Uniunea Europeană și România sunt alături de cetățenii Republicii Moldova. La Chișinău este nevoie de un guvern care va implementa reforme. Scrutinul parlamentar din 11 iulie poate mobiliza cetăţenii de acasă, dar și pe cei din diaspora şi migranţii din Republica Moldova, a declarat Europei Libere Viorel Badea deputatul PNL din Parlamentul României.
Europa Liberă: Ce miză credeți că au aceste alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie?
Viorel Badea: „Fundamentală, au o miză fundamentală. Eu cred că este o oportunitate care apare o dată la 100 de ani.”
Europa Liberă: De ce?
Viorel Badea: „Pentru că, în momentul acesta, chiar toate astrele sunt aliniate, există posibilitatea ca partidele proeuropene să facă o figură frumoasă.”
Europa Liberă: Dar ele sunt răzlețite...
Viorel Badea: „Din păcate, da. N-am înțeles niciodată cum de cuvântul „unire” poate să însemne același lucru cu cuvântul „despărțire”. Deci, nu are și asta nu apare nici în dicționarele limbii românești, dar am totuși speranța că partidele care privesc înspre Europa vor avea o șansă frumoasă de a-și atinge scopul politic pe care și l-au propus, și anume acela de a oferi Republicii Moldova o nouă perspectivă, o perspectivă pe care o merită și pe care și-o dorește de cel puțin trei decenii.”
Europa Liberă: Luați în calcul că totuși jucătorii politici de pe stânga, care nu vor să risipească niciun vot, îi vor lăsa în pace pe cei care, eventual, ar putea să ia guvernarea, cei cu viziuni proeuropene?
Viorel Badea: „Este totul posibil în politică. Mai mult decât atât, de multe ori acesta este scopul unora dintre partide, tocmai de a face imposibilă misiunea contracandidaților.
Este un moment excepțional
Eu sper totuși ca populația, cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că, acum mai mult ca niciodată, au posibilitatea să îi facă pe oamenii politici să-i aprecieze la adevărata lor valoare. Este un moment excepțional, eu până acum, sincer, nu am mai trecut printr-o asemenea perioadă care să dea efectiv posibilitatea populației să își spună cuvântul și să stabilească o nouă agendă publică și politică pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Curentul unionist nu se poate uni. Cel puțin, acum există două tabere – tabăra Partidului Unității Naționale și AUR. Ce i-ar fi putut uni și ce îi dezbină?
Viorel Badea: „I-ar fi putut uni un crez, îi dezbină o ambiție, dar eu sper ca toate partidele care reprezintă cu adevărat voința cetățenilor să reușească să formeze o majoritate în Parlamentul Republicii Moldova și să creeze o nouă agendă publică atât de necesară cetățenilor din Republica Moldova.”
Europa Liberă: AUR a ajuns în Parlamentul din România. AUR-ul de la București și AUR-ul de la Chișinău e unul și același?
Viorel Badea: „Nu. Eu din câte am văzut, nu se pare că ar fi unul și același, pentru că sunt alte personaje pe listele politice de aici. Este o încercare a unui partid recent înscris în Republica Moldova de a face o figură frumoasă, rămâne la latitudinea cetățenilor să le demonstreze că au înțeles foarte bine ce înseamnă un partid și ce înseamnă o ambiție a unor oameni politici.”
Europa Liberă: Să vorbim despre votul din diasporă. Cel mai bine ați putea să ne vorbiți despre cetățenii care și-au găsit un rost departe de casă. Care e și miza acestui vot din diasporă?
Viorel Badea: „Miza este întoarcerea acasă, miza este dezvoltarea constantă a Republicii Moldova, miza este transformarea dorinței în realitate, pentru că eu în toate preumblările mele vorbind cu foarte mulți basarabeni care trăiesc în afară, principala lor dorință era să revină acasă, să aibă o țară ca afară, cum se spune, și să poată să contribuie și la perspectivele bunăstării în Republica Moldova. Miza asta ar fi: reîntoarcerea acasă.”
Europa Liberă: Dar cunoașteți că nu toți politicienii văd cu ochi buni acest vot din străinătate? În Republica Moldova chiar s-au făcut și declarații de felul că cei din străinătate ar fi un „electorat paralel” și nu ar trebui ei să decidă viitorul Republicii Moldova.
Viorel Badea: „Nimeni, dar absolut nimeni nu poate să distrugă ceea ce a făcut Dumnezeu. Dumnezeu a făcut o națiune, Dumnezeu a făcut un neam, toți suntem parte a aceluiași neam. Că suntem în țară, că suntem în afară – suntem toți parte a aceluiași neam. Mai mult decât atât, întorcându-mă la Biblie, aș da exemplul acesta cu pericopa evanghelică a oii rătăcite: „Și-a lăsat păstorul oile sale și s-a dus s-o caute pe cea rătăcită”. Ce spune aceasta? Aceasta spune că un întreg nu poate exista fără o părticică, acela nu mai este întreg. Și atunci, eu cred că oamenii politici atât din Republica Moldova, cât și din România ar trebui să înțeleagă că acei oameni care au plecat nu pentru că și-au dorit să plece, ci pentru că au fost nevoiți să plece, acelor oameni noi trebuie să le acordăm tot respectul și trebuie să facem tot ceea ce este posibil să le facilităm întoarcerea acasă, pentru că ei asta își doresc și sunt parte a neamului nostru.”
Europa Liberă: Mulți dintre ei s-au integrat în societățile unde au găsit de cuviință să se stabilească și spun că nu ar mai reveni acasă.
Viorel Badea: „Unii nu vor mai reveni, asta este evident, sunt mulți care nu vor reveni, dar în mare parte eu cred că, dacă ar simți că la ei acasă se schimbă ceva, din mult dor și din multă dragoste pentru pământul lor s-ar întoarce, sunt sigur.”
Europa Liberă: Dar în ce ar consta schimbarea, pentru că alegătorul e agentul schimbării atunci când e cu buletinul de vot în mână?
Viorel Badea: „Oamenii vor să vadă că sunt respectați. În Occident, cel mai important aspect politic este respectul față de cetățean. În Occident, cetățeanul este deasupra instituției. În Occident, cetățeanul este centrul Universului, nimeni nu se poate atinge de un cetățean nici cu un deget. Bineînțeles, dacă el își respectă obligațiile pe care le are și dacă este, într-adevăr, în consonanță cu legile și cu regulile țării în care trăiește. Asta caută și românii din afară, fie că sunt basarabeni, fie că sunt orice altceva, moldoveni, olteni ș.a.m.d. Ei privesc către țară și se gândesc cu speranță că se vor întoarce atunci când, într-adevăr, acest stat îi va respecta și-i va pune în centrul Universului.”
Europa Liberă: Dar politicienii vânează voturile doar în campania electorală, ca după asta să uite de diasporă sau cum e?
Viorel Badea: „De multe ori, da. De multe ori așa se întâmplă. Din păcate, campania electorală este ca un fel de serbare gratuită, un fel de discotecă, toată lumea este fericită și a doua zi, când s-a terminat discoteca, vezi sticle aruncate pe jos, pereți distruși și intri în realitatea crudă, dar aici contează foarte mult și modul în care cetățeanul poate să-l înțeleagă, să-l analizeze și să îl identifice pe omul politic. Din păcate, însă, mulți dintre noi nu ne informăm cu exactitate asupra celor pe care îi votăm și ne trezim cu o mare dezamăgire, o dezamăgire care durează patru ani și care se poate prelungi la opt.”
Europa Liberă: Ați avut inițiative în Parlamentul de la București. Ați reușit să faceți tot ceea ce v-au cerut cei din diasporă?
Viorel Badea: „Nu, din păcate, nu reușim tot timpul să facem lucrurile...”
Europa Liberă: Dar ce ați reușit?
Vom încerca să reconectăm primăriile din România direct cu primăriile din Republica Moldova
Viorel Badea: „Foarte multe lucruri. De exemplu, am reușit să schimbăm modul în care sunt tratați românii care vin să lucreze în România în cazul în care și-au pierdut jobul în străinătate, modul în care companiile îi angajează pe acești oameni și, bineînțeles, au anumite subvenții de la stat. Acum, de exemplu, lucrăm la un proiect de lege care sper să treacă, prin care vom încerca să reconectăm primăriile din România direct cu primăriile din Republica Moldova pentru a putea să aibă acces la un fond pe care noi vrem să-l creăm acum printr-o inițiativă legislativă. Cât de cât se pot face lucruri, dar poți, într-adevăr, să izbândești sută la sută în momentul în care toți oamenii politici vor înțelege ce înseamnă cu adevărat diaspora, ce înseamnă românii care sunt plecați în străinătate sau ce înseamnă românii care trăiesc în jurul acelor frontiere ale țării.”
Europa Liberă: Cum s-ar dezvolta relația dintre Chișinău și București în cazul când la putere vin partidele de dreapta, proeuropene, și în cazul când vin partidele proruse, cu viziuni de stânga?
Viorel Badea: „Atâta timp cât partidele politice din Republica Moldova respectă întocmai regulile care sunt recomandate de Bruxelles, bineînțeles că pot fi partenerii noștri. Dacă nu respectă aceste reguli, normal că România nu poate trece peste recomandările care se fac în capitalele europene și nu poate ea singură să stabilească cu cine joacă aici, în Republica Moldova, și pe cine evită.”
Europa Liberă: Promisiunea reunificării celor două state românești, promisiune electorală, cât cântărește ea?
Viorel Badea: „Ea cântărește foarte mult, dacă înțelegem exact momentul și modalitatea în care se poate întâmpla acest lucru.”
Europa Liberă: Cum trebuie a fi înțeles acest moment?
Viorel Badea: „Practic, eu zic că, dacă este să privim cu corectitudine și cu realism, este mult mai fezabilă crearea unor spații comune. Acesta, din punctul meu de vedere, ar fi un soi de premergător al reunificării – să creăm spații comune în cultură, să creăm spații comune în media, spații comune în educație, să avem – de ce nu? – poate chiar o echipă olimpică comună. Deci, să începem să pregătim, cum ar veni, Unirea care, cu siguranță, este inevitabilă, dar, în același timp, diplomația de la București, cât și diplomația de la Chișinău trebuie să își asume total rolul acesta al promovării necesității reunirii acestui neam, promovării în toate cancelariile străine, pentru că Unirea nu mai este un proces pe care îl controlăm numai noi, este un proces care se controlează la nivel global. Nu suntem singuri pe lume, să hotărâm noi între noi ce facem. Și bineînțeles, dacă pe cele două maluri ale Prutului se va ajunge la acel moment în care vom decide cu toții că ne dorim din tot sufletul acest lucru, diplomația noastră va trebui să-și pună ca principal scop acest ideal al reunificării.”
Europa Liberă: Foarte mult se spune că de la „podurile de flori” trebuie să se treacă la podurile de infrastructură - infrastructură terestră, energetică și economică, investiții, în primul rând.
Viorel Badea: „Investiții, în primul rând... O să fie o conferință importantă a Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova, unde o să se spună foarte multe lucruri interesante. O să particip și eu. Eu cred că aceasta este miezul – necesitatea de a încuraja companiile românești, și nu numai, și europene de a fi prezente în Republica Moldova, de a angaja oameni, de a crea piețe, de a promova produsele din Republica Moldova în întreaga Europă. Practic, eu cred că acesta este miezul de la care putem să repornim o relație frumoasă între Basarabia și România și restul Europei.”
Europa Liberă: De ce a fost atât de timid procesul de a aduce investiții în Republica Moldova?
Viorel Badea: „Pentru că nu au fost condițiile cele mai bune, de multe ori au fost piedici, de multe ori au fost intimidări, de multe ori cei care au venit și au avut intenția să dezvolte un business aici s-au împiedicat de tot felul de obstacole, iar oamenii de afaceri vorbesc între ei. Vă dați seama, dacă un om de afaceri a avut probleme cu autoritățile, a fost obiectul unor abuzuri, automat acest lucru s-a aflat în tot mediul de afaceri și, bineînțeles, sunt mulți care au zis: decât să merg acolo să am probleme, mai bine mă duc și investesc în alte părți, unde am posibilitatea să mă dezvolt, pentru că adevărata religie a unui om de afaceri este profitul. Ceea ce mă îngrijorează pe mine în momentul acesta, însă, este faptul că sunt foarte multe companii, mă îngrijorează pentru Basarabia, nu pentru România, pentru România îmi face plăcere, dar sunt foarte multe companii din Republica Moldova care își mută businessurile în România. Și asta este o mare problemă – depopularea mediului de afaceri în Republica Moldova este problema la care trebuie să ne gândim cu toții.”
Europa Liberă: Foarte mulți au trecut Prutul, ducându-și acolo businessul.
Viorel Badea: „Pentru că acolo sunt în siguranță, spun ei. Asta îmi spuneau ei, că acolo au siguranța profitului și au siguranța investițiilor, aici, însă, nu au.”
Europa Liberă: Și cum vedeți Republica Moldova post-electorală?
Viorel Badea: „Nu am de unde să știu. Asta știu numai alegătorii, de asta eu îmi doresc ca ei să iasă în număr cât mai mare la vot și să înțeleagă că trebuie își facă simțită prezența, pentru că adevărații stăpâni (deși nu pare), adevărații stăpâni sunt cei care votează.”