Linkuri accesibilitate

Poliția din Bișkek i-a reținut pe activiștii care omagiau victimele invaziei Rusiei în Ucraina


Ambasada Ucrainei în Kârgâzstan comemorează victimele războiului. 24 februarie 2023.
Ambasada Ucrainei în Kârgâzstan comemorează victimele războiului. 24 februarie 2023.

Poliția din Kârgâzstan a reținut șapte activiști anti-război în timp ce aceștia marcau prima aniversare a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, în curs de desfășurare, onorând victimele războiului din 24 februarie.

Gulșaiir Abdirasulova, președinta centrului pentru drepturile omului Kilim Șami (Torța secolului), cu sediul la Bișkek, a declarat că arestările au fost făcute în Parcul Emen Bagi (Parcul Stejarului) din oraș, unde activiștii au adus un steag național ucrainean mare și flori.

Poliția nu a justificat oficial de ce au fost reținuți activiștii, a declarat Abdirasulova.

În cel mai mare oraș vecin din Kazahstan, Almatî, zeci de activiști, locuitori locali și cetățeni ruși care au fugit din Rusia în Kazahstan după lansarea invaziei, s-au adunat în centrul orașului, la monumentul proeminentului poet și gânditor ucrainean Taras Șevcenko pentru a depune flori în memoria victimelor agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Deoarece administrația orașului Almatî nu a permis în mod oficial o adunare publică pentru comemorarea victimelor războiului, oamenii au venit la monument în mod individual.

Cunoscutul apărător kazah al drepturilor omului Ghalîm Agheleuov a declarat, după ce a depus flori la baza monumentului, că invazia Rusiei în Ucraina este „o crimă”.

„În ciuda războiului ucigător, fie ca Ucraina să înflorească. Președintele rus Vladimir Putin, care și-a transformat poporul în zombi, trebuie să fie adus în fața Tribunalului de la Haga. El trebuie să se confrunte cu justiția", a declarat Agheleuov. Unități de poliție cu zeci de vehicule și agenți au monitorizat evenimentul, fără a interveni.

Kârgâzstanul și Kazahstanul nu au condamnat oficial, dar nici nu au susținut decizia Rusiei de a ataca Ucraina. Cele două națiuni din Asia Centrală, alături de alte câteva foste republici sovietice, sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia și ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

La începutul lunii martie a anului trecut, la mai puțin de două săptămâni de la lansarea invaziei, administrația orașului Almaty a permis o adunare publică împotriva războiului, care s-a transformat într-o amplă acțiune de protest la care au participat sute de persoane care au condamnat conflictul, și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și au cerut autorităților kazahe să părăsească organizațiile conduse de Rusia.

XS
SM
MD
LG