Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin pare decis să rețină puterea prin intermediul altor structuri


Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, după încheierea conferinței sale anuale, 15 ianuarie, 2020
Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, după încheierea conferinței sale anuale, 15 ianuarie, 2020

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat miercuri, 15 ianuarie, într-un discurs despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale parlamentului, planurile sale pentru reforma constituțională și restructurarea verticalei puterii în Rusia. Pe fundalul acestor propuneri, premierul Dmitri Medvedev și-a dat demisia și a fost înlocuit de șeful Fiscului, Mihail Mișustin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Planul propus de Vladimir Putin a fost descris de unii analiști drept scenariul Nazarbaiev: asemenea conducătorului kazah, după ce va părăsi fotoliul de președinte, liderul de la Kremlin intenționează să mențină puterea în mâinile sale prin intermediul altor structuri.

Constituția nu-i permite lui Vladimir Putin să candideze pentru încă un mandat consecutiv...

În prezent, Constituția nu-i permite lui Vladimir Putin să candideze pentru încă un mandat consecutiv de președinte. Liderul rus a sugerat chiar că ar fi de acord cu eliminarea cuvântului „consecutiv” din prevederea constituțională, ceea ce ar limita numărul posibil de mandate prezidențiale la două și atât. Adică viitorul președinte nu ar mai avea opțiunea unei rocade de tip Putin-Medvedev (2008 - 2012) , când cei doi au schimbat între ei fotoliile de președinte și prim-ministru.

Что Путин предлагает поменять, и чего он на самом деле хочет
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00

Să rămână aceeași Constituție, dar să se schimbe

Conform noului plan, camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat va prelua o parte din împuternicirile președintelui și va putea confirma în funcție prim-ministrul, vicepremierii și alți miniștri. Președintele nu va putea să respingă aceste numiri, dar va putea apoi să demită membrii guvernului. Șeful statului va putea să numească conducerea organelor de forță doar după consultarea Consiliului Federației, camera superioară a legislativului rus.

De asemenea, va fi sporită puterea guvernatorilor regiunilor, iar adunarea lor – Consiliul de Stat – va fi consfințită în Constituție. Presa rusă scrie că aceasta ar putea fi structura prin intermediul căreia Vladimir Putin intenționează să rămână la putere.

Curtea Constituțională se va bucura și ea de o importanță mai mare: va putea verifica legile înainte de promulgarea lor de către președinte. Ba mai mult, va putea verifica și alte acte legislative și normative, nu doar legi.

În timp ce atribuțiile președintelui vor fi restrânse, criteriile de participare în alegerile prezidențiale vor fi mai dure: candidații trebuie să nu fi avut niciodată în viață cetățenie străină sau permis de ședere în altă țară și trebuie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia. Potrivit Current Time, această modificare ar putea fi una cu dedicație pentru liderul opoziției Alexei Navalinîi, care a avut anterior afaceri în Muntenegru. De altfel, tuturor demnitarilor de stat de rang înalt li se va interzice să aibă cetățenia altui stat.

Tuturor demnitarilor de stat de rang înalt li se va interzice să aibă cetățenia altui stat..

Nu în ultimul rând, Vladimir Putin a propus să introducă în textul Constituției stipulări clare privind superioritatea legislației ruse asupra tratatelor și acordurilor internaționale. În practică, asta înseamnă că deciziile și hotărârile instituțiilor internaționale nu se vor aplica pe teritoriul Rusiei decât dacă sunt compatibile cu prevederile Constituției ruse. Analiștii spun că această măsură e menită, printre altele, să scape Kremlinul de povara executării hotărârilor CEDO, unde Rusia este adesea condamnată.

Modificările au fost descrise în presa rusă și internațională drept o tranziție dinspre un sistem prezidențial autoritar către un regim parlamentar. Pe de altă parte, politicieni din opoziție ca Alexei Navalinîi sau fostul premier Mihail Kasianov spun că, de fapt, aceste măsuri sunt menite să camufleze intenția lui Putin de a rămâne la putere după expirarea mandatului prezidențial.

Unul din autorii actualei Constituții a Federații Ruse, Oleg Rumeanțev, crede că planul lui Vladimir Putin are și scopul de a preveni pornirile contestatare din țară, stimulate de concentrarea puterii la Kremlin, prin redistribuirea formală cel puțin a unor responsabilități și atribuții.

Nască și-nflorească

Cealaltă mare temă care a ocupat o bună parte din discursul președintelui rus a fost situația socio-economică din țară, care e cauza unei nemulțumiri crescânde a cetățenilor ruși. Nu întâmplător, centrul de cercetări Levada a publicat miercuri, 15 ianuarie rezultatele unui sondaj care arată că doar 38% din respondenți ar vota pentru Putin dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale în Rusia.

Așa că Vladimir Putin a luat în vizor declinul demografic al țării și a pus drept obiectiv creșterea fertilității în Rusia de la 1,5 copii la o femeie, cum e în prezent, până la 1,7 copii. „Soarta Rusiei depinde de câți vom fi: câți copii se vor naște în familiile rusești, cine vor deveni și ce valori vor avea”, a declarat Putin.

Pentru a atinge acest țel, președintele rus a promis indemnizații majorate la naștere - 467.000 de ruble pentru primul copil, 617.000 pentru al doilea și 450.000 din contul ipotecii pentru al treilea - și alocații lunare de 5500 de ruble pentru creșterea copiilor până la șapte ani, față de trei ani în prezent.

Măsurile sociale anunțate de Putin nu se opresc aici. El a mai promis 550 de miliarde de ruble pentru modernizarea spitalelor, includerea în Constituție a mecanismului de indexare a pensiilor și a prevederii că salariul minim nu poate fi mai mic decât coșul minim de consum.

Vladimir Putin mai vrea ca elevii să primească un prânz gratuit cu mâncare caldă la școală...


Vladimir Putin mai vrea ca elevii să primească un prânz gratuit cu mâncare caldă la școală. Pe rețelele sociale s-a speculat că acest program alimentar e de fapt pregătit pentru firma Concord a lui Evghenii Prigojin, numit în presa străină „bucătarul lui Putin”. Compania a publicat un comunicat prin care neaga intenția de a participa în acest program.

Unul pleacă, altul vine

Deși întregul pachet de schimbări constituționale va fi adoptat abia în urma unei consultări populare ( nu este clar sub ce formă), premierul Dmitri Medvedev a anunțat la scurt timp după discursul președintelui, demisia în bloc a guvernului. Argumentul fiind că un pas necesar pentru ca președintele Putin să-și poată pune în aplicare planurile de reformă.

Unele surse din Rusia scriu însă că unul din motive, pe lângă reformele anunțate de Putin, ar fi și pachetul de măsuri socio-economice propus de președinte, care implică costuri enorme pentru bugetul federal și a nemulțumit blocul financiar-economic din guvern.

Unii miniștri ruși spun că au aflat despre demisia guvernului cu puțin timp înainte de a fi anunțat, însă jurnaliștii observă că Medvedev și-a anulat mai devreme participarea la Forumul economic din Gaidarovsk pentru prima dată în ultimii șapte ani, ceea ce sugerează că decizia era luată din timp.

Și mai grăitor e faptul că lui Vladimir Putin nu i-au trebuit decât câteva ore să numească un nou premier – Mihail Mișustin, până acum șeful Fiscului rus. Dmitri Medvedev va prelua poziția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate, condus de Putin. Mai puțină putere dar semnalul că va rămâne un colaborator apropiat al președintelui.

XS
SM
MD
LG