Linkuri accesibilitate

„Un model tip Matrioshka, o federalizare a la russe” (Iulian Chifu/Adevărul)


Moțiunea de cenzură inițiată de liberali împotriva guvernului Viorica Dăncilă (Al. Lăzescu/contributors.ro).

Subiectul Transnistria a revenit în mod acut pe agenda politică din Republica Moldova, scrie presa din România. Analistul Iulian Chifu, blogger la Adevărul, se referă la proiectul de declarație în format 5+2 conceput de vicepremierul Vasili Șova, care propune drept soluție de rezolvare a problemei transnistrene ceva înrudit cu soluția Primakov, din 1997.

Problema este însă că documentul a ieșit la iveală abia acum, grație jurnaliștilor independenți, deși a fost expediat încă din august partenerilor străini, și doar Șova și Igor Dodon au știut. Iulian Chifu definește tipul de stat care s-ar obține prin aplicarea acestei variante drept „un model tip Matrioshka, o federalizare a la russe”.

Chifu acordă mai multă importanță „politicii pașilor mici”, practicată de Rusia atât în Ucraina cât și în Republica Moldova. „Este o găselniţă pentru a rupe proiectele strategice mari, inacceptabile, şi a le băga cu de-a sila pe gâtul recalcitranţilor. Anglo-americanii o numesc strategia salamului: nu vrei să mănânci salamul dar dacă e feliat, îl iei felie cu felie şi ajungi să-l mănânci pe tot”. Și în cazul Transnistriei, și al Donbas-ului, Rusia profită de „longevitatea lui Putin şi de succedarea mandatelor în democraţie, respectiv de lipsa memoriei instituţionale în statele mai noi cum sunt Republica Moldova şi Ucraina”.

Practic, li se impun „nenumărate mici cedări succesive care să contureze, împreună, viitorul statut”. Analistul de la Adevărul arată că Rusia face „teste” diferite în Moldova și Ucraina, și le face destul de confortabil, având în vedere că unii lideri occidentali tratează grăbit subiectele, obosiți de negocierile continue și de relaţiile blocate cu Moscova. „Răbdarea strategică a Moscovei ar putea da rezultate” pe acest fond, mai ales în Moldova, susține Iulian Chifu.

Mâine se votează în Parlamentul de la București moțiunea de cenzură inițiată de liberali împotriva guvernului Viorica Dăncilă. Pe site-ul contributors, Alexandru Lăzescu scrie că „Deși s-au zbătut intens pentru promovarea moțiunii (…) liberalii riscă să fie principalii perdanți al unui demers în care Victor Ponta se profilează a fi marele câștigător”. Dacă moțiunea pică, va fi un „eșec simbolic neplăcut pentru o formațiune care ne asigurase că are toate voturile necesare, dar totuși unul de preferat în comparație cu perspectiva obligației de a prelua guvernarea”. Dacă își trece la vot moțiunea de cenzură, PNL va guverna minoritar, având de rezolvat probleme economico-sociale de fapt insolvabile, create de guvernările pesediste. Și chiar dacă ar guverna într-o coaliție a actualei opoziții, tot liberalii vor fi cei care vor deconta nemulțumirile provocate de inevitabila strângere a curelei bugetare. „Structurile administrației de stat sunt populate, inclusiv la nivelurile de decizie, de oameni puși de PSD”.

În plus, nici situația internațională nu e grozavă. Dar chiar lăsând deoparte toate acestea, e foarte incomod că, în Parlament, jocurile le va face oricum Victor Ponta, cu partidul său Pro România și cu recentul ataș, ALDE. Dacă va guverna, PNL va suporta uzura, iar uzura ar putea face loc unei noi variante de USL. Alexandru Lăzescu îl prefigurează ca pe „un larg segment de stânga, (…) un PSD rebotezat, sub conducerea lui Victor Ponta, care va fi tentat să-și țină alături și ALDE”. Riscuri sunt și dinspre facțiunile mai radicale, cu accente neo-marxiste prezente în Uniunea Salvați România și la PLUS. Un scor slab al lui Dan Barna, liderul USR, la prezidențiale va accentua această nuanță doctrinară, în detrimentul curentului mai conservator.

XS
SM
MD
LG