Linkuri accesibilitate

R. Moldova își caută rolul în reconstrucția Ucrainei. Guvernul și Parlamentul se gândesc la o strategie


De la stânga la dreapta: Dan Nuțiu, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în R. Moldova, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova și Președintele Camerei de Comerț și Industrie moldo-chineze, Boris Foca
De la stânga la dreapta: Dan Nuțiu, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în R. Moldova, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova și Președintele Camerei de Comerț și Industrie moldo-chineze, Boris Foca

Reprezentanți ai Ucrainei, României și R. Moldova discută, împreună cu comunitatea de afaceri, rolul și potențialul Chișinăului în procesul de reconstrucție a Ucrainei. Partidul de guvernare crede că regiunea va avea în următorii ani „cel mai mare potențial de creștere economică”.

La un forum economic organizat la Chișinău pe 21 iunie de câteva camere de comerț și industrie, oficiali și investitori din România, Ucraina și R. Moldova au încercat să schițeze care ar putea fi rolul Chișinăului într-un eventual proces de reconstrucție a Ucrainei după război.

Organizatorii au spus că speră că evenimentul va contribui la atragerea investițiilor în R. Moldova și Ucraina și că vor să pună umărul la dezvoltarea economică și socială a regiunii.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie moldo-chineze, Boris Foca, a spus că lucrează la crearea unui secretariat sub denumirea „Rebuild Ukraine South Gate”. Acesta, explică Foca, va asigura schimbul de informații și va oferi suportul necesar celor care vor dori să se implice în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Zeci de antreprenori și oficiali au participat la conferința internațională economică cu tema „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova” care a avut loc pe 21 iunie la Chișinău.
Zeci de antreprenori și oficiali au participat la conferința internațională economică cu tema „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova” care a avut loc pe 21 iunie la Chișinău.

„Comunicarea cu autoritățile publice din Ucraina nu este un lucru ușor. Avem o poziție strategică și vrem să oferim suport businessului ucrainean. Putem organiza întâlniri B2B (business to business - n.r.) fie ele online, fie să mergem noi în Ucraina”, spune Boris Foca.

Fosta prim-ministră a României, Viorica Dăncilă, a spus că R. Moldova și România pot oferi un ajutor consistent Ucrainei. Ea a evidențiat importanța investițiilor în domeniul educației, medicinei și infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Foarte important e să ne gândim și la infrastructura portuară, dacă vrem într-adevăr să ducem materiale în Ucraina. Trebuie să vedem ce ajutor putem oferi acum și acest lucru trebuie să vină cu o solicitare din partea Ucrainei”, a declarat Dăncilă.

„Moldova poate transporta acum de trei ori mai multe mărfuri”

Reprezentanții guvernului de la Chișinău au pus accentul pe infrastructura feroviară, dezvoltarea de soluții digitale pentru investitori, pe impozitele scăzute și „dorința de a se perfecționa”.

Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și a Digitalizării, Veronica Arpintin, a spus că guvernul lucrează la dezvoltarea infrastructurii și a pieței de capital ca să ofere mai multe opțiuni și posibilități investitorilor din alte țări.

Un atu al R. Moldova în acest proces de reconstrucție a Ucrainei ar fi infrastructura sa feroviară pe care o poate pune la dispoziție pentru tranzitul mărfurilor.

„Rețeaua noastră feroviară oferă acces Ucrainei la piața europeană. Moldova are acum capacități să transporte de trei ori mai multă marfă pe căile sale ferate, pentru că s-au făcut conexiuni tehnice speciale cu România și Ucraina”, a precizat vice-directoarea departamentului comercial al Căilor Ferate din Moldova, Victoria Pitușcanu-Iordachi.

Referindu-se la poziția puterii, deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Radu Marian, a declarat că Guvernul și Parlamentul susțin „în totalitate” eforturile de reconstrucție a Ucrainei și că regiunea în care se află și Moldova ar avea potențialul de a deveni „regiunea cu cea mai mare creștere economică din lume”.

Deputatul spune că R. Moldova mai are de lucrat și că trebuie să-și pregătească infrastructura, să găsească resurse necesare ca să ajute Ucraina: „Lucrăm la o strategie, la un plan pentru a realiza acest lucru”.

Moldova - hub de transport

În vara anului trecut și primăvara acestui an, prim-ministrul Dorin Recean și șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, au spus partenerilor din SUA și Ucraina că Moldova este gata să se implice în reconstrucția Ucrainei.

„Noi suntem angajați să extindem rutele feroviare și să servim ca un hub de transport pentru eforturile de reconstrucție a Ucrainei”, spunea Recean la summit-ul „Platforma pentru Crimeea”, în 2023.

Reprezentanta specială a SUA pentru refacerea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, s-a întâlnit, în aprilie curent, cu oficialități moldovene și cu membri ai comunității de afaceri.

Ea crede că la efortul de refacere a Ucrainei pot participa și firme moldovene, în timp ce cele două țări vecine trebuie să se gândească împreună la construcția de infrastructură energetică și de transport.

Reconstrucția va absorbi ca „un aspirator” multă forță de muncă

Într-o discuție cu Europa Liberă, omul de afaceri Vasile Tofan a comentat că o viitoare și posibilă implicare a R. Moldova în planul internațional de reconstrucție a Ucrainei „e o oportunitate gigantică”, dar, pe de altă parte, comportă riscuri la adresa pieței muncii locale.

Potrivit lui, planul de reconstrucție a Ucrainei ar presupune investiții estimate între 300 de miliarde și 700 de miliarde de dolari.

„Chiar dacă «prindem» 1% din planul de reconstrucție, asta ar însemna [cam] jumătate din PIB-ul nostru [acum în valoare de circa 15 miliarde de dolari]”, susține antreprenorul.

În opinia lui, provocarea mare este că proiectul reconstrucției Ucrainei va fi atât de mare, încât va absorbi, ca „un aspirator”, foarte multă forță de muncă, iar R. Moldova riscă să piardă și din puținii oameni angajați pe piața locală.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG