Linkuri accesibilitate

Zelenski cere din nou impunerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei


Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a spus că dacă nu va fi impusă o zonă de interdicție aeriană (no-fly zone) deasupra Ucrainei, comunitatea internațională va fi responsabilă pentru o catastrofă umanitară în masă.

Zelenski a declarat într-o nouă alocuțiune televizată că Rusia și-a intensificat invazia începută cu 14 zile în urmă și că lumea nu poate sta cu mâinile în sân.

„Rusia folosește rachete, avioane și elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a spus el.

NATO a respins săptămâna trecută o cerere a Kievului privind impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, din cauza temerilor că o confruntare directă cu Rusia ar putea declanșa un război mai amplu.

De asemenea, Zelenski a cerut puterilor occidentale să accepte urgent oferta Poloniei de a pune la dispoziția Ucrainei avioane de luptă MiG-29 de fabricație rusească, pe care piloții ucraineni știu să îl piloteze.

Washingtonul a respins marți 8 martie planul Poloniei de a transfera flota sa de avioane MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina, prin intermediul bazei aeriene americane de la Ramstein, din Germania. Washingtonul se ferește de o astfel de mișcare, deoarece ar putea escalada conflictul.

„Deci, când se va lua o decizie? Priviți: suntem în război! Nu avem timp pentru toate aceste semnale. Nu este vorba de ping-pong! Vorbim de vieți omenești! Încă o dată, vă rugăm să vă decideți rapid. Nu transferați responsabilitatea, trimiteți-ne avioanele!”, a declarat Zelenski.

Întrebat ce părere are Moscova despre propunerea poloneză, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceasta ar crea un „scenariu potențial periculos și nedorit”.

XS
SM
MD
LG