și geopolitică: cum se va manifesta în continuare?

Oleg Serebrian: „Bineînțeles că efecte vor fi și la nivel politic, și la nivel geopolitic, Sunt afectate partide politice din toate țările, în primul rând, partidele politice aflate la guvernare. Indiferent de faptul cum se va ieși din această criză, imaginea acestor partide va fi șifonată, ca și imaginea unor lideri. Repet: indiferent de faptul care au fost acțiunile lor, considerate bune sau mai puțin bune, pentru că situația economică va fi complicată după această pandemie și, de regulă, electoratul responsabilizează pe cineva. Se văd deja efectele asupra partidelor populiste. Aceste partide, de regulă, speculau subiecte facile, cum ar fi: migrația, securitatea cotidiană, urbană. Ei, în momentul de față am văzut că aceste partide sunt într-un impas, nu au un discurs adecvat la ceea ce se întâmplă. Partidele așezate, partidele mai tehnice sunt cele care vor avea de câștigat, dar partidele care au fost și sunt la guvernare s-ar putea să aibă complicații pe termen scurt sau chiar pe termen mediu, cel puțin. Bineînțeles că se va produce și o reeșalonare la nivel geopolitic, mai ales geoeconomic. Anumite țări mai afectate inclusiv economic pot să aibă o perioadă de declin, se va produce o introvertire în anumite părți ale lumii, multe guverne se vor axa pe problemele proprii, vor trebui să facă față presiunilor sociale în creștere. Sunt așteptate astfel de presiuni sociale în diferite țări. Deci, bineînțeles că șocul va fi destul de mare și de prelungit.”

XS
SM
MD
LG