Uniunea Avocaților din Moldova va propune Ministerului Justiţiei un set de prevederi legale de natură să asigure respectarea drepturilor avocaților în exercitarea funcției. Avocații susțin că actuala legislație nu le oferă protecţie, motiv din care apărătorii ajung ținte ale unor atacuri şi intimidări. Inițiativa vine după ce doi avocați au semnalat că recent le-au fost incendiate automobilele.
Your browser doesn’t support HTML5
Cunoscuta avocată Doina Ioana Străisteanu consideră că incendierea automobilului său personal, parcat în faţa sediului în care ea are oficiu, sediu supravegheat cu mijloace video, are legătură directă cu activitatea sa profesională. Ea presupune că mai multe persoane au o atitudine neprietenoasă ori chiar dușmănoasă față de activitatea sa ce a deranjat preoţi şi activişti ortodocşi, persoane chemate în judecată în dosare inițiate de LGBT, bărbați condamnaţi pentru viol şi agresori în dosarele de violenţă în familie.
În plângerea depusă la poliţie avocata a indicat numele celor pe care îi bănuiește, principalul fiind un coleg de breaslă, profesor la ASEM. Acum doi ani, pe parcursul festivalului LGBT, el a agresat-o verbal pe Străisteanu, a ameninţat-o cu răfuială fizică şi a prejudiciat biroul, fără a fi însă pedepsit.
„Incendierea automobilului nu mă intimidează în niciun fel, deşi constat că anume în astfel de situaţii sunt mai puţin protejată ca avocată, decât dacă aş fi ca persoană fizică. Nici sediul personal, atacat în mai 2017, nici automobilul meu care a fost acum incendiat, nici eu nu am nici o protecţie în lege. Legea nouă nu ne oferă nici un statut special, nici nu ia sunt în oarecare control dosarele de atac asupra avocaţilor.”
Preşedintele Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţă, spune că în ultimul timp mai mulţi avocaţi semnalează presiuni şi intimidări la adresa lor. Recent şi avocatul Alexandru Grosu a anunțat că i-a fost incendiat automobilul şi cel al soţiei, în parcarea blocului de locuit.
Atât Constituţia, cât şi legea cu privire la avocatură interzic amestecul în activitatea avocaţilor, ameninţarea, insultarea şi violenţa în raport cu aceştia. Numai că nu există prevederi exprese ce ar pedepsi aceste abuzuri, constată decanul baroului din Chişinău, Dorin Popescu.
Ne simţim vulnerabili şi considerăm că nu ni se oferă garanţiile prevăzute de lege...
„Constatăm că astăzi nu avem un cadru legal care să pedepsească aceste acţiuni împotriva avocaţilor. Nu este ajustat Codul Penal, Codul Contravenţional la acele norme care sunt prevăzute de Constituţie şi de Legea cu privire la avocatură. Avocaţii nu sunt apăraţi în exercitarea profesiei. Ne simţim vulnerabili şi considerăm că nu ni se oferă garanţiile prevăzute de lege şi de Constituţie.”
Uniunea Avocaților a elaborat un proiect de lege ce instituie garanţii profesionale pentru apărători ca aceştia să-şi poată exercita efectiv profesia. Inițiativa prevede, între altele, instituirea răspunderii penale pentru imixtiunea în activitatea avocatului. De exemplu, pentru imixtiunea nu foarte gravă, prin neeliberarea informațiilor și actelor solicitate de avocat, se propune o sancţiune sub formă de amendă sau privare de libertate de până la doi ani. Sancţiunile ar urma să crească gradual în funcţie de gravitatea faptelor în raport cu avocaţii.
### Vezi și... ### Emanoil Ploșnița: „Nu este voință politică pentru reformarea justiției”Bunăoară, pentru distrugerea bunurilor avocatului în scopul intimidării lui se propune o pedeapsă de la 7 ani la 12 ani de închisoare, iar pentru vătămarea integrității corporale sau a sănătăţii apărătorului - 15 ani de puşcărie. Se mai propune ca urmărirea penală împotriva avocatului să poată fi demarată doar cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
Inițiativa care prevede în fond acordarea unei imunității profesionale avocaţilor a fost consultată şi agreată de breaslă urmând a fi transmisă Ministerului Justiţiei.