Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Serebrian se va întâlni la Tiraspol cu Ignatiev, suspectat în Ucraina de colaborare cu Rusia


Vedere din Piața Suvorov din Tiraspol, cu steagurile unor republici autoproclamate care au recunoscut „independența” Transnistriei.
Vedere din Piața Suvorov din Tiraspol, cu steagurile unor republici autoproclamate care au recunoscut „independența” Transnistriei.

Reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol în reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, vor avea prima întâlnire din acest an în formatul „1+1”, pe 16 ianuarie, la oficiul OSCE de la Tiraspol. Biroul politici reintegrare a confirmat participarea.

Ignatiev refuză de fiecare dată să treacă Nistrul, invocând că ar putea fi reținut în baza așa-numitei „legi a separatismului”. Exact pentru acea perioadă, 15-17 ianuarie, negociatorul-șef de la Tiraspol a fost citat, în calitate de cetățean ucrainean, de serviciul ucrainean de securitate (SBU), la sediul său din Vinnița, pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzații de colaborare „cu statul agresor”, Rusia.

La reuniunea de marțea viitoare, Tiraspolul vrea să discute despre taxele vamale pe care sunt obligate să le plătească, începând cu 1 ianuarie 2024, companiile transnistrene înregistrate la Agenția Servicii Publice, la fel ca și cele de pe malul drept. Tiraspolul susține că bugetul regiunii va pierde din această cauză milioane de dolari anual.

Chișinăul e de părere că liderii regiunii politizează subiectul. Biroul politici reintegrare de la Chișinău a explicat că, în acest fel, agenții economici din stânga Nistrului sunt încadrați în câmpul legal al statului R. Moldova, acesta fiind un pas în reîntregirea țării.

Ca răspuns la introducerea taxelor vamale, așa-numitele autorități transnistrene au anunțat că anulează „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol și că entitățile juridice din regiune care se află sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife pentru apă, căldură, curent și gaze ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului, adică mai mari.

Reprezentanții Biroului au spus Europei Libere că vor să discute la Tiraspol situația fermierilor din Dubăsari și a școlilor cu predare în limba română din regiune, care vor fi afectați de aceste măsuri.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG