Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: Este o coaliție logică între PD și PSRM. Sunt două partide profund neeuropene


O discuție cu analistul politic occidental, despre actuala situație politică din R. Moldova şi despre vizitele anunțate pentru săptămâna viitoare.

Comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, vicepremierul rus Dmitri Kozak și directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden, sunt așteptați luni în Republica Moldova pentru a oferi o soluție în ceea ce privește viitoarea coaliție de guvernare. Azi PDM a adresat PSRM o invitație la dialog pentru crearea unei majorități parlamentare. Democrații spun că sunt hotărâți să ia „măsurile necesare” pentru evitarea alegerilor anticipate și găsirea unor „soluții potrivite” care să răspundă „așteptărilor de stabilitate şi progres ale cetățenilor”. Analistul occidental Vladimir Socor anticipează deblocarea crizei politice de la Chișinău.

Interviu cu Vladimir Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: La Chișinău sunt așteptați trei oficiali străini – din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. Toți vor veni la Chișinău luni. Unii spun că este săptămâna decisivă pentru crearea unei majorități parlamentare, iar democrații au invitat socialiștii la discuții pentru crearea unei coaliții în Parlament. Se întâmplă după aproape trei luni de tăcere a democraților. Ce credeți Dvs. că se pune la cale?

Probabil că se pune la cale o mediere a formării unei noi coaliții guvernamentale la Chișinău cu ajutorul reprezentanților a trei mari puteri – Rusia, UE și SUA...

Vladimir Socor: „Probabil că se pune la cale o mediere a formării unei noi coaliții guvernamentale la Chișinău cu ajutorul reprezentanților a trei mari puteri – Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. Probabil că aceste trei mari puteri s-au pus de acord, cel puțin în linii generale, asupra configurației unei guvernări de coaliție la Chișinău. După câte se pare, această guvernare ar fi compusă din Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc, și Partidul Socialiștilor, condus neoficial de Igor Dodon. După părerea mea, o asemenea formulă ar fi, cum s-ar exprima dl Igor Dodon, logică. Este o coaliție logică între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Ce au în comun aceste partide? În primul rând, caracterul neeuropean al politicii și în general al moralității acestor două partide. Sunt două partide profund neeuropene. Alt lucru pe care îl au în comun este relația cu Rusia. Dl Dodon are o relație privilegiată cu Rusia, dl Plahotniuc dorește să deschidă o relație cu Rusia. Dl Plahotniuc este izolat pe plan internațional mai mult decât oricând. A pierdut chiar și valoarea de întrebuințare a singurului său partener extern, care era conducerea Partidului Social Democrat din România, liderul acestui partid pleacă la închisoare, acest partid ieșind grav slăbit din alegerile europene recente. Partidul Social Democrat din România este suspendat de către gruparea partidelor socialiste din Parlamentul European. Deci, dl Plahotniuc își pierde ultimii avocați pe care îi mai avea și nu că erau avocați de soi, că nu erau de soi deloc, dar îi pierde și pe aceștia. În această izolare internațională, dl Plahotniuc, discreditat față de Uniunea Europeană, dorește să deschidă o relație cu Moscova. Eu am mai urmărit de câtva vreme încercările dlui Plahotniuc de a deschide această relație cu Moscova. Moscova nu-l agreează personal pe dl Plahotniuc, dar aproape cu siguranță că Moscova consideră posibilitatea și formula unei coalizări a Partidului Democrat, fără Plahotniuc personal, cu Partidul Socialiștilor.”

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Europa Liberă: Fiecare dintre acești trei actori internaționali – SUA, UE și Federația Rusă – s-ar părea că urmăresc scopuri proprii, scopuri diferite. UE și Statele Unite sunt foarte mult preocupate în ce măsură această criză politică din Republica Moldova poate influența dimensiunea economică, socială, politică, Federația Rusă se pare că vrea să-și promoveze alte interese. Credeți că toți trei ar putea să cadă de acord și chiar ar putea să se întâlnească la Chișinău toți trei acești oaspeți, demnitari înalți?

Aproape cu siguranță că Moscova consideră posibilitatea și formula unei coalizări a Partidului Democrat, fără Plahotniuc personal, cu Partidul Socialiștilor...

Vladimir Socor: „Interesant de văzut dacă se vor întâlni și între ei sau dacă vor avea întâlniri separate cu politicienii din Chișinău, dar cu siguranță că cei trei emisari s-au pus de acord dinainte. Asta e fără îndoială. Indiferent dacă se vor întâlni între ei la Chișinău sau dacă vor avea întâlniri separate cu politicienii moldoveni, e clar că cei trei emisari din străinătate s-au înțeles între ei dinainte. Vreau să subliniez faptul că valoarea geopolitică a Republicii Moldova este foarte mult supraestimată la Chișinău. Republica Moldova contează mult mai puțin din punct de vedere geopolitic și pentru Statele Unite, și pentru Rusia, decât își imaginează politicienii și presa din Chișinău. Moldova nu este o prioritate geopolitică pentru nimeni, Moldova nu prezintă interes geopolitic din niciun punct de vedere. Situația s-ar schimba în eventualitatea destabilizării Ucrainei și dacă Rusia s-ar reîntoarce în forță în regiunea aceasta, atunci s-ar schimba situația, atunci Moldova ar prezenta interes geopolitic, dar suntem foarte departe de un asemenea scenariu. Eu am îndemnat de mult timp pe toată lumea și îndemn și acum în Chișinău să nu se supraestimeze valoarea geopolitică a Republicii Moldova în percepția marilor puteri, inclusiv a Rusiei și a Statelor Unite. Acum, cei trei emisari internaționali care vin la Chișinău, diferența de rang între participantul american, pe de o parte, și participantul european și rus, pe de altă parte, e foarte mare. Participantul american este la cel puțin trei nivele ierarhice mai jos decât ceilalți doi. Deja avem o situație de dezechilibru.”

Europa Liberă: Și totuși, credeți că toți trei ar putea să agreeze o coaliție majoritară compusă din PDM și PSRM? Și ce atitudine ar avea față de Blocul ACUM?

Singura forță politică din R.Moldova care ar putea să repună statul pe parcursul european este Blocul ACUM, dar Blocul ACUM nu este pregătit în această etapă pentru guvernare...

Vladimir Socor: „Cei trei emisari ar putea să încurajeze partidele Democrat și Socialist să formeze coaliția guvernamentală. Un atare deznodământ ar fi, probabil, cel mai bun în situația actuală, din punctul de vedere al intereselor Republicii Moldova. Atât Partidul Democrat, în primul rând, cât și în al doilea rând, Partidul Socialiștilor au scos Republica Moldova de pe așa-numitul „parcurs european”. Cuvintele „parcurs european” au devenit la fel de discreditate cum devenise formula „povestea de succes”. Este o formulă pur verbală, formalistă în care nu se crede și care e pronunțată la ocazii, în lipsă de altceva. Singura forță politică din Republica Moldova care ar putea să repună statul pe parcursul european este Blocul ACUM, dar Blocul ACUM nu este pregătit în această etapă pentru guvernare. Participarea Blocului ACUM la guvernare ar avea consecințe fatale pentru viitorul acestui bloc, dar și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Ar fi foarte bine dacă Blocul ACUM capătă un răgaz de patru ani, timp în care să se pregătească pentru a prelua guvernarea data viitoare și între timp să folosească tribuna Parlamentului pentru a comunica într-un mod mai eficient cu societatea și populația Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor, practic, comandă, cel puțin o treime, dacă nu 40 la sută din totalul electoratului. Acest electorat nu poate fi exclus din viața politică. Și din acest punct de vedere e normal ca Partidul Socialiștilor să participe la guvernare. Nu poți exclude 40 la sută din electorat din participarea la viața politică și la guvernare, nu-l poți ostraciza, nu-l poți limita într-un ghetou, iar misiunea Blocului ACUM este de a comunica anume cu acest electorat în perspectiva următorului ciclu electoral, timp în care Blocul ACUM va putea să înjghebeze o echipă guvernamentală credibilă, care în acest moment lipsește.”

Europa Liberă: Dvs. excludeți anticipatele, un scenariu despre care se vorbea că e plauzibil, pentru că nu vor putea să se înțeleagă deputații în Parlament să creeze o coaliție de guvernare?

Dl Plahotniuc și dl Dodon vor ca această liniște să fie o zonă gri între Europa și Rusia, în care ei să-și poată face mendrele. Formula Blocului ACUM pentru liniște și stabilitate este Europa...

Vladimir Socor: „Scopul vizitei acestor emisari este anume de a încuraja cele două partide – Socialist și Democrat – să formeze o coaliție cu scopul de a evita alegerile anticipate. Marile puteri doresc liniște, nu doresc să obțină avantaje geopolitice în Republica Moldova – Moldova nu oferă niciun avantaj geopolitic nimănui –, nu doresc să obțină nimic altceva decât liniște. Dl Plahotniuc și dl Dodon vor ca această liniște să fie o zonă gri între Europa și Rusia, în care ei să-și poată face mendrele. Asta este formula lor pentru liniște și stabilitate. Formula Blocului ACUM pentru liniște și stabilitate este Europa. Europa garantează liniște și stabilitate în condiții de democrație și prosperitate.”

