Linkuri accesibilitate

Marius Stan

Dacă te numești Vladimir Putin și urmezi o anumită traiectorie antidemocratică, atunci, în mod natural, îți dorești state similare în jurul tău. Viktor Ianukovici, președinte al Ucrainei între 2010–2014, era omul ideal al Kremlinului, pe care Putka nu s-a sfiit să-l promoveze fățiș și să-l felicite, ori de câte ori a avut ocazia, pentru „convingătoarele victorii”. Valul de proteste devenit „Euromaidan” începând cu noaptea de 21 noiembrie 2013 a fost ceva cu totul neliniștitor (și chiar șocant) pentru Țarul de la Kremlin.

Avem în față un om a cărui carieră ante-prezidențială s-a bazat exclusiv pe exercitarea puterii administrative, în mod deschis și ascuns deopotrivă. O putere verticală, așa cum o numesc rușii, care pare (în lumina ultimului deceniu, cel puțin) să nu fi prins rădăcini și în Ucraina.

Nimeni nu l-a avertizat atunci pe Putin de cele ce se petreceau la Kiev, nici măcar consilierii de încredere pe care îi trimisese în țara vecină să se asigure de victoria candidatului-marionetă. În fața acelor bannere afișate la Kiev din de-acum faimoasa Piață a Independenței, Putin a părut un om stupefiat: „Ucraina azi, Belarus mâine, Rusia...?”.

Faimoasele cicatrice de pe fața lui Viktor Iușcenko, președinte al Ucrainei între 2005–2010, efectul unei misterioase otrăviri petrecută la apogeul campaniei sale electorale, n-au făcut decât să amplifice, dacă vreți, drama triumfului din 2004 al Ucrainei.

Nu s-a șters nimic din toate acestea în anii care au trecut. Vuietul Euromaidanului încă reverberează pe holurile Kremlinului și nu puțini sunt cei de acolo care cred că Ucraina poate deveni un cap de pod antirusesc, o „a doua Polonie” care părăsește matca sovietică tradițională spre a se alătura Occidentului. În spatele retoricii oficiale a Moscovei, azi ca și ieri, se află teama, chiar oroarea că „revoluțiile portocalii” sunt un fel de virus geopolitic extrem de contagios.

Obsesia unui scenariu Kiev și a efectului său de domino există și se cere luată în calcul. Putiniștii intransigenți nu se feresc să învinovățească Statele Unite pentru toate aceste neliniști. Din punctul lor de vedere, ceea ce s-a petrecut în Ucraina după Revoluția Portocalie din 2004 nu este într-atât de mult efectul unor năzuințe democratice reale, cât al unei vaste conspirații menită să izoleze Rusia și s-o deposedeze de influența care i-a mai rămas după Războiul Rece.

Altfel spus, în cheia lor de lectură, Ucraina n-ar fi decât prima etapă dintr-o operațiune specială geopolitică mai largă orchestrată de Occident. Din acest punct de vedere, finanțarea occidentală (deopotrivă americană și europeană) a activității organizațiilor non-guvernamentale din Ucraina capătă la Moscova dimensiunile unei dovezi irefutabile.

Iraționale au ba, aceste preocupări sunt reale, chiar dacă Occidentul nu pare a pune prea mare preț pe teoria „efectului de domino”. Aleksandr Lukașenka este un alt lider autoritar regional care nu s-a ferit de-a lungul timpului să-și exprime sentimentele față de ce anume se petrece la Kiev. Fermentul de la granițele Rusiei, inclusiv protestele din Belarus din 2020, se aseamănă în multe privințe cu ceea ce se petrecea la începutul anului 1989. Diferența este că revoluțiile din ’89 s-au îndreptat împotriva totalitarismului sovietic.

Lupta Ucrainei de azi, lupta oricăror mișcări și forțe democratice din regiune, este, de fapt, una împotriva unei „democrații de fațadă”: guverne autocratice, extrem de corupte, operând prin înțelegeri tacite alături de oligarhii lor de casă, indiferente la dorințele și năzuințele propriilor popoare. „Ucrainenii vor o țară care să îi respecte!” Este mesajul central care i se aplică și lui Putin și altor vecini cu metehne și apucături similare. Până la urmă, cu o putere concentrată în mâinile unui singur om și cu multe dintre libertățile fundamentale schilodite, această „democrație de fațadă” descrie perfect ceea ce se întâmplă în Rusia zilelor noastre.

Pentru membrii baltici și est-europeni ai Uniunii Europene, Ucraina a fost și este un test major al zonei. Așa cum se vede astăzi din cancelariile de la Varșovia, Tallinn, Vilnius sau Riga, securitatea și bunăstarea economică a propriilor state nu pot fi reconfirmate și întărite decât în contextul unei Ucraine mai stabile, mai prospere și mai ancorată în valorile și instituțiile europene. În pofida ambivalențelor vest-europene (germane bunăoară), aceste state de la periferia estică a Uniunii sunt și cele care resimt cel mai acut tentativele Rusiei de a-și prezerva prin orice mijloace influența istorică în regiune.

La aproape șase decenii de la dispariție, Sylvia Plath rămâne una din scriitoarele emblematice ale veacului trecut. S-a sinucis pe 11 februarie 1963, însă opera și viața ei au continuat să suscite interesul multor generații, să inspire critici literari și simpli cititori deopotrivă.

Sylvia Plath
Sylvia Plath

În lunile de dinaintea tragicului eveniment, tânăra Sylvia, doar 31 de ani, a compus și unele din cele mai controversate și citite poezii ale secolului XX. A reușit această rară performanță în pofida repetatelor puseuri febrile, ale ei și ale celor doi copii mici. Poemul The Rabbit Catcher pare să fi fost primul scris de ea după teribila despărțire provocată de infidelitatea poetului Ted Hughes.

Aici, naratorul ia forma iepurașilor, iar capcanele întinse de soț sunt înșelătoare și greu detectabile („the snares almost effaced themselves—/Zeros, shutting on nothing,/Set close, like birth pangs”). Aluzie, desigur, la recenta naștere a băiețelului Nick, un eveniment care în acest context conjugal devastat nici n-ar fi trebuit să aibă loc.

Toate astea au contribuit fatalmente la depresia Sylviei și la decizia de a-și curma viața într-o mohorâtă dimineață de februarie, la Londra. La nouă luni după tragedie, zece din poemele acestei ultime perioade apăreau în revista Encounter și lansau, practic, un serios fenomen literar. Odată cu publicarea continuă a moștenirii Plath, interesul pentru viața și opera acestei tulburătoare artiste a explodat. În 1982, decernarea postumă a Premiul Pulitzer pentru poezie a deschis calea unei reevaluări mai temeinice a performanțelor sale artistice.

Până în octombrie 1962, Sylvia Plath scrisese mare parte din poeziile care aveau să apară în volumele Ariel (1965) și Copacii de iarnă (1972). Tot la sfârșitul acelui an, întrebată într-un interviu pentru BBC care ar fi sursa poeziei sale (alte cărți sau propria-i viață), Sylvia mărturisea că toate îi izvorăsc spontan din „experiențele senzoriale și emoționale” pe care le încearcă. Cu toate acestea, ținea ea să adauge, oamenii ar trebui să fie capabili să-și „controleze și manipuleze experiențele, chiar și cele mai teribile, precum nebunia [sau] îndurarea torturii...”.

Ted Hughes și Sylvia Plath în Yorkshire, Anglia, 1956
Ted Hughes și Sylvia Plath în Yorkshire, Anglia, 1956

Cel puțin aceste ultime poeme ale ei erau sigur influențate de imensa presiune și experiențele lunilor anterioare: răvășita căsătorie și un sentiment din ce în ce mai acut al propriei vulnerabilități financiare și personale, atât ca mamă, cât și ca soție. În cele câteva scrisori pe care i le-a trimis mamei ei, Aurelia, în toamna anului 1962, Sylvia vorbește cu subiect și predicat despre nevoia de a-și redobândi independența și controlul asupra vieții. Cum era de așteptat, după prăbușirea căsniciei, acest sentiment s-a acutizat.

Miezul experienței poetice a Sylviei Plath a fost chiar experiența sa personală, și putem crede că ea însăși și-ar fi dorit mai mult control asupra propriilor emoții. Așa cum scria Robert Lowell în prefața legendarei ediții Ariel, apărută la Londra în 1965 și la New York, în 1966: „Prin aceste poeme, scrise în ultimele șase luni ale vieții, și adesea grăbit, câte două sau trei pe zi, Sylvia Plath devine ea însăși, devine ceva imaginar, nou, sălbatic și subtil creat...”.

Pentru Lowell și alții ca el, Plath nu mai este nici măcar o persoană sau o femeie sau poetesă, ci „una din acele extrem de hipnotice eroine clasice”. Forța ei de atracție? Poate tocmai acest melanj tulburător de bucurie exuberantă și disperare absolută.

A fost, cu siguranță, o făptură a contradicțiilor, baleind constant între psihoza depresivă și o energie debordantă. Din acest punct de vedere, sinuciderea Sylviei Plath pe 11 februarie 1963 a avut de-a face și cu o anumită formă de aroganță. Lady Lazarus, de pildă, unul din cele mai discutate texte ale sale, este până la urmă despre această atitudine sfidătoare:

„a muri

este o artă, precum oricare artă.

o fac excepțional de bine.

[…]

Herr Dumnezeu, Herr Lucifer

păzește-te

păzește-te

ieșind din cenușă

mă înalț cu părul meu roșu

și înghit bărbații ca aerul.” (trad. Marius-Iulian Stancu)

Încarcă mai mult

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG