Linkuri accesibilitate

17 Partidul „Puterea Oamenilor”


Echipa Partidului „Puterea Oamenilor”, liderul Ruslan Codreanu în centru
Echipa Partidului „Puterea Oamenilor”, liderul Ruslan Codreanu în centru

Partidul „Puterea Oamenilor” este o formațiune care a fost fondată în martie 2021, de către fostul consilier popular european Ruslan Codreanu, care a ajuns între 2018 și 2019 primar interimar al Chișinăului urmare a problemelor judiciare instrumentate împotriva lui Dorin Chirtoacă.

Codreanu a activat în diverse funcții publice, iar în 2015, odată cu plecarea ex-premierului Iurie Leancă din PLDM, a decis să-l urmeze în noua lui formațiune politică. A fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European, formațiune pe care la acel moment o vedea cu tineri profesioniști și cu perspective.

La localele din 2015 a fost ales consilier municipal în capitală, iar în 2017 a fost numit, printr-o decizie contestată ulterior, în funcția de viceprimar de Chișinău, apoi primar interimar. Primarul ales Dorin Chirtoacă fusese reținut pentru pretinse acte de corupție, de rând cu alți viceprimari, iar unul din viceprimari, bănuit și el de fapte ilegale, Nistor Grozavu îi propune lui Codreanu interimatul șefiei capitaliei. Inițial, acesta refuză, în consecință primar interimar devine Silvia Radu, ex-directoarea companiei Union Fenosa, care candidează la alegeri fiind susținută de democrații aflați la putere. După scrutinul câștigat de Andrei Năstase, dar anulat în instanță, administrația urbei este preluată de ex-consilierul popular european.

Ruslan Codreanu, pe când era consilier municipal
Ruslan Codreanu, pe când era consilier municipal

Unii critici ai guvernării democrate acuzau că în spatele manevrei ar fi fost liderul PD, Vladimir Plahotniuc, acuzându-l pe Ruslan Codreanu că s-a autoproclamat primar interimar. A fost demis de Consiliul Municipal un an mai târziu, în iulie 2019. Codreanu a negat că ar executa ordine oculte, a spus că a considerat că a fost o probă de responsabilitate să administreze orașul din funcția de viceprimar într-o situație neobișnuită în care se pomenise capitala rămasă fără conducere.

Codreanu a depus actele pentru înregistrare la alegerile generale locale din octombrie 2019 în calitate de candidat independent, dar nu a fost înregistrat în cursă pe motiv că listele de subscripție conțineau mai multe erori. Ar fi fost o decizie premeditată a noii puteri care ar fi influențat magistrații, a comentat verdictul fostul primar interimar.

În noua formațiune Ruslan Codreanu îi are coechipieri pe medicul Mihai Stratulat, care a fost membru în Partidul Democrat și a candidat în urmă cu doi ani la parlamentare din partea acestei grupări, precum și alți tineri din diverse domenii.

Ruslan Codreanu: Suntem alergători de cursă lungă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:37 0:00

Partidul „Puterea Oamenilor” pune accent pe educație și șanse egale. Reprezentanții formațiunii au spus că nu se regăseau în niciun partid existent și că încearcă să-i convingă pe votanții indeciși. Discursul liderilor noii formațiuni conțin și mesaje anticorupție. Oponenții politicii îi amintesc lui Ruslan Codreanu de o licitație pentru procurarea de autobuze câștigată de o companie din regiunea separatistă Cipru de Nord, asta în ciuda faptului că anterior Codreanu pleda ca firmelor din zone off shore să le fie interzis să participe la concursuri publice. Cazul autobuzelor fusese anchetat și de oamenii legii, fără a avea însă o finalitate. „Sunt speculații”, a comentat fostul primar interimar al Chișinăului.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG