Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia susține că a lansat contra-atacuri în Harkov și Herson


Harkov, în estul Ucrainei, 12 septembrie 2022.
Harkov, în estul Ucrainei, 12 septembrie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Rusia a spus luni că forțele sale au lansat atacuri în zonele regiunii Harkov recucerite de ucraineni, că își va continua operațiunile militare în Ucraina, și că exclude orice negocieri de pace, relatează agenția France Presse.
  • Ministerul Apărării de la Moscova a mai spus că forțele ruse au lansat de asemenea atacuri și în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde trupele ucrainene au înaintat semnificativ în teritoriile ocupate de ruși.
  • Armata ucraineană susține că trupele ei continuă să recupereze teren de la forțele rusești invadatoare. Între timp, loviturile militare rusești au lăsat zone din estul Ucrainei fără energie electrică.
  • Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, au anunțat autoritățile ucrainene.
  • Fostul șef al direcției Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea estică Harkov, Roman Dudin, ar fi fost reținut sub acuzația de înaltă trădare. Președintele Volodimir Zelenski l-a eliberat din funcție pe Dudin după ce acesta a vizitat Harkov, capitala regiunii, la sfârșitul lunii mai. Zelenski a declarat atunci că Dudin „s-a străduit să apere orașul în primele zile ale războiului” lansat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie.
  • Ministerului britanic al Apărării contrazice afirmația făcută de președintele Vladimir Putin, care a spus că doar 60.000 de tone de grâne exportate de Ucraina începând din august ar fi fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea cerealelor ucrainene ajungând în țări ale Uniunii Europene.
  • Mai mulți deputați municipali de la Moscova i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să demisioneze, spunând că „totul a mers greșit” de la începutul celui de-al doilea mandat al său, și că ei cred că e nevoie de o schimbare de putere de dragul țării.

Armata ucraineană afirmă că a recucerit încă 20 de localități

Armata ucraineană susține că trupele ei continuă să recupereze teren de la forțele rusești invadatoare. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj sfidător către Kremlin, iar loviturile militare rusești au lăsat zone din Ucraina fără energie electrică.

Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 12 septembrie că forțele sale de apărare au eliberat peste 20 de localități în ultima zi în regiunile Harkov și Donețk din estul Ucrainei. Rachetele rusești au lovit aceste două zone și alte regiuni, vizând infrastructura-cheie, potrivit oficialilor ucraineni.

În regiunile Harkov, Sumi, Poltava, Zaporojie și Dnipropetrovsk, au fost probleme cu electricitatea și apa care au afectat, după toate estimările, milioane de oameni.

Oficialii ucraineni au declarat că artileria rusă a lovit Harkov TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară, iar Zelenski a postat o înregistrare video cu centrala electrică din Harkov în flăcări.

Mai târziu în cursul serii, în unele regiuni fusese restabilită alimentarea cu energie electrică. Mai multe, AICI.

Londra: Rusia urmează o strategie de dezinformare deliberată

Ministerului britanic al Apărării contrazice afirmația făcută de președintele Vladimir Putin, care a spus că doar 60.000 de tone de grâne exportate de Ucraina începând din august ar fi fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea cerealelor ucrainene ajungând în țări ale Uniunii Europene.

În obișnuita sa postare cotidiană pe Twitter, ministerul Apărării de la Londra spune pe 11 septembrie că potrivit datelor de la Națiunile Unite, cam 30 la sută din exporturile ucrainene de cereale au ajuns în țări cu venituri mici sau mijlocii din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Mai multe, AICI.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de agenția DPA.

„S-a decis ca reactorul numărul șase să fie pus în cea mai sigură stare, aceea de răcire”, a anunțat duminică agenția atomică ucraineană Energoatom, referindu-se la ultimul reactor care mai era în funcțiune din cele șase ale centralei.

În ciuda avertismentelor internaționale, cea mai mare centrală nucleară din Europa și zona din jurul ei au fost săptămâni la rând bombardate, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de aceste atacuri. Mai multe amănunte, AICI.

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Parlamentarii ruși care au cerut ca Putin să fie acuzat de înaltă trădare, chemați la poliție

Șapte deputați din cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, au fost chemați la poliție, după ce au cerut camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, să-l acuze pe președintele Vladimir Putin de înaltă trădare pentru decizia sa de a lansa invazia neprovocată a Ucrainei.

