Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu în data de 1 octombrie. Pentru a fi înregistraţi în cursa electorală, pretendenţii la funcţia de şef al statului trebuie să colecteze cel puţin 15 mii de semnături. Unii pretendenți la fotoliul de șef de stat au reușit deja să colecteze semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii. Este vorba despre liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, și candidatul grupului Pro Moldova, Andrian Candu. Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan observă că doar unul din 6 partide a decis să participle la această competiție electorală.
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boțan: „Putem spune că vom avea de la șapte până la zece candidați. Dacă ne referim la faptul că avem 48 de partide politice, doar a șasea parte din partidele politice au decis să participe la aceste alegeri prezidențiale.”
Europa Liberă: Igor Dodon, președinte și concurent electoral, promite să nu folosească resursele administrative. De ce să facă această promisiune?
Igor Boțan: „Pentru că anticipează că va fi acuzat că folosește resursele administrative, dar, în calitate de șef al statului, domnia sa nu poate lăsa funcția pentru a participa în campania electorală, deci se va folosi ca șef al statului de toate atributele și toate beneficiile pe care i le oferă, inclusiv pază, transport ș.a.m.d. Dar oamenii, de exemplu, din administrația publică atunci când se vor întâlni cu candidatul Igor Dodon, care este și președinte, dacă va convoca, de exemplu, alegătorii din oricare localitate, oare va fi posibil pentru primar – mă refer aici, în primul rând, la primarii socialiști și democrați – să nu asiste acolo? Noi înțelegem că în satele noastre primele figuri sunt primarii și preoții și dl Dodon are suportul atât al Bisericii, pentru că se declară bun creștin ș.a.m.d., cât și suportul administrației locale. Și acest lucru este unul aproape ca și cum firesc, care va fi contestat, dar despre care dl Dodon va spune: „Ce să fac, dacă așa e legea? Acesta este statutul meu și oamenii au interesul să se întâlnească cu mine”.”
Dacă ne-ați promis că va fi găsită soluția pe problema transnistreană, arătați-ne această soluție...
Europa Liberă: Igor Dodon promite să nu folosească billboard-uri și să nu participe la dezbateri electorale, dar, așa cum spune el, va merge în toate raioanele și va avea minimum 10-15 întrevederi pe zi, unde va discuta cu oamenii pe timp de pandemie. Cum vi se pare?
Igor Boțan: „Dl Igor Dodon, în calitate de președinte, a dat publicității raportul activității domniei sale și din acest raport înțelegem foarte clar cu ce se va duce dl Dodon la oamenii simpli din teritoriu. Și 15 întâlniri pe zi, asta înseamnă că va veni pentru 15-20 de minute, va aduna activul, ca ulterior fiecare din ei să devină răspânditori ai mesajului dlui Dodon, pentru că, dacă dl Dodon ar apărea în studiouri, ar trebui să răspundă la foarte multe întrebări.”
Europa Liberă: Și ar pierde mai mult din imagine, dacă ar merge la dezbateri?
Igor Boțan: „Dar toată lumea s-a convins că raportul dlui Dodon este, de fapt, un fel de registru contabil al întâlnirilor, al discuțiilor pe care le-a avut. Oamenii, și cred că și contracandidații domniei sale, ar dori să-l întrebe: „Dle președinte, Dvs. ați promis rezolvarea anumitor probleme, arătați-ne ce probleme ați rezolvat, nu câte întâlniri ați avut. Dacă ne-ați promis că va fi găsită soluția pe problema transnistreană, arătați-ne această soluție, dar dacă Dvs. veniți și spuneți că am avut opt întâlniri cu dl Krasnoselski, lumea va strânge din umeri și va zice: și la ce au servit cele opt întâlniri?”.”
Europa Liberă: Dar cele peste 30 cu Vladimir Putin la ce au servit?
Igor Boțan: „Da, exact, pentru că, potrivit promisiunilor electorale ale dlui Dodon, ar fi trebuit să avem un nou acord cu Federația Rusă renegociat; ar fi trebuit să dispară aceste bariere. Noi, dimpotrivă, vedem că dl Dodon apără poziția lui Vladimir Putin și spune: „Dlor, dacă Moldova a îndrăznit să semneze Acordul de Asociere, de ce să ne supărăm pe Rusia că ne impune embargouri?”. Și noi ne uităm și nu înțelegem: dacă Vladimir Putin a promis încă în 2011 că Uniunea Economică Euroasiatică va semna un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, atunci de ce Vladimir Putin pedepsește o Moldovă săracă și slabă, pentru că a făcut ceea ce și-a propus Vladimir Putin încă în 2011, să facă contact cu Uniunea Europeană? Deci sunt probleme la care dl Dodon nu ar putea să răspundă, sigur, el nu se bagă în buzunar după cuvinte, dar ar fi într-o lumină nefavorabilă. Și atunci, domnia sa merge direct la oameni, oamenii simpli sigur că sunt măguliți când sunt vizitați de oameni importanți cum este dl Dodon. Și oamenilor simpli dl Dodon le va povesti cam ceea ce crede domnia sa că așteaptă ei și nu ceea ce prevede Constituția referitor la atribuțiile șefului statului. Asta este tehnologia. Este și partea de revers, sunt convins că contracandidații dlui Dodon vor merge pe urmele domniei sale ca să facă corecții la declarațiile dlui președinte Dodon. Plus, cred că dl Dodon, vizitând localitățile, așa cum spune, câte 10-15 pe zi, va fi însoțit de alaiuri de jurnaliști de la mediaholdingul socialist, care apoi vor propaga toate aceste lucruri. Deci este o strategie pe care și-a elaborat-o, la ce-i trebuie billboard-uri? Exact așa cum spunea omologul domniei sale, a cărui alegere a recunoscut-o dl Dodon, Lukașenka, care spunea: „Imaginea mea nu numai din televizor apare, ci și din fierul de călcat apare imaginea mea”.”
Eu nu văd altă figură pe care ar susține-o Moscova aici, la Chișinău...
Europa Liberă: Miza Moscovei rămâne a fi candidatura dlui Dodon pentru un al doilea mandat?
Igor Boțan: „Cu certitudine. Eu nu văd altă figură pe care ar susține-o Moscova aici, la Chișinău.”
Europa Liberă: Dar în turul doi pot apărea surprize?
Igor Boțan: „Sigur că da. Dacă așteptăm vreo surpriză în turul doi, ea se referă la modul în care vor participa cetățenii.”
Europa Liberă: Deci, surpriza, în opinia Dvs., ține de prezența la vot și nu de cine va ajunge în turul doi?
Igor Boțan: „Și asta contează, cine va ajunge în turul doi. Se pare că dl Dodon va ajunge cu certitudine în turul doi și să lăsăm șanse pentru toți ceilalți, doar menționând că, deocamdată, șansele dnei Sandu ar fi mai mari decât ale celorlalți. Dna Sandu și-a creat partidul în 2016, în același an, peste jumătate de an a ieșit în turul doi în care a obținut 48%, a avut o anumită traiectorie în politica din Republica Moldova, și-a confirmat, hai să spunem așa, statutul de principala figură din opoziție la alegerile parlamentare din 2019 și i-a fost cred că de mare ajutor dlui Andrei Năstase în 2018, atunci când a câștigat primăria. Dna Maia Sandu împreună cu dl Andrei Năstase, în 2019, au reușit să obțină mai mult de o pătrime din voturile cetățenilor. Eu nu cred că se termină cariera politică odată cu alegerile prezidențiale, dacă ne referim la statutul președintelui, de șef al statului și mediator, figură protocolară, care sigur, dacă este o figură puternică, poate influența procesele politice. Puterea adevărată e în parlament.”
Șansele dnei Sandu ar fi mai mari decât ale celorlalți...
Europa Liberă: Cât de turmentat rămâne alegătorul, vorba lui Caragiale? De ce vă pun această întrebare? Pentru că, atunci când discut cu omul de la firul ierbii, aud că, de exemplu, în primul tur de scrutin el votează pentru candidatul Partidului „Șor”, iar în al doilea tur pentru el cel mai convingător ar fi Igor Dodon sau că în teritoriu anumiți activiști ai Partidului Democrat au început să adune semnături în sprijinul lui Igor Dodon. Cât de turmentat poate fi alegătorul, ținând cont că la centru se promovează o politică și se fac anumite declarații, iar în teritoriu se întâmplă cu totul altceva?
Igor Boțan: „Sigur că da, aveți dreptate, e foarte turmentat, pentru că în primul tur vor vota pentru candidatul care le face anumite favoruri, în turul doi vor vota pentru ceea ce consideră ei că este răul mai mic. Deci, răul mai mic în turul doi pentru votanții lui Șor ar putea să fie dl Igor Dodon.”
Europa Liberă: Dar pentru simpatizanții Partidului Democrat?
Igor Boțan: „Iar pentru simpatizanții Partidului Democrat, eu cred că va fi o dilemă și ei vor decide ce le este mai aproape – politica proeuropeană sau rămânerea pe calea a patra? Nu trebuie să uităm că alegătorii Partidului Democrat au fost cei care au ales calea a patra, așa că s-ar putea segmentul electoral al democraților să se divizeze cumva.”
Dl Andrian Candu le va arăta tuturor cât contează moștenirea dlui Plahotniuc...
Europa Liberă: Andrian Candu cui îi va încurca?
Igor Boțan: „Dl Andrian Candu e foarte bine că va participa în acest scrutin, pentru că domnia sa le va arăta tuturor și societății va arăta cât contează moștenirea dlui Plahotniuc și acesta este un exercițiu util pentru toată lumea. În turul doi cred că cei care îl vor susține pe Andrian Candu, cel mai probabil vor vota un candidat care totuși este proeuropean.”