Linkuri accesibilitate

UE a decis să mărească presiunile asupra Republicii Belarus


Punctul de trecere Bruji, Kuznița, de la granița dintre Polonia și Belarus, 15 noiembrie 2021.
Punctul de trecere Bruji, Kuznița, de la granița dintre Polonia și Belarus, 15 noiembrie 2021.

Uniunea Europeană a decis luni să mărească presiunile asupra R. Belarus sancționând companiile aeriene acuzate că ajută regimul de la Minsk să poarte un „război hibrid” contra blocului cu 27 de membri, la granița dintre Belarus și Polonia. UE deja a impus patru seturi de sancțiuni împotriva R. Belarus, în urma alegerilor prezidențiale disputate de anul trecut.

Acum, europenii pregătesc încă o serie de sancțiuni, iar luni miniștrii de externe din UE au extins lista de pedepse pentru a include companiile aeriene, agențiile de voiaj și alte entități bănuite că aduc la Minsk migranți, încurajându-i să treacă ilegal frontiera cu Polonia. „Decizia de astăzi reflectă hotărârea Uniunii Europene de a contracara instrumentalizarea migranților în scopuri politice. Ripostăm față de această practică ilegală și inumană”, a spus luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Între timp, la Minsk, președintele Alexandr Lukașenka a încercat să minimalizeze importanța noilor sancțiuni. „Ne vom apăra. Nu avem încotro”, a spus el citat de agenția de știri Belta. Tot luni, țările baltice și Polonia au adoptat o declarație comună în care cer ca Republica Belarus să dea socoteală pentru trafic de oameni.

XS
SM
MD
LG