Linkuri accesibilitate

Premierul Armeniei spune că pacificatorii alianței militare conduse de Rusia ar fi urmat să instaleze un guvern marionetă în 2021


Guvernul armean condus de Nikol Pașinian a inițiat mai multe acțiuni de depărtate de Rusia în ultimele luni, invocând lipsa de sprijin în războiul cu Azerbaidjanul în 2020.
Guvernul armean condus de Nikol Pașinian a inițiat mai multe acțiuni de depărtate de Rusia în ultimele luni, invocând lipsa de sprijin în războiul cu Azerbaidjanul în 2020.

Desfășurarea pe teritoriul Armeniei a pacificatorilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia ar fi dus la instalarea unui guvern marionetă și sfârșitul statului armean independent. Declarația a fost făcută de premierul Nikol Pașinian în Parlamentul de la Erevan.

Potrivit prim-ministrului armean, în mai 2021, au existat mai multe grupuri care au cerut lansarea unor acțiuni militare împotriva Azerbaidjanului. Se întâmpla la scurt timp după o nouă escaladare a conflictului dintre Baku și Erevan și după demisia guvernului armean, necesară pentru organizarea anticipatelor.

În viziunea acestora, ar fi existat pretextul necesar pentru o intervenție a OTSC în favoarea Armeniei, după ce, cu câteva luni în urmă, o asemenea cerere fusese respinsă, scrie Radio Azatutyun, serviciul armean al Europei Libere.

„Urmând această logică, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă nu poate face nimic în lipsa unor acțiuni militare. Ar fi fost clar însă, că dacă OTSC ar fi venit în Armenia, ei urmau să apară nu ca aliați, ci ca pacificatori, excluzând Armenia din sistemul de garanții de securitate”, a spus Pașinian deputaților armeni.

El mai susține că dacă guvernarea ar fi „cedat emoțiilor de la acel moment”, acțiunile de agresiune ar fi început din interiorul teritoriului suveran al Armeniei, iar organizarea parlamentarelor anticipate, în acest context, ar fi eșuat, notează agenția de presă News.am.

„Astfel s-ar fi produs situația în care nu ar fi existat un guvern ales, iar cu pacificatorii OTSC staționați în țară ar fi fost instalat un guvern marionetă - statul armean ar fi fost dizolvat efectiv”, a adăugat prim-ministrul armean, potrivit Interfax.

Armenia a organizat alegeri parlamentare anticipate în iunie 2021, la scurt timp după înfrângerea suferită în războiul cu Azerbaidjan din toamna lui 2020. Scrutinul a fost câștigat cu o largă majoritate de partidul premierului Nikol Pașinian, Contractul Civic, care a obținut 71 de locuri din cele 101 ale Parlamentului.

Armenia își reduce prezența în CSI

Recent, ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, a anunțat că nu va participa la o viitoare reuniune a omologilor săi din Comunitatea Statelor Independente (CSI), potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Sesiunea Consiliului CSI este programată să aibă loc la Minsk la 12 aprilie.

Agenția rusă de știri TASS a declarat că Armenia va fi reprezentată de un ministru adjunct la reuniunea de la Minsk, dar informația nu a putut fi confirmată în mod independent.

Armenia a redus deja nivelul participării sale la reuniunile CSI săptămâna trecută, când a trimis un comandant de brigadă de menținere a păcii la o reuniune a șefilor de stat major ai CSI la Moscova.

Spre deosebire de Armenia, alte două state - Georgia și Ucraina (ambele, victime ale agresiunii rusești) - au părăsit deja CSI, în timp ce Republica Moldova, care și-a suspendat participarea de facto, a declarat că intenționează să părăsească organizația până la sfârșitul acestui an.

Erevanul, tot mai departe de Moscova

Armenia, mult timp o aliată apropiată a Rusiei, a luat în ultimele luni mai multe măsuri pentru a se distanța de această organizație. Deciziile sunt justificate de ceea ce Erevanul consideră a fi o lipsă de sprijin din partea Moscovei în timpul războiului din 2020 din Nagorno-Karabah.

Guvernul armean a criticat forțele ruse de menținere a păcii, desfășurate după acest război, pentru că nu au reușit să oprească ofensiva fulgerătoare a Azerbaidjanului din septembrie 2023. În urma acesteia, Baku a recăpătat controlul asupra regiunii separatiste, provocând o emigrare în masă a majorității armenilor din zonă.

Decizia lui Mirzoian de a lipsi de la reuniunea CSI vine la câteva zile după întrevederea premierului armean Nikol Pașinian cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu secretarul de stat american, Anthony Blinken, la Bruxelles. Întâlnirea s-a axat pe eforturile de creștere a rezilienței Armeniei și de diversificare a economiei sale, care este puternic dependentă de Rusia.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG