Ignatiev refuză de fiecare dată să treacă Nistrul, invocând că ar putea fi reținut în baza așa-numitei „legi a separatismului”. Exact pentru acea perioadă, 15-17 ianuarie, negociatorul-șef de la Tiraspol a fost citat, în calitate de cetățean ucrainean, de serviciul ucrainean de securitate (SBU), la sediul său din Vinnița, pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzații de colaborare „cu statul agresor”, Rusia.
- Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | Dilema Ignatiev și alte întâmplări care dau tonul pentru 2024
La reuniunea de marțea viitoare, Tiraspolul vrea să discute despre taxele vamale pe care sunt obligate să le plătească, începând cu 1 ianuarie 2024, companiile transnistrene înregistrate la Agenția Servicii Publice, la fel ca și cele de pe malul drept. Tiraspolul susține că bugetul regiunii va pierde din această cauză milioane de dolari anual.
- Te-ar putea interesa și: Transnistrenii au protestat împotriva taxelor vamale, la punctul intern de trecere de la Bender
Chișinăul e de părere că liderii regiunii politizează subiectul. Biroul politici reintegrare de la Chișinău a explicat că, în acest fel, agenții economici din stânga Nistrului sunt încadrați în câmpul legal al statului R. Moldova, acesta fiind un pas în reîntregirea țării.
Ca răspuns la introducerea taxelor vamale, așa-numitele autorități transnistrene au anunțat că anulează „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol și că entitățile juridice din regiune care se află sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife pentru apă, căldură, curent și gaze ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului, adică mai mari.
Reprezentanții Biroului au spus Europei Libere că vor să discute la Tiraspol situația fermierilor din Dubăsari și a școlilor cu predare în limba română din regiune, care vor fi afectați de aceste măsuri.