Europa Liberă: În cazul acesta, se va pune pe masa de negocieri vectorul politicii externe sau cum vedeți Dvs. această guvernare dintre socialiști și democrați?

Vladimir Socor: „Vectorul politicii externe nu e nevoie să fie pe masa nimănui, iar dacă va fi pe masa negocierilor, atunci desigur se va ajunge la o formulă vagă de compromis, care să satisfacă pe toată lumea și să nu schimbe, de fapt, nimic. Asta ar fi consecința formării unei coaliții între partidele Democrat și Socialist, ar cădea de acord asupra unei formule ambigue, care nu ar însemna nimic și ar satisface pe toată lumea, dar viitorul trebuie salvgardat, trebuie să ne uităm la viitorul Republicii Moldova. Și aici intervine problema Transnistriei. E foarte probabil ca rezolvarea problemei Transnistriei să fie conexată cu formula de guvernare din Chișinău.”

Europa Liberă: Deci ar fi compromisul între marile puteri?

Vladimir Socor: „Da. Eu chiar mă aștept la acest lucru, mă aștept ca un eventual compromis în privința coaliției de guvernare de la Chișinău să includă și o anticipare a rezolvării problemei Transnistriei într-un mod care satisface inclusiv Partidul Socialiștilor și Moscova. De aceea, eu mă tem că formarea unei asemenea coaliții va cuprinde în eventualul program sau în eventualele înțelegeri – deschise sau mai puțin deschise – și o înțelegere de principiu, și o demarare a unor negocieri pentru un anumit deznodământ, pentru o anumită rezolvare a problemei Transnistriei, ceva în direcția statutului special. Aici văd eu cel mai mare pericol, nu în formula unei guvernări democrată-socialistă, dar în formula unei asemenea guvernări care ar include o „rezolvare” a problemei Transnistriei pe baza unui statut special. Iată ce trebuie noi să evităm și să fim foarte vigilenți. Dacă apar asemenea indicii, să le analizăm și să le zăgăzuim imediat ce ele apar, pentru că, spuneam adineauri, e vorba de a salva viitorul Republicii Moldova. Indiferent de legislatura imediat următoare, noi trebuie să ne asigurăm că toate formulele europene sau românești pentru viitorul Republicii Moldova rămân deschise.”

E foarte probabil ca rezolvarea problemei Transnistriei să fie conexată cu formula de guvernare din Chișinău...

Europa Liberă: Credeți că Igor Dodon a reușit să-i facă imagine bună dlui Plahotniuc la Moscova, în fața dlui Putin?

Vladimir Socor: „Dacă a reușit nu știu, dar sunt sigur că acesta a fost unul dintre scopurile pentru care dl Plahotniuc l-a încurajat pe dl Dodon să se ducă la Moscova. Dl Dodon s-a dus nu numai în interesul propriu, dar și cu misiuni de la dl Plahotniuc. Ei au un aranjament. Noi am urmărit pas cu pas toate etapele aranjamentului între dnii Plahotniuc și Dodon și sunt sigur, sunt chiar indicii destul de convingătoare că dl Dodon a încercat să-i deschidă dlui Plahotniuc un drum spre Moscova. Nu a reușit să-i deschidă până acum. Personal cred că dl Plahotniuc rămâne complet indezirabil la Moscova, cum spun rușii, „нерукопожатный” (căruia nimeni nu-i strânge mâna, îl ignoră) la Moscova, cred că situația aceasta nu s-a schimbat, dar se schimbă, după cum se pare, atitudinea Moscovei față de o coalizare a Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor, fără dl Plahotniuc.”

Europa Liberă: Igor Dodon se vede săptămâna viitoare la Sankt Petersburg iarăși cu Vladimir Putin. Atunci se va lua decizia finală?

Vladimir Socor: „Nu știm. Cel mai important moment este momentul de luni. Să vedem ce mesaje vor aduce cei trei emisari. Indiferent dacă dl Plahotniuc participă personal sau nu participă personal la o guvernare de coaliție cu Partidul Socialiștilor, dl Plahotniuc va continua să tragă sforile din culise, așa cum a făcut-o și când nu era la Guvern. Dânsul nu era personal la Guvern până acum, dar domina Guvernul, trăgea toate ițele, era chiar un micro-manager. Lui îi place să gestioneze problemele în detaliu, nu deleagă o autoritate, el se implică personal. Deci, indiferent dacă dl Plahotniuc personal va participa la Guvern sau nu ca prim-ministru sau în altă calitate, e clar că dânsul va continua să domine guvernarea. Să ne mai amintim că dl Plahotniuc a promis Victoriei Nuland, cel puțin de două ori, să se retragă din politică și a păcălit-o pe dna Nuland. De altfel, dl Plahotniuc l-a păcălit și pe Narîșkin. Ne amintim că în anul 2010, la indicația Partidului Democrat și personal a dlui Plahotniuc a venit la Chișinău Serghei Narîșkin, pe atunci președinte al Dumei, acum este șeful Serviciului rus de spionaj, atunci era președinte al Dumei, ca să medieze formarea unui Guvern de coaliție între Partidul Democrat și cel Comunist. Partidul Democrat l-a păcălit pe dl Narîșkin, l-a folosit. De fapt, Partidul Democrat negocia cu celelalte partide pentru formarea unui Guvern de coaliție, dar a folosit negocierile mediate de Narîșkin ca instrument de presiune, ca să-i șantajeze pe ceilalți parteneri de coaliție și să ceară mai mult pentru a participa la o coaliție cu ei. I-a reușit dlui Plahotniuc, i-a reușit de minune.”

Dl Plahotniuc a promis Victoriei Nuland, cel puțin de două ori, să se retragă din politică și a păcălit-o pe dna Nuland. De altfel, dl Plahotniuc l-a păcălit și pe Narîșkin...

Europa Liberă: Ce sugestii aveți pentru deputații Blocului ACUM? Să meargă la întâlnire cu dl Dmitri Kozak?

Vladimir Socor: „Da, desigur să meargă. Dl Kozak este un factor foarte important. Cum să pierzi, să scapi o asemenea ocazie să-l evaluezi? E o ocazie foarte bună pentru politicienii moldoveni, care încă nu s-au întâlnit cu dl Kozak să-l întâlnească, să-l evalueze, să vadă cum se exprimă, dacă se poate negocia cu dânsul sau nu. E foarte important să evaluezi un adversar, pentru că dl Kozak este sută la sută un adversar, dar te întâlnești cu adversarul ca să-l evaluezi. Deci, sigur că trebuie să se întâlnească, dar mai important este cum să răspundă Blocul ACUM la scenariul care pare să se pună la cale a unei guvernări care ar exclude Blocul ACUM de la guvernare. Blocul ACUM trebuie să salute această situație, îi acordă un răgaz și salvează Blocul ACUM din dilema de a face compromisuri, fie cu democrații, fie cu socialiștii, compromisuri care ar putea să ducă la sacrificarea principiilor Blocului ACUM. Blocul ACUM este singura forță politică în Republica Moldova curată; curată din punct de vedere politic, moral, financiar, din toate punctele de vedere. Această curățenie trebuie păstrată.”

Europa Liberă: Exponenții curentului unionist spuneau că, dacă se ajunge la o înțelegere între socialiști și Blocul ACUM, ies în stradă și protestează. Iar dacă se face această majoritate parlamentară compusă din socialiști și democrați, n-o să se revolte nimeni?

Vladimir Socor: „De ce să se revolte? Aceste două partide au interese comune, au dependențe comune, dependențe comune financiare, dependențe comune politice și chiar aș spune dependențe comune plenare între partidele Socialist și Democrat, democrații fiind factorul principal, socialiștii – factorul secundar și laolaltă au o majoritate foarte substanțială în Parlament. De ce să se revolte cineva pentru un Guvern ales, majoritar, care reprezintă, probabil, aproape cu certitudine, majoritatea numerică, aritmetică a electoratului Republicii Moldova? Blocul ACUM are un răgaz să se pregătească, Blocul ACUM avea nevoie de acest răgaz, să se pregătească programatic cu echipa de guvernare și cu comunicarea dincolo de electoratul românofob.”

Europa Liberă: Ce ar putea să facă în continuare cei trei deputați independenți și cei șapte deputați ajunși în Parlament pe lista Partidului Șor?

Vladimir Socor: „De ei nu-i nevoie. Toți observatorii din Chișinău afirmă că cei trei pretinși independenți sunt oameni puși de dl Plahotniuc, e clar. Partidul „Șor” desigur e o rușine și orice partener al Partidului „Șor” ar trebui să se rușineze cu un asemenea partener de coaliție, dar oamenii lui Șor pot să fie în Parlament, pot să fie serviabili, pot să presteze servicii atunci când e nevoie de o majoritate constituțională. Pentru o majoritate legislativă aritmetică nu e nevoie de Partidul „Șor”, dar de ei ar fi nevoie pentru o majoritate constituțională. Și atunci, ei pot să se alăture unei majorități constituționale și prin însăși prezența lor să compromită orice formulă care ar include Partidul „Șor”.”

XS
SM
MD
LG