Linkuri accesibilitate

Seceta și potopul simultan: planeta, presa, actualitatea 


50.000 de ucraineni din Marea Britanie riscă să ajungă să doarmă în stradă anul viitor, scrie la Londra The Observer (cel mai vechi săptămânal duminical din lume, apare fără întrerupere din 1791).

Odată cu încheierea vacanței de vară și revenirea grijilor materiale și administrative, britanicii încep să se pregătească pentru o iarnă care se anunță foarte grea. Pe deasupra, pentru moment nimeni nu se află la cârma guvernului. Boris Johnson a dispărut, iar partidul conservator (Tory) se sfâșie pentru a decide cine va fi ales, cine va putea peste câteva zile să-l înlocuiască pe Johnson: actuala șefă a diplomației Liz Truss, sau fostul ministru al finanțelor Rishi Sunak?

Deocamdată, cum o scrie foarte conservatorul The Times, membrii partidului Tory suferă de acea maladie foarte frecventă printre anticari și vânzătorii de la talcioc: regretul neguțătorului (seller’s remorse), deoarece mulți simt că l-au «vândut» poate prea ieftin pe Boris Johnson.

Ucraina recucerește un teritoriu mare cât Danemarca

Este titlul articolului din Daily Telegraph care constată că, într-adevăr, suprafața de teren recucerită în ultimele luni de armata ucraineană coincide practic cu suprafața teritorială a Danemarcei.

Presa italiană e în continuare sub fascinația foiletonului de tip thriller al spioancei ruse de la sediul NATO din Neapole, Adela. Zece luni au lucrat la ancheta asta La Repubblica. Bellingcat, Der Spiegel și The Insider.

În această eră a schimbărilor climatice, trecutul nostru năvale în prezent. Săptămâna trecută, scăderea nivelului apei într-o porțiune sârbească a Dunării, al doilea fluviu ca mărime din Europa, scrie Washington Post, a scos la suprafață o flotilă de nave de război germane din epoca nazistă, încă pline cu muniție și muniție neexplodată. Navele sunt expuse acum, într-un moment în care Europa se confruntă cu ceea ce pare a fi cea mai gravă perioadă de secetă de jumătate de mileniu încoace, două treimi din continent fiind strivite sub o formă sau alta de secetă.

Alte ruine și epave apar pe măsură ce căile navigabile se restrâng și se chircesc. Un pod roman scufundat din secolul I d.Hr., posibil construit sub ordinele împăratului Nero, a ieșit din râul Tibru luna trecută; mai la nord, din adâncurile lacului Como, traversat cu vaporașele de turiști din Italia, a apărut un craniu de căprioară vechi de 100.000 de ani și rămășițe antice de lei, hiene și rinoceri.

În Franța, care se confruntă cu cea mai mare secetă din istorie, proprietarii de podgorii își culeg strugurii mai devreme ca niciodată. Într-o perioadă în care anxietatea se extinde deja cu privire la costurile energiei, temperaturile în creștere și precipitațiile rare care au afectat capacitatea hidroenergetică în anumite părți ale Europei.

•Cardinalii Bisericii Catolice se strâng la Roma pentru o serie de evenimente oficiale, inclusiv discutarea reformelor la constituția Vaticanului. Dar există și o agendă neoficială crucială, scrie The Washington Post. Cardinalii trebuie să se cunoască între ei în timpul acestei întâlniri rare, pentru că dacă cumva Papa Francisc demisionează sau moare, așa cum pare că se va întâmpla, dată fiind starea sănătății sale, ei vor trebui să-i aleagă succesorul dintre rândurile lor.

Rusia a bombardat din nou regiunea Zaporojie din Ucraina duminică, făcând să crească temerile cu privire la o catastrofă de radiații la centrala nucleară de acolo.

Alegerile generale din Suedia vor avea loc pe 11 septembrie, iar guvernul de centru-stânga al Magdalenei Andersson pare că s-ar putea confrunta cu mari probleme. Cu mersul la urne peste mai puțin de două săptămâni, partidul lui Andersson a început campania electorală, anunțând măsuri pentru suedezi pentru a ajuta la compensarea creșterii prețurilor la energie și încercând să valorifice cotele ridicate de aprobare ale premierului, stimulate de recenta decizie de a adera la NATO ( deși problema nu figurează mult în programul campaniei electorale).

Asta contează, pentru că în Italia, Giorgia Meloni și partidul ei de extrema dreaptă Fratelli d'Italia sunt în fruntea sondajelor. Acum, și Suedia ar putea avea un guvern cu o componentă de extrema dreaptă – o creștere a sprijinului pentru Democrații din Suedia (SD) provoacă ondulații. Partidul, care are rădăcini neonaziste, a depășit principala opoziție de dreapta, Moderații, într-un sondaj recent.

Serbia și Kosovo au ajuns sâmbătă la un acord pentru a soluționa o dispută periculoasă, centrată pe un set de reguli care au introdus noi obstacole administrative pentru cetățenii din Kosovo din Serbia și viceversa. „An ajuns la o înțelegere”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe Twitter. „În cadrul dialogului facilitat de UE, Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieșire pentru deținătorii de documente de identitate din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru deținătorii de documente sârbești.”

E prea devreme pentru Oktoberfest? Premierul statului Bavaria, Markus Söder, pledează pentru revenirea celebrului festival al berii. Dar există o reacție din partea celor care susțin că sărbătorirea acestei sărbători a beției, Oktoberfest, pe fundal de secetă (cum o scrie Politico), război în Ucraina și spaima de revenirea COVID-ului este tare nepotrivită și dă impresia de râgâială și îmbuibare, adică… exact ceea ce reproșează Putin și alții Occidentului.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG