Proteste jurnalistice împotriva dezinformării

Moscova protestează. Împotriva abuzului de putere. Pentru alegeri libere și corecte.

Audiențele globale văd imagini cu intervențiile brutale ale guvernului rus împotriva protestatarilor.

O ciocnire paralelă între autorități și societatea civilă a avut loc în sfera mediatică a Rusiei. Aici, jurnaliștii și presa independentă au contestat valul de dezinformare împotrva mișcării de protest.

TV Rain

Una din aceste instituții este TV Rain, care transmite emisiuni de televiziune online. TV Rain a transmis în direct în direct imagini de la protestele de la Moscova. În plus, canalul a dedicat un episod întreg al programului său săptămânal anti-dezinformare, numit Fake News, descrierii și demontării dezinformării pro-Kremlin despre proteste.

Unul din cazurile abordate de TV Rain este acela al unei scrisorii arătate la NTV, o rețea de televiziune deținută de concernul controlat de stat Gazprom (vezi mai sus). În această scrisoare, oficialități anonime ale poliției îi amenință cu pedepse corporale pe rușii care dau publicității informații personale despre ofițeri de poliție și familiile lor. Relatarea NTV nu conține nici o dovadă legată de autenticitatea scrisorii. E clar că relatarea a fost difuzată cu intenția de a induce frica și de a-i demotiva pe rușii care contestă politica guvernului și se folosesc de dreptul de a organiza adunări pașnice care le este garantat de Constituție.

Emisiunea Fake News a scos în evidență de asemenea un caz în care televiziunea de stat Rossiya 1 a arătat imagini de la un raid făcut la ONG-ul politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi, Fundația Anti-Corupție. În acest video, anchetatorii poartă măști pentru a-și ascunde fețele; cu toate astea, în relatarea de la Rossiya 1, indivizii mascați sînt prezentați ca fiind angajați ai Fundației Anti-Corupție.

„Pozor” înseamnă „rușine” în limba rusă: un video publicat de TV Rain arată cît de nepopulară este televiziunea de stat în rîndul protestatarilor. Dați click pentru a vedea cum a fost întîmpinat un reporter Rossiya 1 a manifestația din 10 August.

Meduza

De la sediul său din Riga, Letonia, dar cu o rețea de corespondenți pe teren în Rusia, inclusiv la Moscova, portalul online de știri Meduza a oferit și el audiențelor rusești relatări independente despre proteste.

Într-un alt articol, Meduza scrie cum autoritățile ruse au folost instituțiile media pe care le controlează ca să direcționeze povestea despre proteste. Articolul, disponibil și în limba engleză, verifică o întreagă serie de „minciuni erori logice” diseminate de televiziunea de stat în relatările sale despre proteste.

Printre manipulările scoase în evidență de Meduza sînt și pretențiile că protestul a fost în mod intenționat deghizat într-o plimbare prin oraș; că forțele de poliție s-au purtat cu „grijă”; că protestatarii au aruncat cu sticle în polițiști și i-au bătut; că acei candidați în sprijinul cărora au mărșăluit protestatarii au avut semnături false pe cererile lor [de înscriere la algerile locale]; că un număr semnificativ de candidați independenți vor putea în cele din urmă să candideze pentru DUma orașului Moscova; și că guvernele occidentale iau măsuri mai aspre împotriva protestatarilor decînt autoritățile ruse. Citiți în engleză articolul din Meduza aici.

Adevărata Ruse, Azi: bazată la Riga, Meduza produce știri analize din Rusia în rusă și în engleză.

The Insider

Cu o secțiune separată pe website-ul său numit „anti-fake”, The Insider e una din sursele de frunte care contracarează dezinformarea pro-Kremlin.

În această secțiune, The Insider contrazice una din principalele teme ale campaniei de dezinformare pro-Kremlin, anume că protestele de la Moscova au fost rezultatul amestecului extern.

Un exemplu al acestei teorii a conspirației străine a apărut în talk show-ul lui Vladimir Soloviov de a canalul TV de stat Rossiya 1 în 4 August. Purtătoarea de cuvînt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a acuzat într-un interviu ambasada americană de la Moscova că a fost „implicată” în proteste printr-un anunț cu privire la locul și data marșului neautorizat. Așa cum arată The Insider, anunțul ambasadei a fost de fapt o avertizare pentru cetățenii americani aflați la Moscova cu privire la riscul prezentat de ciocnirile dintre poliție și protestatari în părțile Moscovei unde urma ca marșul să aibă loc.

EU vs Disinfo: Journalistic Protests Against Disinformation

Anti-Fake: The Insider scoate la lumină dezinformartea pro-Kremlin despre proteste ca rezultat al amestecului străin.

În mod similar, dna Zaharova a acuzat de „amestec” și radio televiziunea publică din Germania, Deutsche Welle (DW), după ce serviciul rusesc de la DW a citat declarații ale unor figuri publice populare, youtuber-ul Yury Dud’ și rapper-ul Oxxxymiron, care au spuscă intenționează să participe la marș și le-au cerut fanilor lor să-i urmeze, relateză The Insider. În plus, DW a difuzat o știre care includea o postare Twitter a unor activiști ai opoziției ce arăta ruta marșului plănuit. Ca să ilustreze ceea ce unii ar putea considera dublele standarde ale guvernului rus, The Insider a evidențat exemplele unor cazuri când canalul franțuzesc de la RT a publicat informații detaliate despre protestele planificate ale vestelor galbene în Franța.

Media de stat contrazisă la ea acasă

Autioritățile ruse au încercat să controleze actuala criză cu o abordare dezinformativă de tip: Alienează. Minimalizează. Încriminează. Așa cum arată emisiunile NTV, poate fi adăugată și descurajarea: desinformarea poate fi folosită și pentru a induce frica, deci ca un mijloc de a controla comportamentul unui public critic.

Strategia de dezinformare a autorităților ruse a fost de a aliena, minimaliza și încrimina – și de a-i descuraja pe cetățeni să-și exprime opioniile.

Cu toate acestea, ofensiva autorităților de a obține controlul asupra situației cu ajutorul dezinformării a fost întîmpinată de o contraofensivă a instituțiilor media necontrolate de autorități, care au continuat să lucreze în buzunarele de oxigen rămase în spațiul din ce în ce mai mic al presei libere din Rusia.

Ziariștii independenți ruși au arătat cum virtuțile tradiționale ale jurnalismului pot contracara o campanie de dezinformare globală coordonată de stat, chiar acasă la stat.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu