Aveți salutul lui Lucian Ștefănescu, și invitația de a asculta prima parte obișnuitelor recomandări de sfîrșit de an ale Europei Libere, privind aparițiile discografice din 2020, în domeniile rock, jazz, electronica și world.
Începem cu o trupă din Japonia, un cvartet despre a cărei muzică ni se spune că e alternative-, indie-, post-hardcore-, shogazeing-, gothic- rock (nici n-ați crede că există atîtea forme de rock în zilele noastre, nu?) - deși ceea ce veți auzi imediat sună mai degrabă a muzică electronică. Grupul are un nume de-a dreptul poetic, The Novembers, piesa se intitluează „New York”, iar albumul „At the Beginning”. Va urma tot rock, de data asta space-rock, piesa „Eta Carinae”, de pe albumul „Dead Star” al unei trupe care e chiar de la New York, King Buffalo.
Samba și minimal techno acum, piesa „Charged”, de pe al cincilea album al cîntăreței și compozitoarei brazilene Céu, al cărui titlu „APKÁ!” e un cuvânt inventat de băiatul de un an al lui Céu, Antonino, îl strigă de fiecare dată când îi place ceva, o jucărie, un joc, o mâncare, și despre care cântăreața ne spune că exprimă un amestec de emoție și gratitudine.
Urmează „Flügelhüllen”, de pe albumul „Gestrüpp”, al producătorului german Bastian Epple, cunoscut și sub numele de MinaeMinae, despre a cărui muzică Bandcamp ne spune că se află la întretăierea dintre trance-ul psihedelic, ambient și dance music.
Islandman este un trio de la Istanbul care cântă un amestec de sunete moderne și tradiționale, un fel de rock occidental amestecat cu folclor turcesc. I se mai spune acestei muzici rock anatolian, despre care am mai vorbit la Dicționarul de sunete rare, când am prezentat grupul Ayyuka. pre deosebire însă de Ayyuka, care cântă un rock abraziv, un fel de punk psihedelic, Islandman cântă ceva mai aproape de world music, pentru că folosesc elemente tradiționale din mai multe culturi: Turcia, Japonia, Bulgaria, și Asia centrală. Noi ascultăm acum „Zebra”, de pe al doilea album Islandman, „Kaybola”, lansat în 31 ianuarie 2020.
Joi 30 aprilie 2020, poate nu întîmplător chiar de ziua în care se celebrează în fiecare an ziua mondială a jazz-ului, a încetat din viață la Paris fostul baterist al legendarului saxofonist nigerian Fela Kuti, nu mai puțin legendarul Tony Allen, cel despre care Brian Eno a spus că e „unul din cei mai mari muzicieni ai secolului 20 - și de fapt ai secolului 21”, și pe care Flea, basistul de la Red Hot Chilly Peppers, l-a numit „unul din cei mai mari bateriști care au călcat vreodată pe acest pământ”. Ascultăm „Rejoice”, piesa care dă titlul albumului lansat pe 20 martie 2020 de Tony Allen împreună cu trompetisrul Hugh Masekela.
Aflăm de la Bandcamp că „Trio Grande” este albumul de debut al unui proiect foarte nou, care-i unește pe trei din cei mai inventivi instrumentiști ai scenei muzicale contemporane din New York, unde bogata tradiție a jazz-ului se întîlnește cu „contracurente” care „suflă” din toată lumea: saxofonistul Will Vinson, născut în Marea Britanie, ghitaristul israelian Gilad Hekselman și baterisul mexican naturalizat în America Antonio Sanchez. Piesa se numește „Scoville”.
Emisiunea noastră se încheie aici, vă reamintesc că ați ascultat prima parte (a doua parte) a obișnuitelor recomandări de sfîrșit de an ale Europei Libere privind aparițiile discografice din 2020, în domeniile rock, jazz, electronica și world. Partea a doua va fi difuzată pe 1 ianuarie 2021. Lucian Ștefănescu vă mulțumește pentru atenție, și vă urează la mulți ani!
Aici e Radio Europa Liberă!