Linkuri accesibilitate

Un bonom jovial în fruntea Uniunii Creştin-Democrate din Germania


Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creștin-Democrate
Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creștin-Democrate

Cine este noul lider al CDU, Armin Laschet?

Jovial, popular şi prietenos. Trei însuşiri care îl caracterizează pe noul lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, ales sîmbătă de către delegaţii congresului celui mai influent partid din Republica Federală.

Un bonom jovial în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Ocuparea funcţiei de preşedinte CDU îi deschide acum şi calea spre postul guvernamental cel mai important, cel al cancelarului. Până atunci, însă, vor mai trece câteva luni complicate, nu numai din cauza coronaproblemelor, ci şi din cauza rivalităţilor din interiorul partidului. Încurcate sunt şi relaţiile cu partidul frate, Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria.

Despre primul ministru bavarez şi liderul creştin-social, Markus Söder, se ştie că şi el ar dori să ocupe scaunul cancelarei Merkel, care după alegerile generale din această toamnă se va retrage din politică.

În aparenţă, rivalităţile între Söder şi Laschet au încetat. Toată lumea ştie că ele nu au fost aplanate. Amândoi se feresc acum să facă declaraţii referitoare la candidatura pentru funcţia de cancelar, afirmând că această chestiune se va discuta între cele două partide în această primăvară.

Laschet, în vîrstă de 59 de ani, încearcă să pedelaze pe faptul că este fiul unui miner. Reliefînd această descendenţă muncitorească, dar şi faptul că este catolic, Laschet vrea să capteze şi electoratul care, în mod tradiţional nu votează cu CDU. În ce măsură va reuşi însă să-i convingă pe adversarii săi din interiorul partidului să-l susţină şi să nu obstrucţioneze nominalizarea sa pentru candidatura la cancelariat, se va vedea în următoarele luni.

Contra lui Laschet s-a poziţionat aripa conservatoare din CDU, reprezentată de Friedrich Merz care nici de data asta nu a obţinut majoritatea voturilor pentru a prelua şefia partidului. Susţinătorii cei mai vocali ai liniei conservatoare se află în est. Nu întîmplător, acolo există şi voci care n-ar avea nicio problemă să conlucreze cu partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Asta s-a văzut anul trecut, in februarie, în landtag-ul din Turingia când creştin-democraţii l-au votat împreună cu AfD pe primul ministru. Linia politică a CDU de a nu colabora cu AfD a fost încălcată, iar primul minstru ales a demisionat, făcând loc unui premier provizoriu.

Ostilitatea Alternativei pentru Germania faţă de Laschet nu e niciun secret. După ce s-a aflat că el va prelua preşedinţia partidului, comentariul sarcastic al unui activist AfD a fost aplaudat în est. Inventând un nou cuvânt, actvistul a spus că Laschet va continua să „merkeluiască” („weitermerkeln”), adică nu se va abate de linia politică a cancelarei.

Laschet, într-adevăr, este cunoscut pentru sprijinul acordat politicii lui Merkel. Inclusiv deciziilor umanitare privitoare la migranţi.

Armin Laschet reprezintă continuitate şi stabilitate politică. În funcţia de prim ministru al land-ului Renania de Nord-Vestfalia a dovedit că este capabil de a gestiona situaţii complicate. De ce n-ar dovedi asta şi ca şef al guvernului federal?

Previous Next

XS
SM
MD
LG