Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia amenință cu noi atacuri cu rachete asupra Kiev-ului


Nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, scufundată joi, 14 aprilie 2022 (foto arhivă)

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

 • Ambasada R. Moldova în Ucraina și-a reluat activitatea la Kiev, urmând astfel exemplul reprezentanței Uniunii Europene și al multor state din UE de a revine în capitala ucraineană.
 • Ministerul rus al Apărării a amenințat vineri cu intensificarea atacurilor cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev, ca răspuns la presupusa agresiune a Ucrainei asupra teritoriului rus.
 • Autoritățile ruse au acuzat Ucraina că a rănit șapte persoane și a distrus aproximativ 100 de clădiri rezidențiale în atacurile aeriene de la Briansk, regiune care se învecinează cu Ucraina. Autoritățile dintr-o altă regiune de graniță a Rusiei au raportat, de asemenea, presupuse bombardamente ucrainene joi.
 • Primul atac rusesc cu rachete, după multe zile de normalitate relativă la Kiev, a venit deja joi seară: o uzină militară din apropierea capitalei, unde se produc rachetele „Neptun” folosite se pare joi de armata ucraineană pentru a scufunda crucișătorul rus „Moskva”, a fost parțial distrusă, a relatat vineri un jurnalist al agenției France Presse aflat la fața locului.
 • Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, s-a scufundat. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată în port, după o explozie la bord. Ucraina anunțase că a lovit crucișătorul cu două rachete de croazieră „Neptun”.
 • Directorul CIA, William Burns, a declarat că amenințarea Rusiei că ar putea folosi armele nucleare în Ucraina nu poate fi luată cu ușurință, adăugând că agenția nu are totuși semne care să-i îndreptățească îngrijorarea.
 • FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a cerut guvernului o mărire de buget cu 17% pentru serviciile funerare ale trupelor și pentru pietre funerare.

  Solicitarea FSB vine în timp ce Rusia suferă pierderi însemnate de trupe în războiul din Ucraina, deși nu se cunoaște numărul exact al morților.

 • Agenția ONU pentru refugiați afirmă că aproape 5 milioane de ucraineni au fugit din țară în cele 50 de zile de când Rusia a lansat invazia neprovocată a țării. Este cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.
 • Un total de 2557 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene prin coridoare umanitare pe 14 aprilie, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk . Dintre acestea, 289 de persoane au fost evacuate din portul Mariupol cu mijloace de transport proprii.
 • Marea Britanie i-a sancționat pe directorul clubului de fotbal Chelsea și pe un alt asociat al proprietarului clubului, Roman Abramovici, pentru asocierea lor strânsă cu miliardarul. Cei vizați sunt directorul clubului de fotbal Chelsea, Eugene Tenenbaum, și un alt asociat al lui Abramovici, David Davidovici.
 • Președintele rus Vladimir Putin a acuzat băncile occidentale că nu-și plătesc datoriile pentru gazele rusești livrate, după ce a cerut statelor membre ale Uniunii Europene și altor țări să plătească tranzacțiile în ruble.
 • Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, aflat la Bucea , a anunțat că instanța a deschis o anchetă. „Ucraina este locul crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că s-au comise crime aflate în jurisdicția instanței noastre”, a declarat Karim Khan reporterilor, citat de AFP.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel. Iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Crucișătorul rus „Moskva” din Marea Neagră lovit de rachete ucrainene?

Racheta de croazieră R-360 Neptun la fabrica din Kiev, Ucraina, septembrie 2020.
Racheta de croazieră R-360 Neptun la fabrica din Kiev, Ucraina, septembrie 2020.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, s-a scufundat, relatează Reuters, citând agențiile de presă ruse. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port, pe furtună, după ce fusese grav avariată de o explozie la bord. Maksim Marcenko, guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, a fost primul care a declarat că nava-amiaral „Moskva” a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană, Neptun. Mai multe amănunte, AICI.

Ce sunt rachetele „Neptun”

Ucraina spune că a lovit, pe 14 aprilie, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră cu două rachete „Neptun”.

 • Sistemul de rachete de croazieră Neptun a fost proiectat de inginerii militari de la Kiev. Este un răspuns la creșterea presiunilor militare exercitate de Rusia în Marea Neagră, după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.
 • Potrivit publicației „Kyiv Post”, marina ucraineană a primit primele rachete „Neptun” cu rază de acțiune de 300 km în martie 2021.
 • De când a început invazia Rusiei, Ucraina a primit ajutoare militare substanțiale de la aliații occidentali, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene și antitanc în valoare de 100 de milioane de lire sterline din partea Marii Britanii.

Sursă: BBC

În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților

Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kiev-ului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.

Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.

Joe Biden acuză în premieră Rusia de genocid în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.

De ce întârzie al treilea pachet de ajutor militar al UE pentru Ucraina

Uniunea Europeană nu a adoptat încă al treilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro și nici nu a luat vreo decizie privind un posibil embargo, sau o reducere treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina și crimele de război care-i sunt imputate armatei ruse. Care suont motivele acestei întîrzieri? Amănunte AICI.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.

Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”

Aflată în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022

Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie

Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.

VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără de copii din Ucraina:

Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina?

Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.

VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată DEnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG