Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 21


Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții

  • „Vă cer să faceți mai mult”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în apelul lansat miercuri către Congresul american, cerând din nou ajutor pentru protejarea spațiului aerian, asistență militară și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Războiul din Ucraina este acum „un război pentru democrație”, a argumentat Zelenski.
  • Ucraina a cerut Rusiei garanţii de securitate „verificabile legal”, la negocierile de pace care continuă în format de videoconferință. Totodată, Kievul respinge pentru moment ideea unui statut de neutralitate după modelul Suediei sau Austriei, avansat de Moscova.
  • Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, prin decizia Comitetului de Miniștri, luată miercuri, 16 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare. Decizia a fost luată în urma cererii înaintate marți de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
  • Doar doi din cei cinci membri ai delegației moldovene au sprijinit rezoluția de marți a APCE.
  • ONU avertizează că nouă din zece ucraineni ar putea ajunge în sărăcie, dacă invazia militară rusă din Ucraina se va transforma într-un conflict prelungit.
  • Încă 370 de cetățeni și firme din Rusia pe lista sancțiunilor britanice, între care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov și fostul președinte Dmitri Medvedev.
  • Jurnalista Marina Ovseannikova, de la postul public de televiziune Pervîi Kanal, reținută luni seară pentru că a protestat împotriva războiului din Ucraina în timpul buletinului de știri în direct, a fost amendată cu 30.000 de ruble pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”. Este numai o contravenție administrativă.
  • Numărul refugiaților din Ucraina a ajuns la aproape 3 milioane, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați. Mai mult de două milioane sunt strămutate în interiorul Ucrainei din cauza războiului.

VIDEO: „Deschid ochii, pe jos un obuz, o femeie moartă...”| Mărturiile copiilor refugiați din Ucraina

Mărturii cutremurătoare ale copiilor refugiați despre masacrul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00

Sute de mii de copii ucraineni au devenit refugiați după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mărturiile lor despre ororile războiului reprezintă o îmbinare uluitoare dintre emoția pură și relatarea la rece. Copiii meditează și pe marginea politicii, o fetiță remarcând că președintele rus Vladimir Putin a fost probabil „neglijat în copilărie”. RFE/RL a intervievat câțiva copii ucraineni refugiați în Polonia și Lituania, în perioada 2-8 martie.

Războiul din Ucraina: efecte imediate și de durată asupra economiei moldovene

Invazia rusă din Ucraina a avut ca efect imediat suspendarea mai multor lanțuri de aprovizionare a Republicii Moldova, inclusiv cu produse alimentare, ceea ce a provocat un deficit de mărfuri și un șir de scumpiri. Cele mai pesimiste și cele mai optimiste scenarii ale impactului produs de războiul din Ucraina asupra economiei moldovene, Liliana Barbăroșie le-a analizat împreună cu directorul Centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, care crede că șocul inflaționist, deși este acum destul de puternic, va fi totuși de scurtă durată. Mai multe, AICI.

S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?

Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.

De frica războiului, zeci de mii de ruși fug din țară

Se estimează că peste 200 de mii de ruși au plecat peste noapte în străinătate, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat lansarea invaziei din Ucraina. Majoritatea aparțin clasei de mijloc și spun că se tem de consecințele economice și politice ale războiului sau de perspectiva ca bărbații să fie luați la armată pentru a lupta în Ucraina.

Mai multe AICI.

VIDEO: Groapă comună în orașul asediat Mariupol

Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești asupra orașului Mariupol au făcut peste 2.500 de victime până acum. Portul de la Marea Azov este încercuit de trupele invadatoare, iar sute de mii de oameni duc o lipsă acută de alimente, apă și medicamente. Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”. La Mariupol, cei care au fost uciși sau au murit în timpul asediului sunt înmormântați într-o groapă comună. Mulți locuitori continuă să se ascundă în subsoluri. Atenție, urmează imagini ce pot șoca.

Blestemați fie cei care au început asta!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Harta centralelor nucleare din Ucraina

VIDEO | Mărturii din trenul refugiaților Chișinău-Iași

Mărturii din trenul refugiaților, pe drum de tranzit prin R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:47 0:00
XS
SM
MD
LG