Linkuri accesibilitate

Trump: „Noi nu vom cheltui trilioane de dolari ca să le facem altora aerul mai curat” (VIDEO)


Donald Trump la summitul G20 din Buenos Aires
Donald Trump la summitul G20 din Buenos Aires

Președintele Donald Trump despre politica externă a SUA, relația cu Rusia, Brexit și clima de pe glob. Interviu realizat de jurnalista Greta Van Susteren, pentru Vocea Americii (VOA), în timpul reuniunii G20, din Argentina.

VOA: Ați planificat anterior – sau cel puțin ați considerat posibil - să Vă întâlniți cu președintele Putin, dar ați renunțat. Daca această întâlnire ar fi avut loc, care ar fi fost agenda?

Donald Trump: „Tocmai am menționat acest lucru. Având în vedere evenimentele din Ucraina - cu nave și marinari - nu este momentul cel mai potrivit. Dar mă voi întâlni cu el. Cred că avem o relație foarte bună. Și cred că vom avea relații foarte bune și cu Rusia, și China și cu toți ceilalți. În opinia mea, acest lucru este important. Adică, mă voi întâlni la momentul potrivit. ”

VOA: Cum credeți, ce planuri are în legătură cu Ucraina? De ce a sechestrat vasele, marinarii?

Trump: „Noi nu vom cheltui trilioane de dolari ca să le facem altora aerul mai curat”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00

Donald Trump: „Nu-i pot citi gândurile. Nimeni nu poate. El știe ce vrea să facă, dar există lucruri pe care nu putem permite să se întâmple. Și, după cum știți, s-au și întâmplat. Eu nu pot să fiu parte la acestea…”

VOA: Una din problemele economiei globale este schimbarea climei. Se discuta și aici (la summit). Care este poziția Dvs. în legătură cu schimbările climatice și cum a afectat aceasta economia globală?

Donald Trump: „Foarte simplu. Îmi doresc ca pe planeta noastră să fie cel mai curat aer și cea mai curată apă. Vreau ca apa să fie limpede ca cristalul și asta avem. Lucrurile stau foarte bine la noi cu mediul înconjurător și anume asta îmi și doresc. Dar nu voi pune ca țara să dea faliment doar de dragul unor standarde, care, până la urmă, s-ar putea să nici nu conteze.

Dacă te uiți spre China sau alte țări care au un aer foarte poluat, vezi că dinspre ei spre SUA vine un aer mai puțin bun. Oamenii nu vor să vorbească despre asta. Adică, noi menținem aerul curat, iar ei nu, fapt care costă o mulțime de bani. Adevărul este că la noi e foarte curat, dar noi nu vom cheltui trilioane de dolari ca să le facem altora aerul mai curat.

Noi avem o politică foarte simplă: „America e pe primul loc”. În același timp, suntem un vecin grozav pentru întreaga lume. Dar trebuie mai întâi să fim corecți cu noi înșine, asta e…”

VOA: Veți discuta despre schimbările climatice cu președintele Xi ?

Donald Trump: „O să vorbim despre asta. Discutăm multe lucruri. Dar subiectul cel mai important, despre care trebuie să vorbim, este comerțul. E ceea ce oamenii vor sa audă. Din câte se știe, el vrea să facă ceva cu clima, e dificil, dar sunt sigur ca va face. El îmi e prieten și e un om bun, dar avem și niște mici dispute. Repet: de țara noastră s-a profitat ani de-a rândul, fapt care nu trebuie să se mai întâmple.”

VOA: Camera Comunelor din Marea Britanie e pe cale să supună votului acordul privind Brexit. Premierul Theresa May se află aici. Brexit este o problemă comercială. Cum abordează May această problemă și ce impact ar avea asupra Statelor Unite?

Donald Trump: „Este ceva foarte complicat. I-am propus să facem ceva cu totul altfel, eu aș fi avut o atitudine mult diferită. Dar eu cred că e femeie de treabă, care muncește mult. Mă refer la faptul că trece prin, este într-o situație dificilă pentru ea. Eu aș fi abordat altfel problema, altfel aș fi procedat. În opinia mea, conceptul de separare este bun. E bine că își doresc propria lor identitate, propriile legi privind migrația și nu vor să li se indice ce trebuie și ce nu trebuie să vrea. Trebuie să spun că ea (May) lucrează foarte intens.”

VOA: În ceea ce privește impactul Brexit asupra Statelor Unite, vor fi afectate SUA la modul direct de Brexit sau vor urmări cele întâmplate din fotoliul de spectator?

Donald Trump: „Ei bine, am spus, da, că suntem într-o anumită măsură niște spectatori.”

VOA: Nu va avea Brexit niciun impact asupra Statelor Unite?

Donald Trump: „Este țara lor și ei au dreptul să procedeze așa cum consideră ei de cuviință. Noi vom urmări cum va vota parlamentul. Se pare că va fi foarte interesant, indiferent de ce vor face. Uniunea Europeană este o organizație destul de dură. Aș spune că în probleme de comerț sunt la fel de duri ca și China. Și ei vor fi următorii, vor fi următorii. Cert este că ei negociază foarte prost cu noi. Au impus bariere serioase, bariere greu de trecut. Au și bariere comerciale netarifare, au și tarife. În ultimii ani de comerț cu ei, pierdem anual câte 151 miliarde de dolari. Asta e Uniunea Europeană? Merită să te gândești la asta: ei vorbesc atât de frumos, dar au un comportament foarte dur în probleme de comerț. Iată de ce au avut o atitudine dură față de ea. Dar noi vom avea grijă de partea noastră. Asta vă pot promite. ”

VOA: Să trecem la economia noastră internă. Este posibil ca activitatea guvernului să fie suspendată temporar săptămâna viitoare. Cum credeți, se va întâmpla sau nu așa, și dacă da, va avea vreun impact asupra economiei globale?

Donald Trump: „Nu pot să vă spun dacă activitatea guvernului va fi suspendată. Nimeni nu poate ști asta. Pot spune doar că noi asigurăm securitatea frontierelor noastre. Vom avea frontiere sigure. Ați văzut ce am făcut cu acele caravane, așa încât ele au luat cale întoarsă. Noi suntem obligași să asigurăm securitatea. Nu le putem permite oamenilor să vină ilegal în țara noastră. Oamenii vor veni la noi în baza realizărilor și competențelor lor. Avem nevoie de oameni. Avem cea mai mică rată de șomaj în ultimii 51 de ani. Ave nevoie de oameni în țara asta. La noi vin companii la noi. Premierul Japoniei Abe tocmai mi-a spus că transferă două companii auto - vor deschide două uzine mari. Nu auzi des astfel de lucruri, dar ele se întâmplă. Ați auzit despre General Motors - și nu știu ce sa întâmplat cu General Motors - dar tendința este exact opusă. Și voi spune asta - economia noastră nu a fost niciodată într-o stare mai bună. Avem indici economici de necrezut, ați văzut asta. Și se petrec multe lucruri bune.”

VOA: Doriți ca legislativul să aloce 5 miliarde de dolari pentru ridicarea unui zid (la hotar cu Mexicul). Deocamdată, Congresul spune că nu face una ca asta. Ce va urma?

Donald Trump: „Vom trăi și vom vedea.”

XS
SM
MD
LG