Linkuri accesibilitate

„ România este încă dependentă de gazul rusesc” (Silviu Sergiu/Newsweek)


Revista presei de la București.

Într-un articol apărut în săptămânalul „Newsweek” - ediția română, Silviu Sergiu ajunge la concluzia că România este încă dependentă de gazul rusesc. Cel puțin în actuala conjunctură, de impas în relația comercială dintre Gazprom și Ucraina. Contractul pe 10 ani se încheie la sfârșitul acestui an, iar mai departe rușii vor să încheie un contract doar pentru un an, maxim doi, adică până la darea în folosință a gazoductului Nord Stream 2, prin care vor transporta gaze în Germania pentru partenerii europeni.


„Alături de TurkishStream, conductele Nord Stream 1 și 2 vor permite Moscovei să abandoneze ruta prin Ucraina de tranzit a gazelor către UE”. Dacă se întâmplă asta, problemele majore vor fi în primul rând pentru Ucraina, care deocamdată nu are posibilități suficiente de stocare. Și-a pregătit un transport de gaz importat din Polonia (gaze de șist venit peste ocean din Statele Unite), dar nu e destul. Președintele Volodimir Zelenski e hotărât să caute alternative de aprovizionare. A făcut deja propunerea ca și Ucraina să fie cooptată în cooperarea energetică dintre Polonia și Statele Unite, iar Silviu Sergiu vine astfel și la problema României.

România și-a scăzut cu 3% producția de gaze din resurse proprii, din cauza OUG 114/2018: marii producători de gaz din țară au dorit să-și protejeze investițiile. Guvernul social-democrat a blocat exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, așa că importurile s-au dublat, de la 10 la 20%, și s-au făcut la cel mai mare preț din Europa. Dacă gazul rusesc nu va mai circula prin conductele ucrainene, această iarnă ar putea pune mari probleme românilor. Jurnalistul se întreabă de ce n-ar fi posibilă transformarea trilateralei propuse de Zelenski într-un format de cooperare mai larg, care să includă și România, poate chiar și Republica Moldova. Toate acestea, scrie Silviu Sergiu, țin de securitatea națională a României. „Degeaba avem trupe americane staționate la Mihail Kogălniceanu dacă nu pot fi aprovizionate cu combustibil, în eventualitatea unei confruntări armate cu Rusia”.

Guvernul Dancilă a lăsat în urma un dezastru bugetar...

Un comentariu semnat pe site-ul ​Ziare.com de Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe în guvernul Cioloș, avertizează că „Guvernul Dancilă a lăsat în urma un dezastru bugetar care, dacă nu va fi curățat rapid, poate duce la o criză economică, ce va provoca apoi și o criza socială”. Deficitul bugetar va depăși pragul de 3% prevăzut de Uniunea Europeană, de vreme ce la 8 luni era deja la 2,13%. Ca să evite situația, noii guvernanți ar trebui să facă foarte rapid „o rectificare realistă, altfel nu mai poate repara nimic”. Mai e și procedura de infringement declanșată de Uniunea Europeană din pricina ordonanței 114. Dacă acest act normativ aprobat „în urgență” în 2018 nu va fi corectat rapid, curățat de prevederile nocive, România ar urma să plătească amenzi uriașe, care pot ajunge până la 30.000 de euro pe zi. Aceeași ordonanța a afectat serios, mai arată Ioana Petrescu, domeniile: energie, telecomunicații și finanțe. Va fi greu și cu bugetul pe anul viitor. După cum au crescut salariile sub guvernele pesediste, în 2020 10% din produsul intern brut, adică o treime din buget, se va duce pe plata salariilor.

XS
SM
MD
LG