Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova - vulnerabilă la atacuri cibernetice, propagandă și știri false” (BALKAN INSIGHT)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct
  • ANTICORUPȚIE publică un articol despre „Judecătorii din Laundromatul rusesc și miliardele de dolari pe care le-au legalizat”. Magistrații respectivi, care marți au primit undă verde de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi repuși în funcție, „au legalizat între 2011 și 2014 peste trei miliarde de dolari, bani negri, proveniți din Federația Rusă”, subliniază portalul. Schemele folosite pentru spălările de bani au fost, potrivit jurnaliștilor, de fiecare dată aceleași – în calitate de creditori, debitori, fidejusori, giranți etc. erau unele companii off-shore din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Belize, Federația Rusă, iar în calitate de girant era atras un cetățean al R.Moldova. Aceste cauze ajungeau să fie examinate de judecătorii moldoveni, care emiteau ordonanțe în baza unor xerocopii ale actelor eliberate de autorități din străinătate, fără a fi autentificate, iar practic la fiecare dosar era anexată doar o parte a xerocopiei buletinului de identitate al cetățeanului R.Moldova, lipsind partea în care era indicat domiciliul persoanei, scrie portalul.
  • „Muntele a născut un șoarece” - e titlul unui editorial în care Vitali Andrievski analizează, pe AVA.MD, eșecurile ce ar fi fost admise de echipa comună a specialiștilor în tehnologii politice din Rusia și propagandiștii lui Igor Dodon în această campanie electorală. Mai în glumă, mai în serios, analistul scrie că ar fi două cauze ale gafelor comise de această echipă comună: 1) „Moscova a trimis intenționat în Moldova polit-tehnologi care să-l doboare pe Dodon. Pentru că s-a săturat și Kremlinul de el. Și ei fac față excelent acestei sarcini” și 2) „Echipa lui Dodon consideră că poate ruina și fără ajutorul rușilor această campanie. Și ea reușește, cu dibăcie, să realizeze această sarcină”. În realitate însă, în opinia lui Andrievski, ambele grupuri – și cel rusesc, și cel moldovenesc, lucrează împreună și consideră că luptă pentru victoria lui Dodon. „Ei chiar își doresc, cu sinceritate, să le facă pe toate cât mai bine, doar că, așa cum spunea marele „gură de aur” Cernomîrdin (Viktor Cernomîrdin, fost premier al Rusiei – n.red.), a ieșit ca de obicei”, ironizează Vitali Andrievski.
  • BALKAN INSIGHT semnalează existența unor pericole pentru securitatea cibernetică a R.Moldova, în creștere pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale. „Lipsa unui cadru legislativ și a unei voințe politice lasă R. Moldova vulnerabilă la atacuri cibernetice, propagandă și știri false, în special în perioada alegerilor”, avertizează experții citați de corespondentul portalului, Mădălin Necșuțu. De exemplu, Elena Marzac, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO, IDC NATO, declară că criza COVID-19 și consecințele economice ale acesteia se transformă treptat într-o criză de securitate. „Pe lângă dezinformarea clasică, există și atacurile cibernetice, ambele elemente ale războiului hibrid”, spune ea, accentuând că „este prea devreme pentru a vorbi despre existența în Moldova a unui mecanism național integrat și eficient pentru prevenirea și combaterea incidentelor de securitate cibernetică și a criminalității informatice”.
  • „Procuratura Generală a secretizat dosarul dublei identități a lui Plahotniuc”, potrivit DESCHIDE.MD, care constată că, la un an de la pornirea unei cauze penale cu privire la dubla identitate obținută de fostul lider al PDM, ancheta încă este în derulare. În același timp Procuratura Generală evită să spună dacă în acest dosar este vizat și fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, care a cerut eliberarea celei de-a doua identități a lui Vladimir Plahotniuc. „În conformitate cu prevederile legislației în domeniul protecției secretului de stat, datelor cu caracter personal, asigurării principiului nevinovăției, la această etapă detalii din dosar nu pot fi dezvăluite”, le-a răspuns Procuratura jurnaliștilor de la Deschide.md
  • Victor Pelin se referă, într-un comentariu difuzat de IPN, la ceea ce el numește pericolul profanării valorilor creștine, în condițiile în care, în campania electorală prezidențială unii candidații se erijează în oameni evlavioși. Nu ar fi nimic rău, spune autorul, însă „unii dintre aceștia se comportă ca niște păgâni înveterați”. Amintind de declarațiile lui Igor Dodon, care le spunea în ajun cetățenilor că o bătrână i-a prezis în ouă victoria din primul tur, Victor Pelin întreabă ironic: „Oare chiar nu știe apărătorul declarat al Ortodoxiei că a recurge la serviciile prezicătoarelor este echivalentul comunicării cu forțele întunericului?”. În același context, el este de părere că utilizarea factorului religios în luptele geopolitice este un procedeu depășit. „Biserica Ortodoxă din Moldova a avut prilejul, în ultima vreme, să se fi convins că nu are nevoie de vreo protecție din partea politicienilor moldoveni. Cea mai bună protecție pentru prestigiul Bisericii este să se detașeze de politică”, conchide publicistul.
  • Reporterii JURNAL TV au continuat investigația privind schema aducerii organizate la vot a locuitorilor din regiunea separatistă transnistreană. De această dată, în capcană lor a căzut fostul șef al miliției din Dubăsari, Fiodor Palcinski, despre care jurnaliștii au aflat că a avut un rol important în schema votului contra plată la alegerile parlamentare din 2019. Fostul milițian transnistrean este acum militant pentru drepturile omului la Dubăsari. Fără să știe că discută cu reporterii de la Jurnal TV, acesta a povestit, cu lux de amănunte, cum s-au plătit câte 400 de lei pentru fiecare votant din stânga Nistrului la scrutinul din 2019.
  • MOLD STREET scoate în evidență o recentă decizie a unei instanțe din Amsterdam, Țările de Jos, care ar putea decide soarta viitorului deținător al Portului Internațional Giurgiulești. Acesta oferă singura ieșire la mare a R.Moldova. Instanța a respins cererea Danube Logistics Holding BV, care deţine Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiulești, împotriva Bemol Retail SRL și altor companii controlate de omul de afaceri azer Rafiq Aliyev, pe motiv că nu a găsit nereguli în acțiunile acestora. Este vorba de un litigiu iscat după ce, la finele anului 2011, Danube Logistics SRL a ajuns sub controlul lui Thomas Moser. Problema ar fi că Moser a fost și vânzător, reprezentând Easeur Holding BV (deținută de Rafiq Aliyev, pe atunci aflat în închisoare în Azerbaidjan) și cumpărător, deoarece era fondatorul nou createi Danube Logistics Holding BV.
  • Președintele Igor Dodon, care pretinde la un nou mandat de șef al statului, afirmă într-o emisiune la N4 că adversarul său din partea Platformei DA, Andrei Năstase, ar fi cel care ar merita să acceadă în turul II, deoarece „poate să lupte cu adevărat, spre deosebire de alții”. Totodată, el a utilizat calificative insultătoare la adresa unui alt contracandidat al său, Renato Usatîi. De asemenea, el a acuzat-o pe lidera PAS, Maia Sandu, că ar fi susținută de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și finul acestuia, Andrian Candu, și că este sprijinită din Occident. Pe de altă parte, Dodon a negat vehement că ar fi consultat în campanie de o echipă de experți ruși, iar investigația realizată de „Dossier” și RISE Moldova, cu privire la legăturile sale cu serviciile secrete de la Moscova a numit-o un „fake gras”. În alt context, fără să excludă posibilitate unor remanieri în Guvern, el a spus că e necesar să fie păstrat în funcție premierul Ion Chicu. Cât privește acordul de coaliție cu PDM, care prevede ca după prezidențiale fotoliul de prim-ministru sau cel de președinte al Parlamentului să revină democraților, Dodon a declarat că acest partid nu mai are numărul necesar de mandate pentru a asigura majoritatea și, deci, nu mai poate pretinde la o funcție de conducere în stat.
  • NOI.MD interpretează o recentă declarație a Maiei Sandu cu privire la posibile proteste post-electorale, afirmând că lidera PAS ar fi dispusă „să-și sacrifice conaționalii de dragul puterii”. Totodată, „partenerii occidentali nu-și vor abandona candidatul „lor" pe baricade – căci ea e o doamnă”, afirmă Vladislav Bordeianu, care semnează articolul și potrivit căruia „revoluția colorată” din R.Moldova va fi realizată cu mâinile altor politicieni. „De exemplu, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care, după cum presupune, ar fi fost numit de București și Washington drept lider al „revoluției" postelectorale moldovenești. Există versiunea că anume această chestiune, dar nu cea care a fost anunțată oficial, a fost discutată săptămâna trecută de către ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, cu secretarul de stat american, Michael Pompeo în timpul consultărilor politice de la Washington”, insinuează autorul, care invocă o sursă anonimă.
  • ZIARUL DE GARDĂ transmite că fostul vicepremier pentru Reintegrare în Guvernele Filat, Gaburici și Streleț și fost manager de campanie electorală a PDM în 2014, Victor Osipov, a fost agreat de România pentru funcția de ambasador. Totuși, pentru a obține postul, Osipov trebuie să treacă mai multe proceduri în R.Moldova, inclusiv în Comisia parlamentară politică externă din Parlament, unde candidatura acestuia ar fi fost blocată de deputații socialiști. Solicitat de Ziarul de Gardă, Osipov a spus că nu poate confirma sau infirma informația. Mai mult, acesta spune că nu a fost informat de autoritățile de la Chișinău despre o asemenea propunere, dar știe că subiectul s-a discutat, inclusiv în presă.
  • Sistemul GPS a dispărut din troleibuzele din Chișinău în ajun de dare în exploatare, mai scrie ZIARUL DE GARDĂ. Publicația a observat că troleibuzele și autobuzele din Chișinău nu mai pot fi văzute în timp real pe harta serviciului online Eway.md, o platformă pe care chișinăuienii puteau urmări circulația transportului public. Se întâmplă după ce dispozitivele GPS au fost deconectate de operatorul de telefonie mobilă la 8 octombrie, la solicitarea firmelor care prestau acest serviciu, pe motiv că municipalitatea nu și-a îndeplinit obligațiile financiare contractuale. Reprezentanții Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) resping, însă, acuzațiile și spun că firma responsabilă de implementarea proiectul de monitorizare a troleibuzelor prin dispozitive GPS („Dekart”) nu ar fi reușit la timp să dea în exploatare sistemul și i s-a pus la dispoziție 2 săptămâni pentru a repara lacunele. Cât privește compania responsabilă de implementarea sistemului GPS în autobuze („Media Security”), cei de la Î.M Parcul Urban de Autobuze spun că duc tratative de soluționare a problemei apărute, la fel, din cauza banilor.
XS
SM
MD
LG