Acordarea unor facilități pentru tinerii medici care merg să lucreze în raioane a rămas pe umerii administrației publice locale. Cel puțin, asta spune, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății.
Peste 20 de doctori și 35 de asistenți medicali de la Spitalul Raional Orhei fac naveta de la Chișinău sau din raioanele învecinate, plătind din salariu transportul public sau combustibil.
Mihai Bajurean are 86 de ani, dintre care peste 60 i-a dedicat sistemului medical. Oficial, a ieșit la pensie încă acum 26 de ani, dar a fost rugat să rămână să lucreze ca medic de familie în satul Constantinovca, din raionul Edineț, în condițiile în care tinerii specialiști nu vor să vină în sat.
Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor fi obligați să introducă pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans de cel mult 2g la 100g de grăsimi, normă stabilită la nivel european.
Aproximativ 80% din produse denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de grăsimi vegetale hidrogenate, anunță Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Peste o mie de persoane din R. Moldova sunt diagnosticate cu o maladie rară - o cifră inexactă însă, întrucât până astăzi nu a fost definitivat un registrul al bolilor rare. Deși puțini, acești pacienți luptă în continuare pentru un diagnostic, un tratament eficient sau servicii de reabilitare.
Peste 50 de dispozitive medicale, în valoare de 13,5 milioane de lei, cumpărate din banii statului sau donate de organizații internaționale sunt neutilizate, arată un audit al Curții de Conturi, realizat în 2022.
Aproximativ 57.000 de fete sau 50% din adolescentele din R. Moldova au fost vaccinate împotriva virusului Papiloma uman care provoacă cancerul de col uterin, departe de rata minimă de 80% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Nașterea copiilor, intervențiile chirurgicale, investigațiile și tratamentele oncologice sunt serviciile medicale pentru care pacienții oferă cel mai des mită în spitalele publice din R. Moldova.
În ultimii ani am avut mai multe motive să trăim sentimente de frică. Frica de necunoscut, atunci când a început pandemia. Frica de boală și de moarte. Nesiguranța zilei de mâine. Iar începutul războiul din Ucraina a generat și mai multe motive ca să trăim sentimente de frică și neliniște.
Încarcă mai mult