Linkuri accesibilitate

„Un cadou pentru baroni” - ordonanțele de urgență Dănilă (Raluca Ion/republica.ro)


Klaus Iohannis: „Arhitectura de funcționare a întregii administrații publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ” (Republica.ro).

Presa din România a înregistrat știrea că toți membrii Curții Constituționale a Republicii Moldova au demisionat, după ce săptămâna trecută demisionase și Mihai Poalelungi, președintele acestui complet de înalți judecători. „Aceste demisii vin în contextul în care Curtea Constituționala din R. Moldova a fost criticată atât pe plan intern, cât și internațional din cauza deciziilor luate după formarea noului govern”, se arată în știrea apărută pe site-ul G4media.

Același site, G4media, informează, între alte publicații, despre convorbirile telefonice purtate de președintele Klaus Iohannis cu premierul Republicii Moldova Maia Sandu, cu vicepremierul Andrei Năstase și cu președintele Moldovei Igor Dodon. Sunt detaliate comunicatele difuzate de Maia Sandu, Igor Dodon și Klaus Iohannis. Maia Sandu va face o vizită în România, prima sa vizită în străinătate ca prim ministru, pe 2 iulie, la invitația președintelui României. Tot la începutul lui iulie va fi la București și vicepremierul Andrei Năstase. Președintele Republicii Moldova Igor Dodon comunică, la rândul său, despre invitația pe care i-a adresat-o telefonic omologului său român să facă o vizită oficială în țara de peste Prut.

Între timp, adică ieri, guvernul de la București, condus de Viorica Dăncilă a adoptat nu mai puțin de zece ordonanțe de urgență, dintre care cea mai periculoasă este considerată cea privind modificarea Codului Administrativ. „Un cadou pentru baroni” acesta din urmă, scrie Raluca Ion pe site-ul republica.ro. Noua formă a legii îl obligă pe președintele României „ca, în caz de remaniere guvernamentală sau vacantare a postului, să numească un ministru în termen de zece zile de la propunere. Potrivit actului normativ, șeful statului poate refuza o singură propunere. Alte prevederi controversate sunt introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar și aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție, față de două treimi cum era până în prezent”.

Președintele Iohannis a reacțional cu duritate. Partea esențială a reacției sale este reprodusă de republica.ro: „arhitectura de funcționare a întregii administrații publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”. Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple. Președintele Klaus Iohannis consideră că „adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, crede șeful statului.

XS
SM
MD
LG