Linkuri accesibilitate

Salariile miniștrilor și funcționarilor din Guvern vor fi majorate. Parlamentul aprobă alocarea a 86 de milioane de lei


Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Recean.
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Recean.

Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au votat, în prima lectură, rectificările la Legea bugetului care prevăd, printre altele, majorări salariale pentru miniștri și circa 1.300 de funcționari din aparatul Guvernului.

Potrivit proiectului, salariile demnitarilor vor fi calculate, începând cu 1 iunie, în baza unei valori de referință de 3.000 de lei față de 1.900 de lei cât este în prezent. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului, care vor fi remunerați în baza unei valori de referință de 3.600 de lei.

Astfel, salariile miniștrilor vor crește de la 26.000 de lei la 50.000 de lei. Pentru aceste majorări, din bugetul de stat vor fi alocate 86 de milioane de lei.

Venit în Parlament să explice deputaților necesitatea adoptării acestor rectificări, premierul Dorin Recean a spus că „avem nevoie cu toții de o administrație eficientă și trebuie să avem salarii cât de cât normale”.

„Cred că nu putem continua așa. Avem obligația să creștem salariile gradual la toată lumea. Avem obligația ca aceste investiții salariale să ducă la creșterea veniturilor, să genereze o capacitate a R. Moldova de a adera la UE, de a negocia proiecte de asistență, proiecte investiționale”, a declarat Recean.

Deputații din opoziția parlamentară l-au întrebat cât de justificată este această majorare salarială. Deputata Diana Caraman, din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, susținătoarea protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, a adus aminte, în plenul Parlamentului, că „PAS a promis înainte de alegeri să reducă cheltuielile instituțiilor de stat”.

Atunci când proiectul a fost aprobat de Guvern, Recean a spus că „e absurd când un ministru are un salariu mai mic decât cineva pe șantier sau chelnerii din cafeneaua de peste drum”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG