Pe lângă carantină și alte măsuri de siguranță publică, o luptă acerbă împotriva coronavirusului nou se duce în laboratoarele medicale din întreaga lume. De la companii farmaceutice precum Biopharma până la Institutul Pasteur sau Universitatea din Oxford - o sumedenie de instituții sunt în căutarea unui vaccin sau leac pentru Covid-19.
Un pas important a fost făcut astăzi în Statele Unite, unde a început testarea pe oameni a unui vaccin elaborat de compania Moderna împreună cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. În cadrul testării, 45 de adulți sănătoși vor primi câte două doze de vaccin, la o distanță de 28 de zile. Cercetătorii vor monitoriza apoi subiecții pentru a verifica două aspecte: 1) dacă vaccinul nu are efecte secundare; și 2) dacă va spori imunitatea împotriva coronavirusului.
Cercetătorii spun însă că nu se așteaptă ca vaccinul să fie aprobat și gata de producție în mai puțin de 18 luni – un termen care pare lung, însă ar fi de fapt un record istoric. Pentru majoritatea vaccinelor, procesul durează între 5 și 10 ani.
O veste bună vine și din Australia, unde savanții au cartografiat în întregime răspunsul imun al omului împotriva coronavirusului. Întrucât încă nu există un leac, cei aproape 80,000 de oameni care s-au vindecat deja de Covid-19 reprezintă tot atâtea cazuri în care sistemul imun a învins de sine-stătător virusul. Cercetătorii australieni au identificat patru tipuri de celule care sunt produse de organism pentru a lupta cu noul virus. Aceleași celule au fost observate și în pacienții cu gripă în prag de vindecare. Ministrul australian al sănătății Greg Hunt a spus că aceste descoperiri vor accelera elaborarea unui tratament sau vaccin pentru Covid-19.
În Marea Britanie, săptămâna trecută, a fost anunțat un studiu în cadrul căruia voluntarii vor fi infectați cu două tipuri de coronaviruși mai puțin periculoși și li se va aplica apoi un vaccin experimental. Voluntarii vor primi 100 de lire sterline pe zi.
Pentru că astfel de cercetări sunt scumpe, există o competiție economică între companiile care caută un vaccin: cine va reuși să vândă primul vaccin aprobat, își va putea recupera cheltuielile și chiar câștiga un profit. Iar guvernele naționale, firește, vor să aibă înainte de toate un vaccin pentru propria populație. Așa se face că SUA au ajuns să curteze compania germană CureVac să se mute peste ocean.
Viteza nemaipomenită și rezultatele bune obținute până acum în cercetarea coronavirusului nu se datorează însă doar competiției între guverne sau companii, ci și colaborării fără interes economic. Mai exact, unui laborator chinez care a descifrat genomul noului virus, adică din ce gene e făcut, și a publicat această informație într-o bază de date accesibilă savanților din întreaga lume. E drept că autoritățile chineze au fost nemulțumite că propriii lor cercetători le-au luat-o înainte cu anunțul și, astăzi, acel laborator din Shanghai e închis.
Pe 13 martie, Organizația Mondială a Sănătății lista în total 41 de potențiale vaccine la care lucrează companii și universități din întreaga lume.