Linkuri accesibilitate

România, parlamentare 2020: exit-poll, fără diaspora, plasează PSD pe primul loc


Romania, alegeri parlamentare, 6 decembrie 2020.

Primul exit-poll, dat publicității după alegerile parlamentare din România, pune Partidul Social Democrat în frunte - dar sondajul nu incluse voturile românilor din diaspora. Peste 250 de mii au votat în afara granițelor iar tradițional, votul diasporei merge spre partidele de centru dreapta ca PNL și Partidul Mișcarea Populară sau spre mai noua alianță reformatoare USR-PLUS.

Exit-poll-ul realizat de Avangarde și CURS pentru Antena 3, valabil pentru ora 19.00, arată PSD pe primul loc, cu 30,5%, urmat de PNL cu 29%. Alianța USR PLUS se clasează pe locul 3, cu 16,3%.

Cele peste 250.000 de voturi din diaspora pot răsturna acest prim clasament.

Live blog: romania.europaliberă.org

Într-un prim comentariu, premierul libera Ludovic Orban a declarat că PNL s vede totuși câștigător: „Având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile din intervalul 19,30 - 21,00, din diaspora, luând în considerare marja de eroare, PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri, atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor", a spus Orban, duminică seară, la sediul Partidului Național Liberal.

În sondajele interne ale partidelor, făcute înainte de votul de duminică, o șansă de a intra în Parlament avea și noua Alianța pentru Unirea Românilor, creată de George Simion, fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Partid naționalist, care militează pentru unirea cu R. Moldova.

Mai multe: Cine are nevoie de AUR?

În perioada campaniei electorale au fost efectuate mai multe sondaje de opinie, pe unele le găsiți sintetizate aici.

Până la ora 21:00, când s-au închis centrele de votare, prezența la urne fusese de numai 31,84% dintre alegătorii din ţară. Este posibil ca la unele secții să se prelungească votarea, dacă mai este lumea care așteaptă.

Este pentru a doua oară, după alegerile locale din septembrie, că în România se organizează un scrutin în condițiile sanitare speciale, impuse de lupta cu pandemia de coronavirus. Centrele de votare s-au deschis la 7 dimineața, și se închid la orele 21:00.

Președintele României, Klaus Iohannis, fost lider al Partidul Național Liberal de guvernământ, a îndemnat duminică dimineață electoratul să iasă la vot, pentru a nu repeta situația din 2016.

„Este o zi extrem de importantă astăzi. Avem şansa - aş zice eu chiar istorică - de a alege un Parlament mai bun, un Parlament care realmente se ocupă de problemele românilor şi un Parlament care face legi bune pentru România” a declarat Iohannis, citat de biroul de presă al Președinției.

Un apel similar lansase și premierul liberal Ludovic Orban, cu numai o oră înainte de închiderea centrelor de votare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG