Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sanatateinfo.md


Invitata noastră este Irina Papuc de la sanatateinfo.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

„De la 1 septembrie, peste 42.000 de lucrători medicali ar trebui să ridice lefuri mai mari cu 30 la sută. Este o promisiune a Guvernului, care și-a asumat răspunderea pentru majorarea lor. Documentul, care prevede modificări la Regulamentul de salarizare, este acum în dezbateri publice.

Autoritățile estimează că vor avea nevoie de peste 362 de milioane de lei pentru acest scop...

Majorarea anunțată nu corespunde însă cu așteptările angajaților din sistem care muncesc acum și cu salarii sub media pe economie, iar micile majorări nu fac decât să perpetueze sărăcia și dorința lor de a emigra în căutarea unor venituri cu adevărat decente.

Curtea de Conturi a identificat al treilea an la rând nereguli în eliberarea medicamentelor compensate. În peste 600 de mii de rețete, cu valoarea totală de 76 de milioane de lei, au fost constatate erori. În cele mai multe cazuri auditorii au găsit vârste diferite și neveridice pentru unul și același cod personal de identificare. În peste 4.000 de rețete datele beneficiarului corespundeau cu numele medicului care a prescris rețeta, iar în peste 400 din cazuri nu existau niciun fel de date ale persoanei care ar fi beneficiat de medicamente compensate. Nu este primul raport de audit care identifică erori grave la acest capitol. Anterior Curtea de Conturi anunța că la mijloc ar fi vorba despre delapidări, acuzații negate de CNAM.

Rămânem la bani și transparența în Sănătate și vă invităm să citiți un reportaj despre plățile neoficiale din sistemul din Republica Moldova.

Polița nu-i protejează de cheltuieli suplimentare, dar nici nu sunt determinați să afle când legea este de partea lor...

Jurnalista Violeta Colesnic i-a întrebat pe oamenii din satul Hrușova, raionul Căușeni, de ce plătesc din banii lor servicii medicale de care ar trebui să beneficieze gratuit, în baza poliței, și dacă știu care sunt drepturile lor, ca și persoane asigurate. Răspunsul este întotdeauna același – polița nu-i protejează de cheltuieli suplimentare, dar nici nu sunt determinați să afle când legea este de partea lor.

La rubrica știri externe, puteți citi despre faptul că The Lancet a publicat recent un studiu care oferă o altă perspectivă asupra politicilor de testare. „Cum testăm corect?” a devenit una dintre cele mai frecvente întrebări în timpul pandemiei. Studiul The Lancet mută accentele nu numai către cantitate, dar către rapiditate. Astfel, o întârziere de 3 zile sau mai mult între apariția simptomelor și testare nu va reduce transmiterea virusului suficient pentru a controla răspândirea ulterioară a acestuia.

Accesați și site-ul nostru Sanoteca.md, unde puteți găsi informații utile despre sănătate: săptămâna aceasta vă propunem să citiți despre grăsimile trans, despre efectele excesului de testosteron la femei, despre retenția de apă din organism sau cum să alegeți un dezinfectant calitativ și inofensiv. Lista poate fi completată cu numeroase articole, în funcție de interesele și preocupările Dumneavoastră.”

XS
SM
MD
LG