Cei șapte legislatori din districtul municipal Smolnîi din Sankt Petersburg au primit citații prin SMS la sfârșitul zilei de 8 septembrie, prin care li se cerea să se prezinte la poliție a doua zi pentru a completa protocoale privind acuzația de discreditare a forțelor armate ale Rusiei.

Cu o zi mai devreme, cei șapte trimiseseră o scrisoare oficială către Duma de Stat în care le cerea legislatorilor federali să inițieze procedura de destituire a lui Putin deoarece, în opinia lor, războiul în curs a afectat securitatea Rusiei.

În scrisoare se mai spunea că invazia a dus la moartea soldaților ruși, a afectat economia și condițiile economice ale cetățenilor țării, a dus la extinderea NATO în Suedia și Finlanda și a militarizat Ucraina prin asistența altor națiuni.

Scrisoarea a fost trimisă Consiliului de Securitate al Federației Ruse și liderilor a cinci fracțiuni politice din Duma de Stat. Mai multe AICI.

Putin vrea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE

Președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.

Vorbind la Forumul Economic Estic din orașul estic Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a sugerat că Moscova va trebui „să se gândească la schimbarea rutelor” pentru transporturile de cereale ucrainene.

El a declarat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale. Mai multe amănunte AICI.

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00

Casa Albă refuză catalogarea Rusiei drept stat-sponsor al terorismului

Casa Albă spune că ar fi contraproductiv să catalogheze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, respingând cererile Ucrainei și ale unor parlamentari americani de a face acest pas.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe
Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că desemnarea ca stat sponsor al terorismului nu este „cea mai eficientă sau cea mai puternică cale de urmat” pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în curs de desfășurare la scară largă în Ucraina. Mai multe, AICI.

Serviciile de informații americane: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina, care durează de șase luni, într-un indiciu al efectului pe care sancțiunile occidentale îl au asupra efortului de război rusesc.

The New York Times a publicat concluziile raportului, dar a precizat că nu sunt clare detaliile acestor transporturi, inclusiv tipul și momentul în care au fost efectuate. Ziarul a citat un oficial american neidentificat care a declarat că se așteaptă ca astfel de achiziții să continue și poate să se extindă dincolo de rachete cu rază scurtă de acțiune și muniție. Dezvăluirea evaluării americane urmează rapoartelor de luna trecută provenite din surse americane care afirmau că au existat probleme mecanice sau tehnice în rândul primelor două tipuri de drone militare achiziționate recent din Iran, aliatul Rusiei.

Prim-ministrul ucrainean insistă asupra necesității livrării de tancuri de luptă

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul importantei sale vizite la Berlin și a insistat asupra nevoii de arme suplimentare pentru a face față invaziei pe scară largă a Rusiei, inclusiv asupra livrării de tancuri de luptă puternice Leopard 2 către Ucraina.

„Am discutat despre acest lucru. Am propus chiar și în ce mod Germania poate furniza aceste tancuri Ucrainei", le-a spus Șmihal reporterilor în seara zilei de 4 septembrie. „[Am] discutat toate aspectele legate de tancuri și de alte sisteme militare pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că este „optimist” în legătură cu o eventuală livrare a tancurilor.

Scholz și-a exprimat până acum reticența față de trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina. Șmihal a vorbit cu reporterii după întâlnirea cu Scholz și după ce a fost primit cu onoruri militare la Cancelaria germană, dar o conferință de presă comună programată a fost anulată de oficialii germani, invocând probleme de programare.

Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs către țară. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el. Mai multe AICI.

Conducta de gaze naturale Nord Stream

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan

Turiștii ruși din Kazahstan au enervat localnicii și chiar au primit amenzi de la poliție pentru că aveau simbolul „Z”, utilizat de propaganda rusă după invadarea Ucrainei, afișat pe mașini.

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

AIEA: Linia principală de alimentare cu energie electrică a fost tăiată la Zaporojie

Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.

Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”. Mai multe, AICI.

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Povestea unei familii cu mulți copii care refuză să se evacueze de pe linia frontului din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG