Linkuri accesibilitate

Pe fundalul nemulțumirilor agricultorilor, Guvernul ar putea aproba ajutorul pentru fermierii afectați de crize 


Mai mulți fermieri cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, martie 2023.
Mai mulți fermieri cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, martie 2023.

Miniștrii vor discuta luni, 21 august, alocarea a 200 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru fermierii afectați de crize, se arată în proiectul de guvern. Între timp, agricultorii așteaptă o întrevedere cu premierul Dorin Recean, nemulțumiți de rezultatele dialogului cu ministrul agriculturii.

Autoritățile de la Chișinău au declarat încă la sfârșitul lunii iunie, după mai multe proteste ale agricultorilor, că au identificat 200 de milioane de lei pentru subvenționarea fermierilor. La mai bine de o lună de la promisiunea făcută, proiectul de hotărâre privind acordarea ajutoarelor financiare va fi discutat la guvern.

Agricultorii așteaptă întrevederea cu prim-ministrul

La sfârșitul săptămânii trecute reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, unde au cerut în primul rând introducerea unui moratoriu „pentru cel puțin 3 luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii care cultivă preponderent cereale și oleaginoase”. Aceștia s-au arătat nemulțumiți și de faptul că întârzie alocarea compensațiilor pentru fermieri și livrării a motorinei din România.


Agricultorii nu au reușit să obțină rezultate rapide în discuția cu ministrul Bolea și au cerut o întrevedere cu premierul Dorin Recean săptămâna viitoare. Directorul executiv de la „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari a declarat Europei Libere că deocamdată nu are o reacție din partea autorităților privind o întrevedere cu șeful cabinetului de miniștri.

Slusari mai spune că suma de 200 de milioane pe care le-ar putea aproba guvernul ajutor pentru agricultori este una mică „Ministerul Agriculturii a solicitat de la UE compensații în valoare de circa 53 de milioane de euro. Suma alocată acum, sub presiunea noastră, este de șase ori mai mică”, afirmă acesta în discuțiile cu Europa Liberă.

Cât au cerut agricultorii și cât le oferă guvernul

Criza energetică, dar și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au afectat agricultorii din R. Moldova, iar bani pe care ar urma să-i primească ca ajutor unii fermieri de la stat ar urma să-i ajute să facă față prețurilor mari la imputuri și ieftinirii producției agricole, în special la cereale și culturi oleaginoase.

Și seceta din primăvara-vara anului 2022 a prejudiciat agricultorii, estimările autorităților arată că ar fi vorba de 324 de mii de hectare afectate de lipsa de precipitații.

Potrivit proiectului de la Guvern, ajutorul financiar în valoarea de aproximativ 200 de milioane lei ar urma să ajungă la fermierii mici și micro, „și doar pentru culturile de primă grupă, care au influența la formarea listei de produse social importante”. Autoritățile cred că astfel ar facilita „situația financiară precară și nu ar admite intrarea în insolvabilitate a aproximativ 3000 de fermieri”.

La protestele din iunie agricultorii au cerut mai mulți bani pentru compensații care să ajungă la fermierii micro, mici și mijlocii, câte 3.000 lei per hectar de culturi de primă grupă.

Potrivit calculelor asociației, ar fi nevoie ca Guvernul să aloce în acest scop suplimentar 400 de milioane de lei la cele 200 de milioane promise în timpul negocierilor. Agricultorii sperau că aceste cheltuieli ar putea fi acoperite de Uniunea Europeană.

Relația guvernului cu fermierii este în continuare tensionată. Agricultorii din asociația „Forța fermierilor” au protestat de câteva ori în această vară, cerând ajutor de la stat. Ei se plâng că sunt afectați de seceta de anul trecut, de creșterea costurilor de producție cauzate de scumpirea resurselor energetice și a prețurilor prea mici la produse. De asemenea, producătorii spun că sunt afectați de excesul de cereale ucrainene care au ajuns pe piața din regiunea Mării Negre și care duce la formarea unor prețuri foarte mici la grânele autohtone.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG