Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

„Crăciun digital!”

(Foto: Igor Schimbător)


Stiloul – pana – condeiul – pixul – maşina de dactilografiat – claviatura PC-ului… de ce nu şi consola jocurilor video?!

Departe de a fi doar o unealtă, stiloul – maşina de dactilografiat – claviatura PC-ului etc. generează noi forme de scriitură, la fel cum tehnicile de multiplicare – prin copierea de mână, datul la tipar, iar acum şi plasarea pe suport electronic – au marcat trecerea de la o epocă la alta. Fără să-i spunem adio „erei Gutenberg” (departe de aceasta!!!), zorii erei digitale bat în ecranele monitoarelor: peste ani, primele e-book-uri vor arăta probabil, în ochii urmaşilor noştri, întocmai incunabulelor de cândva… De ce nu – la fel de preţioase! Şi atunci – rămas-bun, carte la pachet! Bine ai venit, e-book la tabletă (iPhone, iPad sau iPod touch)!

Până una-alta însă, daţi-mi voie să vă urez un „Crăciun digital fericit!” (librarii ştiu de ce – decembrie fiind cea mai „fierbinte” lună, după septembrie, a vânzărilor de carte), iar pe post de dar de la Moşu’ să vă strecor în traistă – nici mai mult, nici mai puţin – nişte… pixeli:

http://itunes.apple.com/us/book/tesut-viu.-10x10/id488716960?mt=11
(Foto: Igor Schimbător)Fără alte comentarii, ataşez mai jos o chitanţă – mai exact o Адеверинцэ де стрэхуире – emisă la scurt timp după anexarea Basarabiei la URSS:

Mă întreb dacă „distinsul savant” Vasile Stati, autorul faimosului – ca să nu zic: de tristă faimă – Dicţionar moldovenesc-român, ed. a 2-a, Tipografia Academiei de Ştiinţă a Moldovei, 2011, s-a стрэхуит împotriva acuzaţiei de plagiat care planează asupra lui („În acest dicţionar al său, cele mai multe cuvinte şi sensuri din graiul moldovenesc sunt plagiate (…) exemplele din Sadoveanu, din Creangă, din cronicari [fiind] copiate masiv, cu neruşinare, din cele patru volume ale Dicţionarului limbii române, editat de Academia Română în anii ’60”, constată lingvistul şi omul de cultură Vlad Pohilă) sau comanditarii morali ai ediţiei (de ce tocmai la Tipografia AŞM, iată întrebarea!!!) au grijă să-l scoată basma curată, mai şi… habilitându-l pe parcurs.

Nu-i vorba de personajul în cauză, expulzat din rândurile USM tocmai pentru plagiat – la urma urmei, nu-i decât o unealtă docilă! –, ci de Forul Suprem în domeniul ştiinţelor din RM, şi anume Academia de Ştiinţă a Moldovei. Ei bine, această instituţie savantă s-a стрэхуит (acesta-i cuvântul!) împotriva… analfabetismului?! Ierte-mi-se întrebarea proastă…

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG