Linkuri accesibilitate

PNL zgârie la ușa PSD pentru susținerea guvernului minoritar Ciucă (Cristian Pantazi/G4Media)


Revista presei de la București.

Cuvântul coșmar revine cel mai des în comentariile din presă, și este aplicat astăzi deopotrivă problemelor gravissime ale pandemiei de COVID-19 cât și soluției propuse ieri de președintele Klaus Iohannis pentru rezolvarea crizei politice.

Presa din România: PNL bate la ușa PSD pentru susținerea guvernului minoritar Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct

„Pohta ce-a pohtit Iohannis s-a împlinit, scrie Cristian Pantazi. Ghimpele USR a fost îndepărtat de la guvernare, iar PNL zgârie acum la ușa PSD pentru o susținere a guvernului minoritar Ciucă. Jucătorul de golf (recte președintele) s-a transformat în jucător politic cu delicatețea unui elefant într-o ceasornicărie. A lăsat în urmă un PNL în implozie, un guvern distrus și predat PSD, plus o țară devastată de criză, unde morții se îngroapă cu buldozerul”. L-am citat pe analistul site-ului G4Media, care a postat o „reacție rapidă” imediat după anunțul că ministrul interimar al armatei, Nicolae Ciucă, este al doilea desemnat de șeful statului să formeze guvernul. Pantazi e convins că România va avea o ediție a doua a Uniunii Social-Liberale, una ascunsă sub masă, dar nu mai puțin reală. Partidul Social-Democrat va ceda promisiunilor de avantaje pentru clientela sa, plus președinția Senatului oferită pentru însuși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu. Guvernul minoritar PNL-UDMR va fi deci votat de pesediști și are șanse să treacă. Analistul G4Media atrage însă atenția asupra răului făcut guvernării, oricum ar arăta ea. Prin îndepărtarea Uniunii Salvați România din guvern și, practic, de la negocierea viitoarei formule, s-a terminat, spune Pantazi, cu orice idee de reformă. Iar actuala cădere în sondaje, la „cote inimaginabile”, a președintelui și a PNL „reprezintă deja o problemă de securitate națională. Și asta se va vedea când vor încerca să impună măsuri dure. Legitimitatea lor e minimă, credibilitatea a dispărut, puțini oameni sunt dispuși să mai facă sacrificii pentru niște politicieni care falsifică realitatea. Iar ăsta e primul pas spre ridicarea valului protestatar care să măture totul în cale”.

Magda Grădinaru, de la spotmedia.ro, scrie că măsurile anunțate aseară de președintele Iohannis pentru a stăvili progresia pandemiei erau așteptate cu înfrigurare de medicii epuizați de situația dramatică din spitale. Ei au realizat imediat că au fost dim nou abandonați. Președintele „se spală pe mâini”, susține jurnalista. Nu își asumă nimic, în schimb merge pe „blamarea nevaccinaților și alimentarea unei polarizări sociale de care profită din plin personaje toxice ca senatoarea Șoșoacă și instituțiile de presă care le-au promovat, laolaltă cu cele mai otrăvitoare fake news-uri. Într-o astfel de atmosferă de criză socială profundă, mai scrie Magda Grădinaru, efectul va fi acela de bumerang: ostilizarea ostilizaților va fi și mai agresivă”. O întrebare frapantă : „De ce în toată lumea civilizată medicii sunt aplaudați, iar în România demonizați?” Pentru că o senatoare intră nestingherită în curtea unui spital COVID și agresează medicul director, pentru că „sunt politicieni cu mandate în Parlament care înscenează, exact pe modelul stalinist, narațiuni manipulatorii despre medicii care refuză medicamente pentru pacienți, despre vaccinul care te ucide, despre spitalele care nu salvează, ci devin ucigașe”.

Un lockdown dur va fi greu de evitat în România

Găsim pe G4Media declarațiile medicului român Radu Lupescu, stabilit în Franța și decorat de președintele francez Emmanuel Macron pentru merite în lupta anti-COVID. În interviul acordat, spune că „măsurile preconizate (de autoritățile române) pot permite limitarea numărului de decese și infectări, dar nu vor avea efect imediat, astfel că acum ar fi nevoie de o limitare drastică a îmbolnăvirilor”. „Un lockdown dur va fi greu de evitat în România, având în vedere că secțiile de terapie intensivă sunt pline”.

XS
SM
MD
LG