Mass-media autohtonă se dă de ceasul morţii: „Nelly Ciobanu, una din favoritele concursului din acest an, ne-a lăsat mască cu mesajul pe care l-a scris pe contul său de pe Facebook, în care anunţa că s-a retras din cursa Eurovision şi că-i va susţine pe cei tineri” (apropo magazin).
La rândul lor, televiziunile se grăbesc să comenteze „evenimentul” (ierte-mi-se ghilimelele de rigoare), de parcă neparticiparea unei vedete naţionale la un concurs în care, ca s-o spunem pe aia dreapta, n-a strălucit din prima ar prejudicia imaginea ţării în lume. Dar nici interpreta nu scapă ocazia să insinueze că lucrurile s-ar fi petrecut nu tocmai curat: „…totodată sper că la anul vom avea un Eurovision corect, fără atacuri inutile şi cât mai aproape de scopul principal – să aducem marele eveniment în Moldova”. (Între paranteze fie spus, îşi poate imagina cineva un Eurovision… made in Republica Moldova?!!)
Nu jocurile de culise ale selecţiei naţionale m-au făcut să scriu aceste rânduri, ci mutarea accentelor de pe cultură (atât cât a mai rămas, în condiţii tot mai vitrege) pe showbiz (expandat cu asupra de măsură) – ca şi cum toată suflarea ţării (destul de îngheţată, suflarea, în ultimele 2 săptămâni!) trăieşte (prin procură!) numai cu concertele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu turneele prin străinătate, şi desigur cu intrigile ţesute în mediul artistic.
Faptul că, la 83 de ani, maestrul Aureliu Busuioc a scris un nou roman de dragoste nu pasionează pe nimeni (exceptând poate nişte editori…), ca şi cum din „cel mai citit popor” de cândva am ajuns, peste noapte, doar „fani” (& „făniţe”, ca să nu discriminez pe nimeni) şi punctum. La fel cum, din „cetăţeni”, ne pomenim cel mult „alegători” – chit că, vorba poetului: „nu foloseşte la nimic”. (Să ne mai mire oare că, în asemenea condiţii, mass-media l-a inventat, acum un an sau doi, pe Pavel Turcu?!
Apropo (nu magazin, ci… adverb), dacă tot am intrat în era virtuală, iar toată suflarea şi-a deschis cont pe Facebook, mă întreb câtă lume de la noi ştie că există cel puţin patru autori basarabeni ale căror volume pot fi citite „pe tabletă”, în varianta e-book; iată link-urile:
http://itunes.apple.com/us/book/sex-perestroika/id473620193?mt=11,
http://itunes.apple.com/us/book/157-de-trepte-spre-iad/id480102103?mt=11,
http://itunes.apple.com/ro/book/tesut-viu.-10x10/id488716960?mt=11,
http://itunes.apple.com/ro/book/cantecul-marii/id492045561?mt=11.
E şi asta o premieră, despre care mass-media nu suflă un cuvânt, ca şi cum se teme că, aplecaţi deasupra cărţilor, „fanii” (& „făniţele”) de altădată ar putea redeveni brusc cititori & cetăţeni cu scaun la cap care, să nu fie deranjaţi în procesul lecturii, ar îndrăzni să dea mai încet sau chiar să închidă sonorul televizorului…